Ketahui Manfaat Detoks Di Bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan kembali lagi, ramai umat islam menyambutnya dengan penuh keinsafan dan merupakan bulan keberkatan. Semua amalan yang baik digandakan pahalanya, keutamaan kepada ibadat di bulan puasa.
 
Banyak manfaat yang kita dapat apabila tibanya bulan puasa. Selain membuat amal yang baik, salah satu manfaat pada bulan puasa ialah bulan ini merupakan bulan yang paling sesuai untuk mereka yang ingin kesihatan yang baik dengan melakukan proses detoks. Apa itu detoks? Jom kenali detoks dan manfaat detoks pada bulan ramadhan ini.
 

Terciptanya manusia adalah sebaik-baik kejadian, seluruh tubuh manusia mempunyai kelebihan masing-masing serta manfaat kepada manusia. Organ dalaman seperti hati, kolon dan buah pinggang merupakan sistem dalam badan manusia yang melaksanakan detoks. 
Proses penyingkiran kotoran atau bahan buangan yang tidak diperlukan oleh badan merupakan satu proses detoks. Ianya juga dikenali sebagai proses pengeluaran bahan toksik daripada badan. Proses penyingkiran atau detoks ini amat penting dalam badan untuk memastikan organ usus, hati dan buah pinggang sihat dan menjalankan tugasnya dengan baik. Ianya menjamin kesihatan yang baik.
Terdapat beberapa manfaat yang diperolehi apabila kita detoks pada bulan ramadhan secara amnya. Antaranya adalah:-
 
 
Waktu yang sesuai untuk memastikan usus kita lebih sihat adalah pada bulan puasa. Jika detoks usus dilaksanakan pada bulan in, ianya menjadikan usus kita lebih sihat dan bersih. Dalam masa yang sama, jika usus sihat masalah seperti sembelit, kembung perut, dan kanser usus dapat di elakkan. 
 
2. Menjadikan Badan Lebih Bertenaga
 
Seperti yang saya cakapkan tadi, sistem detoks iaitu usus, hati dan buah pinggang memang melaksanakan kerja mereka dengan baik. Tetapi jika kita makan berlebihan dan tidak kira masa ianya memberi impak yang buruk kepada sistem detoks ini, jika berterusan ianya boleh rosak. Amalan detoks pada bulan ramadhan ini membolehkan sistem detoks ini tidak bekerja terlalu kuat.
 
Kita bayangkan buat kerja lebih masa, jika terlalu lama ianya membuatkan badan kita penat dan produktiviti akan terjejas. Sama lah dengan sistem ini, tetapi jika kita pandai menguruskannya ianya membolehkan badan kita lebih bertenaga untuk melaksanakan aktiviti harian. Jadi, amalan detoks ini memang bermanfaat untuk menjadikan badan kita lebih bertenaga dan organ yang sihat.
 
3. Awet Muda
 
Amalan detoks ini memberi banyak manfaat kepada kesihatan luaran kita. Jika dalaman kita sihat dengan amalkan detoks maka luarannya akan lebih sihat dan segar serta boleh mengelak daripada jerawat dan jeragat. Sesiapa yang pentingkan penampilan luaran, detoks amat sesuai diamalkan dan perlu ingat kulit yang cantik juga merupakan aset penting untuk keyakinan diri. Detoks ini membuatkan awet muda yang berpanjangan. 
 
4. Mengurangkan Masalah Tekanan Atau Stress
 
 Toksin dalam badan boleh membuatkan stress dan emosi tidak stabil. Pelaksanaan detoks ini membolehkan toksin dalam badan dikeluarkan dan menjadikan badan lebih ringan dan seterusnya mengurangkan tekanan. Ianya membolehkan otak kita berfikir dengan baik serta emosi lebih stabil.
 5. Tidur Yang Lena
 
Manfaat detoks antara lainnya adalah memberi tidur yang lena. Toksin yang terkumpul dalam badan boleh menjejaskan kualiti tidur dan membuatkan insomia. Oleh sebab itu, amat la penting untuk kita mengamalkan detoks ini, terutama pada bulan ramadhan ini agar tidur lebih berkualiti dan badan lebih sihat untuk beribadat.

Banyak manfaat lain lagi jika kita amalkan detoks ini. Selain 6 yang disenaraikan dengan detoks kita dapat tingkatkan imun badan kita agar lebih sihat dan elak daripada serangan radikal bebas. BAGAIMANA NAK DETOKS DI BULAN RAMADHAN INI?

Shaklee menyediakan set detoks yang berkesan dan semula jadi serta selamat untuk diamalkan. Set ini lengkap untuk detoks usus, buah pinggang dan hati. Ingat semua, toksin dalam badan perlu disingkirkan agar kesihatan lebih terjamin. 
 
Shaklee juga menyediakan jadual pemakanan semasa detoks untuk lebih berkesan, diet atau detoks 7 hari yang dicadangkan oleh shaklee merupakan paling selamat kerana ianya berpandukan terbitan jurnal yang diiktiraf. 
 
 
Siapa berminat untuk bersama-sama detoks selama 7 hari ini? Jadual pemakanan disertakan sekali, ianya mudah dah selamat.
 
                             untuk maklumat lanjut boleh berhubung denganYou Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...