Tips Mudah Atasi Masalah Gastrik

Masalah gastrik selalu melanda apabila seseorang lambat makan atau makan makanan yang terlalu pedas. ianya akan memudaratkan kesihatan dan seterusnya menganggu kualiti hidup seseorang. Sejauh mana masalah gastrik ini boleh merencat kehidupan seseorang? di sini saya kongsikan Tips Mudah Dan Selamat Untuk Mereka  Yang Alami Masalah Gastrik.
Gastrik terbahagi kepada 2 bahagian iaitu gastritis dan ulser perut atau nama lain peptik, ini menurut keterangan daripada Dr. Mohd Faisal Jabar iaitu Pakar Perunding Pembedahan Laparoskopi.

GASTRITIS
ianya merupakan keradangan mukosa yang melapik dinding perut. Untuk pengetahuan semua, perut kita akan mengeluarkan asid hidroklorik ianya untuk mencerna makanan yang diterima oleh perut.

Mukosa melapisi parut kita untuk mengelak daripada terhakis ekoran daripada asid hidroklorik yang bersifat mengakis dan ianya sangat kuat. Mukosa menjadi pelindung untuk mengelak perut menipis.

Masalah gastrik timbul apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik dengan kekebalan/kekuatan lapisan pertahanan ini iaitu mukosa. 

Jika keseimbangan dalam keadaan yang terbaik, maka masalah gastrik tidak akan muncul atau datang menyerang.

ULSER PERUT/PEPTIK

Ulser perut memberi kesan yang buruk kepada kehidupan kita kerana ianya boleh membawa kepada kanser usus. Ulser perut boleh membawa kepada pendarahan yang teruk, pendarahan dapat dikesan melalui dua keadaan iaitu najis menjadi hitam dan muntah yang mengandungi darah ataupun hitam.

Ingat semua, gastrik amat bahaya kerana ianya akan membuatkan dinding perut kita menipis. Bagi mereka yang ingin tahu tanda-tanda gastrik, saya senaraikan tanda-tanda yang boleh anda semua rujuk.

TANDA-TANDA GASTRIK
1. Anda  kerap sakit dibahagian kanan kepala terutamanya ketika perut kosong atau lewat malam;

2. Anda kerap berasa loya atau mual dan tidak berselera untuk makan;

3. Anda kerap muntah-muntah yang berwarna kuning atau mengandungi darah dan muntah darah yang bergumpal;

4. Anda kerap dan kekadang Sakit perut yang teramat sangat;dan

5. Apabila gosok atau urut pada bahagian badan keluar angin atau sendawa. Seolah-olah perut anda masuk angin.


FAKTOR-FAKTOR TERJADINYA GASTRIK

1. MAKANAN PEDAS
Jika anda makan makanan yang terlalu pedas ianya akan merangsang lebih banyak rembesan asid perut untuk tujuan mencerna makanan, Ianya boleh memudaratkan dinding perut.

2. MAKANAN ATAU MINUMAN YANG MASAM
Semua sedia maklum masam bersifat mengakis, jika makan makanan yang masam berlebihan ianya juga merangsang rembesan asid yang banyak yang boleh menipiskan dinding perut.

3. MAKANAN BERMINYAK
Makanan yang berlemak atau berminyak amat susah untuk dihadam, oleh itu asid  perut dirembeskan dengan banyak untuk mencerna makanan yang berlemak dan berminyak tersebut.

4. MEROKOK
Tahap kecekapan Lower Esophogeal Sphincter yang fungsinya sebagai pintu pagar bagi membenarkan makanan masuk ke dalam perut makin kurang .

5. MINUMAN BERKAFIEN
Minumam ini mampu merangsang rembesan asid perut.

6. PENGGUNAAN NSAIDS( non-steroidal anti inflammatory drugs)
Jika pengambilan terlalu kerap akan menyebabkan hakisan pada dinding perut.(sebagai contoh penggunaan aspirin)

7. TEKANAN EMOSI
Jika kita stress ianya membantu perut merembeskan asid dengan banyak. Banyakkan berehat.

8. JANGKITAN BAKTERIA H.PYLORI
Kehadiran bakteria ini yang banyak boleh menyebabkan dinding perut luka.

TIPS MUDAH DAH SELAMAT UNTUK ATASI MASALAH GASTRIK

1. Berhenti mengambil ubat tahan sakit

2. Berhenti Merokok

3. Kurangkan atau elakkan makanan dan minuman yang pedas, masam dan berlemak/berminyak

4.  Amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang

5. Amalkan makanan tambahan yang berkualiti dan selamat serta yang lengkap dengan nutrisi untuk keperluan badan.

NUTRISI LENGKAP UNTUK MEREKA YANG HADAPI GASTRIK


1.ESP
MEMBANTU MENEUTRALKAN KEASIDAN DALAM PERUT KERANA KANDUNGAN ESP YANG MEMPUNYAI SUMBER PROTEIN SOYA NON-GMO YANG TINGGI SIFAT ALKALINYA.

IANYA MEMBANTU MEMBINA SEL-SEL BARU UNTUK MENGANTIKAN SEL DI PERUT YANG ROSAK AKIBAT HAKISAN REMBESAN ASID HIDROKLIK DI DINDING PERUT

2. OSTEMATRIX
OSTEMATRIX LENGKAP DENGAN KALSIUM, MAGNESIUM DAN VITAMIN D YANG BERSIFAT ALKALI. IANYA MEMBANTU MENGURANGKAN KEASIDAN DALAM PERUT. SANGAT MEMBANTU UNTUK MASALAH GASTRIK YANG KRONIK.


3. B COMPLEX

B COMPLEX MEMBANTU DALAM PROSES SINTESIS DNA, UNTUK MEMBANTU MENGURANGKAN STRESS DAN SETERUSNYA MEMBERI TENAGA KEPADA ANDA


4. PEPPERMINT GINGER PLUS
MEMBANTU MENGURANGKAN RASA TIDAK SELESA PERUT AKIBAT MASALAH PENGHADAMAN. KANDUNGAN DALAM PEPPERMINT GINGER INI BERASASKAN HERBA YANG MEMBANTU MENGURANGKAN SEBU PERUT DAN ANGIN DALAM BADAN. MENGURANGKAN MASALAH PEDIH ULU HATI.


TESTIMONI


TESTIMONI 10 TAHUN GASTRIK PULIH


KINI ANDA TIDAK PERLU MENANGGUNG DERITA SAKIT GASTRIK LAGI. BAGI MEREKA YANG INGIN BEBAS DARIPADA MASALAH GASTRIK. SILA HUBUNGI SAYA. 


WHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley Wane


KAWASAN COD : PUTRAJAYA/DENGKIL/CYBERJAYA


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...