Alternatif Untuk Atasi Masalah Sakit Belakang

Kehidupan kita kini memerlukan kita melengkapkan dengan semua keperluan harian. Oleh itu,24 jam yang kita ada ini, separuhnya kita habiskan untuk bekerja. Dalam hal ini, kerja yang kuat memberi tekanan kepada badan, terutama bagi mereka yang bekerja melibatkan pergerakkan yang banyak sering kali mengalami masalah sakit belakang. Jika sakit belakang ini jarang berlaku, persoalannya adakah anda alami masalah slipped disc? Jika bukan masalah tersebut, boleh ikuti tips ini untuk atasi masalah sakit belakang.

Sakit Belakang

Hampir setiap orang mengalami masalah sakit belakang ini dan ianya bukan la sesuatu yang luar biasa. Selain rutin harian yang bekerja, faktor usia menjadi salah satu sebab alami masalah sakit belakang ini. Jika rasa sakit dan kurang selesa di bahagian belakang badan, biasanya di bahagian bawah belakang badan itu menunjukkan kita alami masalah sakit belakang. Rawatan atau langkah pencegahan perlu diambil untuk lebih baik.


Tidak hanya faktor usia dan jenis pekerjaan, secara amnya terdapat beberapa masalah lain yang menyebabkan sakit belakang ini.

Terdapat beberapa masalah lain yang boleh menyebabkan sakit belakang dan boleh membawa kepada masalah Slip Disc ialah:

1. Kerosakan sendi facet pada tulang belakang (Facet arthropathy)

2. Kerosakan atau kekoyakkan disk (Discogenic back pain)

3. Ketegangan otot lumbar (Lumbar muscle spasm)

4. Kanser tulang

5. Jangkitan kuman pada tulang belakang (Pyogenic or Tuberculous infection)

6. Perubahan pada struktur tulang akibat penuaan atau kecederaan (Lumbar spondylosis)

7. Tulang rapuh (Osteoporosis)

8. Jangkitan pada sistem saluran kencing (Urinary Tract Infection)

9. Batu karang pada ginjal atau pundi hempedu (Renal stone or gall stone) 


Pencegahan


1. Senaman merupakan aktiviti yang sesuai untuk memastikan badan sentiasa aktif dan ianya dapat menguatkan otot.

2. Mengelak melakukan aktiviti harian yang boleh memberi kecederaan kepada tulang belakang.

3. Pengambilan kalsium dapat mencegah tulang jadi lembut. Justeru untuk menguatkan tulang.

4. Pastikan berat badan tidak berlebihan, ini kerana tulang belakang terpaksa bekerja keras untuk menampung berat badan.

5. Awasi masalah stress secara bijak kerana ianya boleh memberikan kesan yang negatif kepada badan. Termasuklah menyebabkan otot belakang menjadi tegang dan menyakitkan.


Adalah menjadi tanggungjawab sendiri untuk mengambil langkah bagi merawat sakit belakang dengan kadar yang segera agar sakit ini tidak melarat kepada sakit yang lebih teruk. Jika dibiarkan ianya boleh berlaku dan alami masalah slipped disc.


Alternatif Untuk Atasi Masalah Sakit Belakang

Ostematrix

Mengandungi kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium sangat baik untuk tulang dengan memastikan tulang kuat dan padat. Ia juga penting untuk kesihatan ligamen dan otot. Ostematrix dilengkapi dengan vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium dengan lebih cekap dan untuk pertumbuhan tulang.


Omega GuardOmega-3 merupakan anti inflamasi baik. Ia membantu mengurangkan keradangan akibat sakit sendi, mengurangkan degradasi tulang.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam 
POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?
Anda Juga Berminat :You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...