7 Cara Atasi Masalah Peranakan Jatuh Yang Perlu Anda Tahu

Gaya hidup seseorang memainkan peranan penting untuk memastikan kesihatan dalam keadaan yang baik. Bagi wanita, adalah amat penting untuk kita menjaga kesihatan peranakan agar kekal sihat. Peranakan atau Rahim jatuh boleh memberi risiko kepada wanita untuk tidak boleh melahirkan anak. Pengambilan makanan yang sihat membantu masalah peranakan jatuh dan seterusnya memberi harapan tinggi untuk mereka yang inginkan cahaya mata.Kalangan wanita sering kali dikaitkan dengan masalah peranakan jatuh, hampir separuh daripada wanita yang pernah melahirkan anak mengalaminya atas pelbagai faktor penyebab.  Dalam hal ini, bukan ibu bersalin sahaja, individu yang belum melahirkan anak juga berisiko alami masalah tersebut. Wanita yang terutama dalam kalangan individu lasak dan sering melakukan kerja berat berisiko tinggi mengalami masalah tersebut.

Jenis Peranakan Jatuh

Bahagian atas/bumbung faraj

Sekiranya ia membabitkan bahagian atas, rahim akan jatuh ke bahagian faraj (uterine prolapsed). Rahim turun sedikit. Kebanyakan wanita mungkin tidak menyedari keadaan ini. Kebiasaannya, ia hanya diketahui apabila pemeriksaan dijalankan oleh doktor atas tujuan lain seperti pap smear. Rahim jatuh lebih jauh ke bawah dan pangkal rahim boleh dilihat di muka pintu faraj. Hampir keseluruhan rahim jatuh terkeluar daripada faraj.

Bahagian hadapan

Pundi air kencing jatuh ke dalam faraj. Ia akan menolak dinding faraj ke hadapan yang menonjol seperti satu benjolan. Kebiasaannya pundi dan salur kencing akan jatuh sekali (Cystourethrocele) dan paling biasa berlaku pada wanita.

Bahagian belakang faraj

sebahagian daripada usus kecil yang mengisi ruang antara rahim dan faraj boleh jatuh di kawasan antara faraj dan bahagian akhir usus besar (rektum).


FAKTOR RAHIM LEMAH

1. Kerap mengangkat bebanan berat yang tidak mampu diangkat oleh badan

2. Berat badan yang berlebihan yang tidak mampu ditanggung oleh badan

3. Faktor kelahiran terdahulu iaitu proses bersalin yang normal menyebabkan otot-otot ligament hilang keupayaan untuk memegang rahim atau lantai pelvik

4. Mempunyai masalah sembelit terutama terlalu kerap atau kuat meneran juga batuk yang kronik.

5. Faktor usia seiring dengan penurusan paras estrogen secara semula jadi menyebabkan menopause.


CARA KESAN PERANAKAN JATUH

KEDUDUKAN BARING
Letakkan ibu jari anda kat dalam pusat, sekiranya terasa macam ada nadi berdenyut-denyut memberi tanda peranakan anda berada di tempat yang betul. Tetapi sekiranya terasa dari bawah pusat bermakna tandanya perlu berurut untuk menaikkan semula bahagian peranakan ibu.

KEDUDUKAN MENCANGKUNG
Semasa memasukkan jari ke dalam faraj dan cuba sentuh objek berbentuk bulat. Ia lembut dan seperti guli. Sekiranya  dapat mencapainya dgn mudah, bermakna peranakan ibu sudah mula menggelongsor turun dari kedudukan sepatutnya. Untuk kepastian lagi, boleh ambil cermin dan tengok samada daging terkeluar.


*Untuk lebih detail, anda perlu lah buat pemeriksaan selanjutnya di klinik/hospital


CARA ATASI/ELAK MASALAH PERANAKAN JATUH


1. Elak daripada kerap hamil atau mengandung pada jarak yang rapat antara satu-satu kelahiran. Cubalah kaedah perancang keluarga yang mempunyai peratus kejayaan tinggi.

2. Jangan merokok dan jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik.

3. Melakukan senaman pelvik amat penting walaupun pada zaman bujang. Ia menguatkan otot dalaman, membantu mempercepatkan proses pemulihan selepas pembedahan, mendapatkan semula rasa mengawal kencing dan mengurangkan sakit belakang.

4. Memakai sut pelangsingan badan yang sesuai boleh membantu tetapi bukan korset yang amat ketat.

5. Elak berdiri terlalu lama. Ambil masa untuk duduk seketika dan melunjurkan kaki ke atas bangku. Ini selalu berlaku pada jururawat, guru, doktor dan juga mereka yang selalu ke kawasan kerja seperti jurutera.

 6. Amalkan pemakanan yang betul bagi mengelak sembelit kronik. Banyakkan makan sayur-sayuran, buah- buahan dan bijirin/bran. Elak daripada meneran di bilik air lebih 15 minit. Sama ada anda puas membuang air atau sebaliknya, sila keluar dari bilik air.

7. Pengambilan Makanan Tambahan untuk menguatkan rahim dan meningkatkan sistem imun badan.


RAMAI DUK BERCERITA YANG SHAKLEE DAPAT MEMBANTU ATASI INI. BAGAIMANA SHAKLEE BOLEH BANTU ATASI MASALAH PERANAKAN JATUH INI?

ESP SHAKLEE

Protein amat penting untuk menguatkan sel-sel dalam badan terutama untuk masalah peranakan jatuh ini protein yang cukup amat penting. Untuk memastikan sumber protein yang bagus 5 Elemen Penting Untuk Memilih Protein Yang Berkualiti dan apa yang specialnya ada Fakta Penting Berkaitan ESP Shaklee Yang Ramai Tidak Tahu


ALFALFA COMPLEX


Alfalfa jamu moden yang boleh mengecutkan peranakan dan amat sesuai untuk masalah peranakan. Alfalfa merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr Shaklee dalam tahun 1950-an. Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”


VITAMIN E
Supplement terbaik untuk menguatkan otot-otot peranakan.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA BAGI MENGATASI PERANAKAN JATUH YANG MENJADI MASALAH BESAR KEPADA GOLONGAN WANITA YANG INGINKAN CAHAYA MATA.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366dWHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley Wane


Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam ( COD hari minggu sahaja)
POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...