Tips Selamat Atasi Alahan Hamil Yang Perlu Anda Tahu

Pengalaman hamil bagi wanita adalah berbeza dengan wanita lain, ada ibu hamil yang tidak langsung alami alahan seperti muntah atau loya. Tetapi ada juga ibu hamil alami morning sickness atau alahan yang teruk sehingga perlu masuk wad bagi pemantauan doktor. Jika dibiarkan morning sickness ini akan memberi kesan buruk kepada ibu dan bayi dalam kandungan. Terdapat beberapa tips yang selamat untuk atasi masalah alahan ini yang perlu anda tahu untuk manfaat bersama.

Apabila anda disahkan hamil, dan dalam masa yang sama alami masalah alahan yang teruk ianya menjejaskan kehidupan harian anda yang sebelum ini normal. Jika anda alami morning sickness atau alahan teruk ini ianya mempengaruhi semua aspek iaitu fizikal, emosi dan sosial anda. Rutin harian seperti menjaga anak-anak, mengemas rumah, bekerja dan lain-lain akan terbantut.
Masalah muntah-muntah, loya, pening kepala berlaku pada bila-bila masa. Tetapi kebiasaanya alahan teruk ini hanya berlaku pada awal 6 minggu pertama hingga 16 minggu usia kandungan. Walau bagaimanapun, ada sesetengah ibu hamil yang alami alahan teruk ini hingga ke akhir kehamilan. 

PUNCA MORNING SICKNESS ATAU MABUK/ALAHAN


Ramai berteka-teki kenapa alahan atau mabuk ini sering melanda ibu hamil, ianya tidak diketahui puncanya tetapi ianya berkaitan dengan hormone human chorionic gonadotrophin(hCG) dan estrogen yang tinggi semasa kehamilan dan hormone tiroid thyroxine memainkan peranan juga ketika hamil.

Namun begitu, terdapat beberapa sebab kenapa ibu hamil alami masalah morning sickness atau alahan:

1.Mabuk teruk berlaku apabila anda alami kehamilan yang kembar

2. Semasa kehamilan mungkin berlaku kecelaruan dalam mekanisma keseimbangan dalam telinga anda

3. Anda hadapi jangkitan gastro-intestin yang disebabkan oleh bakteria h.pylori (Helicobacter pylori) kesan daripada sakit perut, ulser dan refluksi asid dalam perut.

4. Alahan hamil berlaku jika anda dalam keadaan letih dan lapar, loya dan ianya  jadi lebih teruk.

5. Terdapat  teori menyatakan bahawa morning sickness ini memberi kelebihan kepada anda kerana anda akan kurang terdedah dengan sesuatu yang tidak selamat untuk dimakan kerana  peningkatan deria bau dan loya ialah satu kaedah perlindungan. 

TIPS SELAMAT ATASI MASALAH ALAHAN ATAU MORNING SICKNESS

     1.       Makan makanan yang anda gemari, namum elakkan makanan yang tinggi lemak dan kolestrol.           Selain itu, makanan berempah dan berasid perlu dielakkan. Ambil makanan yang tinggi protin             dan vitamin B.

     2.       Makan tidak terlalu banyak tetapi kerap. Ini kerana jika perut kosong ianya menambahkan lagi           rasa loya. Makanan diperlukan untuk mengekalkan tahap gula dalam darah agar ianya stabil.

     3.       Apabila malam menjelma, anda digalakkan letak bekalan biskut tawar di tepi katil untuk                     menyenangkan ianya dicapai jika perut terasa kosong atau lapar.

    4.     Minum air masak secukupnya untuk mengelak badan dehidrasi (kehilangan banyak cairan dalam         badan) disebab selalu muntah atau meludah.

    5.       Rehat secukupnya, dalam hal ini, keletihan juga menjadi punca utama masalah loya dan muntah.

      6.       Vitamin B6 (piridoksina) atau multivitamin kehamilan boleh mengurangkan mabuk kehamilan.

7.    Pengambilan makanan tambahan untuk memastikan ibu hamil mengatasi masalah ini iaitu  B Complex, Ostematrix,dan Vitamin C.

B COMPLEX


B Complex Shaklee lengkap dengan vitamin B 6(piridoksina).Vitamin B 6 merupakan salah satu daripada lapan vitamin B. Tubuh juga memerlukan vitamin B6 untuk membuat hemoglobin, molekul dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen ke sel-sel badan.


OSTEMATRIXKalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.


TESTIMONI 

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA BAGI MENGATASI MASALAH ALAHAN/MABUK DAN LOYA KETIKA HAMIL.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366dWHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley Wane


Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam ( COD hari minggu sahaja)
POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...