Cara Untuk Elak Kegemukkan Selepas Raya

Sebulan berpuasa ramai yang berangan-angan akan berjaya menurunkan berat badan untuk memiliki badan yang cantik selepas raya. Amalan detoks dilaksanakan sepanjang bulan ramadhan ianya akan memberi hasil yang terbaik. Berlainan dengan mereka yang tidak amalkan detoks atau pemakanan yang seimbang ketika berpuasa berpotensi badan akan naik secara mendadak. Terdapat beberapa cara untuk elak kegemukkan selepas raya yang boleh diamalkan oleh semua orang. Semestinya tips ini adalah selamat dan berkesan.

Ketika berpuasa ada dalam kalangan kita berjaya menurunkan berat badan sehingga 10kg dalam masa 3 minggu. Perkara ini tidak mustahil ianya kerana apabila berpuasa kita didedahkan dengan penjagaan pemakanan dan bersederhana ketika berpuasa untuk mengelakkan pembaziran. Saranan ini membentuk seseorang untuk lebih menjaga makan dan salah satu cara untuk menurunkan berat badan kerana berjaya mengawal nafsu makan. 

Semua itu berlaku ketika bulan puasa, selepas raya kebanyakkan kita mula kembali kepada tabiat asal iaitu tidak menjaga pemakanan. Terlalu mengikut nafsu makan dan macam biasa makanan berat ketika lunch dan dinner. Apabila kita kembali kepada amalan sebelum ini, risiko untuk berat badan naik secara mendadak adalah tinggi dan ianya tidak boleh dikawal jika hanya niat sahaja diet akan musnah.

Cara Mudah Untuk Elak Kegemukkan Yang Melampau Selepas Raya adalah;-

1. Jaga Pemakanan

Seharusnya kita perlu mengekalkan amalan pemakanan yang seimbang dan bersederhana dalam diet harian untuk mengekalkan berat badan. Pemakanan yang tidak seimbang membolehkan risiko berat badan meningkat memang tinggi ianya memberi kesan buruk kepada badan kita. Banyak penyakit yang dihadapi oleh kita adalah kerana kita kurang menitik beratkan pemakanan. Maka selepas raya ini, kita perlu teruskan jaga pemakanan untuk kesihatan diri-sendiri.

2. Pengambilan Protein
Protein amat penting untuk badan kita untuk mengekalkan rasa kenyang yang lama. Dalam hal ini, pengambilan protein diperlukan untuk mengelak kita makan berlebihan dan protein dalam dicerna oleh badan.

3. Amalkan Detoks 
Walaupun bulan puasa bakal berakhir, amalan detoks perlu diamalkan untuk memastikan sistem dalam badan kita lebih bersih dan sihat. Banyak manfaat yang kita akan dapat jika kita amalkan detoks ini.


4. Makanan Tambahan

Makanan tambahan amat penting untuk kita bagi memastikan nutrisi mencukupi untuk badan. Untuk mengelak kegemukkan selepas raya, kita boleh amalkan makanan tambahan seperti yang disyorkan oleh pakar nutrisi shaklee:-1. BAKAR

Omega dan Lecithin bertindak untuk pecahkan lemak, terutama bagi lemak tepu, Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika mengamalkan senaman seperti jogging. Omega guard mengawal paras koletrol untuk memastikan paras kolestrol terkawal. Boleh pilih salah satu antara omega dan lecithin.

2. BUANG
Apabila kita telah lalui fasa membakar lemak, sudah tentu lemak-lemak yang terapung ini perlu disingkirkan dari badan. Herb-Lax dan Alfalfa membantu untuk detoks atau singkirkan lemak-lemak ini bagi membolehkan nutrien dapat diserap dengan baik di dalam usus. Dua produk ini membantu melancarkan proses penghadaman dan memberi kelancaran semasa membuang air besar. Boleh pilih antara Herb-Lax atau Alfalfa.

3. BINA
Fasa ini amat penting untuk memastikan bentuk badan menjadi lebih fit dan cantik. Dengan pengambilan sumber protein yang selamat ini memberikan anda lebih rasa kenyang dan boleh mengawal nafsu makan. Boleh pilih ESP atau Cinch

3 Elemen ini amat penting untuk memastikan badan kekal cantik dan langsing. Bagi anda yang akan mengamalkan set ini, anda tidak perlu risau akan keberkesanannya ianya makanan tambahan yang sihat dan nutrien lengkap untuk badan kita. Anda perlu ingat, badan kita memerlukan nutrien untuk memastikan badan kekal bertenaga.


BAGI MEREKA YANG BERMINAT UNTUK KEKAL LANGSING SELEPAS RAYA, JOM DAPATKAN SET KURUS INI. UNTUK GABUNGAN SET KURUS YANG TERBAIK SILA HUBUNGI SAYA 


WHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley Wane


KAWASAN COD : PUTRAJAYA

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...