Tips Mudah Dan Selamat Banyakkan Susu Badan

Cuba para ibu bayangkan setiap kali pump susu, dapat 12-15 oz, wah!!!!!!!!hati ibu mana yang tidak melompat gembira kan. Dah la banyak setiap kali pump, warna susu pulak putih, pekat sangat, lagi la hati ibu menyanyi hiphop kan.Jom sertai saya rasai kebahagiaan ketika pump susu dengan hanya amalkan beberapa tips mudah dan selamat untuk banyakkan susu badan.
Dah terbayang-bayang susu meriah dah?? Sekarang cuba bayangkan, setiap kali pump hanya angin sahaja keluar. Makin di pump, hanya 2 3 titik keluar, paling banyak 1-2oz sahaja. 1-2oz????? mana cukup, anak dah menangis nak susu, sampai keluar air mata. Pada saat dan ketika itu la perasaan sedih, bersalah, sampai berair mata si ibu. Sedih.....sedih.....sedih..

Persoalannya, adakah para ibu hanya bersedih sahaja? menyerah kepada takdir sebab susu tidak keluar. Apa yang perlu ibu buat?? USAHA!!!!

USAHA yang macam mana pulak kan??  usaha untuk terus membaca tips mudah dan selamat untuk banyakkan susu badan ni.

Tips Mudah Dan Selamat Banyakkan Susu Badan


1. Minum Air Masak
Ramai yang malas nak minum air masak yang banyak kan? para ibu yang gojes, mintak tolong sangat-sangat, kalau nak susu badan banyak, sila minum air masak secukupnya setiap hari. Jangan bangga dapat habiskan air masak 1.5liter sehari yea, pastikan cukup 3 liter sehari baru optimum. Jangan abaikan air masak ini terutama ibu menyusu. Sukatan air yang diperlukan setiap hari adalah seperti gambar di atas. Walau bagaimanapun, saya cadangkan untuk ibu menyusu seeloknya 3 liter sehari.


2. Kerap Pump
Untuk mendapatkan bekalan susu yang mencukupi, pastikan pump sekerap yang boleh. Ikut masa yang bayi anda menyusu 2 jam sekali. Kalau malas sangat pump 3-4jam sekali, tetapi kena kerap yea. Susu sedikit pun tidak mengapa, janji pump ikut waktu yang betul, nanti lama-lama susu akan menjadi makin banyak.

3. Kosongkan Payudara
Tips ni penting, ibu gojes semua kena buat, lepas menyusukan bayi, sila rajinkan diri untuk pump sehingga betul-betul kosong. Ketika pump, hasilnya sedikit pun tidak mengapa yea. Kena kosongkan untuk memberi laluan kepada susu baru yang diproses oleh badan si ibu.

4. Nasi Putih
24 jam yang ada untuk 1 hari tu, sila makan nasi putih. Ianya salah satu sumber makanan untuk banyakkan susu badan ibu.

5. Kalsium
Pastikan para ibu mengambil 1200mg kalsium setiap hari untuk memastikan susu ibu terus dapat dibekalkan kepada bayi.


6. Asid Folik
Ramai yang tidak tahu, asid folik amat penting untuk ibu yang menyusu bayi. 500mg setiap hari adalah sukatan asid folik yang diperlukan oleh seorang ibu menyusu.

7. Regangan Badan
Untuk badan lebih rileks, para ibu boleh buat regangan sebelum pump dan selepas pump susu. Kalau boleh baring sekejap selepas pump susu. Pastikan emosi ibu ketika pump susu tenang.


KORANG NAK TIPS YANG PALING CEPAT DAN EXTRA SELAMAT?



ESP -sumber protein untuk membentuk sel2 baru -memelihara kesihatan & memberi tenaga segera kepada ibu menyusu


B COMPLEX -bantu dalam melawan tekanan Dan.mencegah anemia -menggalakan pertumbuhan sihat dan normal - Menyusu baby perlukan 500mcg folic acid. Dalam b complex ade asid folik


VITA LEA - Multivitamin yang lengkap untuk keperluan badan -lengkap dengan zat besi, membantu membentuk sel darah merah - membantu lengkapkan nutrisi penting untuk penyusuan


VITAMIN C -merangsang penyerapan zat besi dan asid folik -membantu meningkatkan sistem imunisasi


ALFALFA COMPLEX -membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu -membantu mengatasi masalah sakit-sakit pinggang ketika menyusu



OSTEMATRIX -penting untuk kesihatan tulang,gigi dan gusi ibu dan anak -bantu cegah kebas-kebas akibat kekurangan kalsium -kalsium diperlukan oleh ibu menyusu dan ianya wajib diamik oleh ibu menyusu badan..


HANYA CLICK BUTTON NI  IMPIAN MENYUSUKAN BAYI ANDA DENGAN KENYANG AKAN MENJADI REALITI



ATAU

UNTUK MENDAPATKAN SET MENYUSU DENGAN HARGA AHLI BOLEH HUBUNGI KAMI


Liley Wane Bt Anuar
FACEBOOK : Liley Wane

You Might Also Like

0 comments

Apabila sebut pasal berpantang mesti orang akan cari set berpantang yang paling terbaik dan berkualiti. Semua ibu-ibu berpantang inginkan ...