3 Cara Mudah Untuk Mencegah Penyakit Kanser

Kanser merupakan penyakit yang menjadikan kita takut dan tertekan. Kebanyakkan kanser yang dihadapi oleh masyarakat kita berakhir dengan kematian. Terdapat banyak jenis kanser yang merbahaya dan boleh membawa maut, iaitu kanser payudara, kanser usus, kanser servik dan banyak lagi. Kanser ini merebak dengan cepat dan adakalanya kita tidak sedar yang kita alami sakit kanser yang merbahaya. Dalam keadaan ini, ada kanser yang tidak memberi tanda-tanda awal, ianya terus dapat kesan pada peringkat yang sudah teruk dan kronik. Dalam kehidupan kita sekarang, kita perlu ada langkah pencegahan untuk memastikan kesihatan berada dalam keadaan baik. Untuk mencegah kanser kita 3 faktor utama ini perlu kita tahu dan kena ambil berat.


Apabila berlaku ketidak seimbangan replikasi dan tindak balas sel dalam badan ianya dinamakan kanser atau barah. Contohnya jika kita alami kemalangan atau apa-apa kecederaan atau demam yang berpanjangan yang membolehkan sel badan berubah, semasa proses pemulihan tersebut terdapat sel bertambah secara tidak normal. Keadaan sel bertambah secara tidak normal ini akan menyebabkan ada ketumbuhan yang tidak normal disebut tumor. 

Namun tumor ini merupakan bukan barah kerana ianya tidak merebak ke Bahagian badan yang lain. Barah berlaku apabila sel yang tidak normal tidak dirawat segera akan merebak ke bahagian badan yang lain. Sel barah yang merebak ini akan menyebabkan komplikasi dan merencat fungsi multi organ dan seterusnya boleh membawa kepada kematian.

3 FAKTOR UTAMA UNTUK MENCEGAH KANSER

1. DIET SEIMBANG

Corak pemakanan yang sihat amat penting untuk memastikan badan kita mendapat nutrisi yang secukupnya. Namun berlainan pula jika kita tidak mengamalkan pemakanan yang kerana terdapat beberapa makanan yang boleh mendatangkan kanser. Contoh makanan yang perlu dielakkan dalam diet harian adalah

1.1 Makanan laut

Makanan laut kebanyakkannya mengandungi toksik atau asid urik yang tinggi dan boleh menggalakkan pembiakan sel kanser.

1.2 Daging Merah

Perlu menghadkan pengambilan daging merah kerana daging merah boleh menumbuhkan hormone dan parasite yang bahaya kepada pesakit kanser

1.3 Gula

Pengambilan gula yang berlebihan akan mengundang risiko kanser kerana badan tidak boleh memproses glukos dengan cepat dan akan membuatkan tekanan kepada buah pinggang dan paru-paru.


2. TEKANAN 

Masalah tekanan sering kali dikaitkan dengan kesihatan ini kerana, otak yang sentiasa berfikiran negative akan mendorong seseorang melakukan perkara yang boleh merosakkan hidupnya. Dengan tekanan juga membuatkan seseorang tidak menghiraukan pemakanan dan gaya hidup yang sihat. Bagi mereka yang sedang alami masalah kanser, anda dinasihatkan untuk lebih bebas daripada tekanan dan perlu sentiasa kuat.


3. GAYA HIDUP SIHAT

Gaya hidup yang tidak sihat memberi kesan dan berisiko untuk alami kanser, pengambilan alcohol, merokok, seks bebas dan banyak lagi yang boleh menyebabkan kanser. Amalkan gaya hidup sihat agar bebas daripada penyakit. Jaga pemakanan, sentiasa bersenam dan minum air masak secukupnya.


ALTERNATIF UNTUK MENCEGAH KANSER DAN MEMASTIKAN KESIHATAN DI TAHAP YANG BAIK ADALAH DENGAN MENGAMALKAN MAKANAN TAMBAHAN YANG SEMULA JADI DAN TELAH DIUJI SECARA KLINIKAL.


Vivix Shaklee membantu merawat kanser dengan membetulkan DNA sel yang rosak supaya signal sel dapat diproses dengan betul. Ini akan menyebabkan sel-sel kanser yang rosak ini ‘membunuh diri’ melalui proses apoptosis. Apabila semakin lama menggunakan Vivix, sel-sel kanser akan semakin berkurangan dan akhirnya hilang. Anda boleh teruskan dengan Vivix walaupun anda sudah bebas kanser kerana khasiat Vivix sangatlah banyak dan rugi jika berhenti mengamalnya. Resveratrol dalam vivix sangat membantu mereka yang ikhtiar untuk bebas daripada kanser dan juga amalkan selalu untuk mencegah sel barah.

Resveratrol TERBUKTI dalam banyak kajian saintifik boleh membantu mencegah dan merawat kanser. Kajian dalam Annals of The New York Academy of Sciences pada tahun 2011 melaporkan beberapa kajian awal menunjukkan resveratrol mempunyai kesan anti kanser. Kajian yang diterbitkan oleh FACEB jurnal pada October 2011 menunjukkan resveratrol berjaya menghalang sel kanser payu dara daripada membesar. Selain itu, Kajian yang dibuat oleh University of Nebraska pada tahun 2008 mendapati resveratrol berjaya menghalang estrogen daripada bertindak balas dengan DNA dan menyebabkan kanser payu dara. Kajian yang dibuat oleh University of Florida pada tahun 2011 menunjukkan resveratrol mempunyai sifat anti-carcinogenic yang boleh menghalang sel normal menjadi sel kanser. Kajian yang dibuat oleh University of Kansas pada tahun 2012 menunjukkan resveratrol boleh membantu menghalang kanser prostate daripada membesar.




Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee. kanser stage 4 pulih dengan usaha vivix shaklee. Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain. Sakitnya semakin kerap. Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik. Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya. Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah. Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah.Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri. Setelah beberapa hari dapat result, anak saya disuruh rujuk ke HKL. Sampai disana kami terus ke Wad Pedriatik kanak- kanak. Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50. Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL. Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman. Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan. Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula. Yang menyedihkan saya sekarang kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal. Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi satu yang saya ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya. Justeru itu saya berusaha mencari supplement bagi anak saya. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee. Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik.

Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya. Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan. Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz. Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.

Syukur Alhamdullilah. Terima kasih Allah terima kasih Shaklee.





AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK





WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?



You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...