Tips Berbuka Yang Sihat

Masalah sembelit, kembung perut merupakan masalah yang biasa dialami apabila tiba bulan puasa. Dalam hal ini. ianya kerana apabila tiba bulan puasa nafsu makan makin menjadi-jadi sehingga kita terlupa untuk menjaga pemakanan yang sihat. Makanan secara yang sihat amat perlu ketika bulan puasa untuk memastikan badan lebih sihat untuk berpuasa dan mengelak daripada masalah kesihatan terutama gastrik ketika bulan puasa.

JOM IKUTI TIPS YANG MUDAH BERBUKA PUASA YANG SEMESTINYA SIHAT

1. PECAHAN JENIS MAKANAN DALAM PINGGAN

Bagi memastikan kita mengamalkan diet seimbang walaupun berpuasa, kita perlu bahagikan jenis makanan dalam pinggan mengikut sukatan yang sebetulnya. Banyakkan sayur-sayuran, suku pinggan untuk protein dan suku lagi dengan bijiran dan berkanji atau berkarbohidrat. Pecahan makanan ini merupakan cadangan daripada Harvard School of Public Healty.


2. MAKANAN YANG DIBAKAR ATAU KUKUS

Amalkan makanan yang bakar atau kukus, ianya kerana kandungan lemak yang kurang dan boleh memastikan makanan itu lebih sihat dan sesuai untuk berbuka puasa tidak terlalu berat. Amalan makan bersederhana amat perlu untuk memastikan perut tidak terkejut untuk menerima makanan. 


3. SAYUR HIJAU

Pengambilan sahur hijau dalam makanan amat penting untuk mengelak sembelit. Sayur hijau kaya dengan karbohidrat memboleh proses perncernaan menjadi lancar.

4. BUAH-BUAHAN SEGAR

Ketika berpuasa amalkan buah-buahan untuk menjamin diet seimbang ketika berpuasa. sebagai contoh buah pisang mengandungi vitamin B dan vitamin C serta serat yang tinggi boleh mengelak masalah sembelit. Selain itu, buah tembikai mengandungi vitamin C, beta karotin sebagai antioksidan ianya boleh mencegah katarak.

BAGI MENGEKALKAN KESIHATAN YANG BAIK KETIKA BERPUASA DAN SETERUSNYA, PERLULAH MENGAMALKAN MAKANAN TAMBAHAN YANG LENGKAP DENGAN NUTRISI SECUKUPNYA. UNTUK MAKLUMAT LANJUT BERKAITAN MAKANAN TAMBAHAN YANG BERSESUAIAN SILA HUBUNGI SAYA 


WHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley Wane


KAWASAN COD : PUTRAJAYA

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...