Alternatif Untuk Mengatasi Masalah Carpal Tunnel Syndrome

Tangan sentiasa rasa kebas macam biasa tetapi semakin lama teruk rasa kebasnya. Ada diantara kawan pejabat anda yang mengalami masalah ini?  memang kesian melihatnya kerana susah untuk membuat kerja. Bagi mereka selalu menghadapi masalah ini, anda perlu pemeriksaan untuk memastikan anda bebas daripada Sindrom Carpal Tunnel. Setelah berjumpa doktor memang tepat, sahabat saya alami masalah CTS ini. Bagi mereka yang hadapi masalah ini terdapat alternative untuk mengatasi masalah Carpal Tunnel Syndrome(CTS).


Apabila saraf median iaitu pada pergelangan tangan tersepit itu adalah carpal tunnel syndrome. Keadaan ini terjadi disebabkan oleh terowong yang ada pada Bahagian tapak tangan menjadi sempit. Terowong ini fungsinya memberi laluah serta perlindungan kepada saraf median ke Bahagian tangan dan Sembilan tendon lain bagi membolehkan tangan digerakkan.

Jika terdapat tekanan pada saraf median ini dan tidak berfungsi secara normal ianya akan memberik rasa sakit dan kebas setersnya akan melemahkan Bahagian tangan. Sindrom Carpal Tunnel ini secara perlahan-lahan akan membuatkan rasa sakit dan kebas melarat ke Bahagian tangan, lengan dan boleh juga pada bahu.

SIMPTOM-SIMPTOM CTS

1. KESAKITAN

Ianya akan terjadi pada sendi di pergelangan tangan ke lengan atas bahu atau dari tapak tangan hingga ke jari. Kesakitan ini terjadi selepas menggunakan tangan secara terus dan kuat.

2. KEBAS

Terasa pada Bahagian tangan dan jari-jari tangan terutama pada ibu jari, jari telunjuk, jari hantu dan lain kecuali jari kecil. Kebas ini menjadi lebih kuat terutama semasa memandu, memegang barang atau semasa bangun tidur. 

3. LEMAH

Terasa lemah pada Bahagian tangan dalam keadaan tersebut barang yang dipegang akan jatuh.

FAKTOR-FAKTOR CARPAL TUNNEL SINDROME

1. JANTINA

Wanita mempunyai 3 kali lebih berisiko menghadapi masalah ini

2. KETURUNAN

Terdapat ahli keluarga lain yang alami masalah CTS ini

3. MASALAH KESIHATAN LAIN

Penyakit yang membuatkan perubahan hormone seperti obesity, jantung, diabetis, wanita hamil. Bagi wanita hamil yang hadapi masalah sindrom Carpal Tunnal ini kebiasaanya bersifat sementara dan akan hilang selepas melahirkan bayi.

4. KECEDERAAN

Tangan yang sentiasa terima tekanan iaitu melakukan kerja berat dan memandu terlalu lama.

5. PESAKIT ARTRITIS

Risiko tinggi bagi merekan yang ada penyakit sendi.


KAEDAH RAWATAN

1. WRIST SPLINTING 

Dengan menggunakan anduh(splinting) ianya mengurangkan pergerakan pada pergelangan tangan dan membantu mengurangkan kebas dan sakit terutama pada waktu malam.

2. NON-STEROIDAL ANTI-INLAMMATORY DRUG 

Ubat ini digunakan untuk mengurangkan bengkak dan rasa sakit ianya terjadi apabila berlaku bengkak pada pergelangan tangan.

3. STEROID

Suntikan ubat ini ke dalam Bahagian Carpal Tunnal boleh mengurangkan rasa sakit.

4. PEMBEDAHAN

Pembedahan kecil di buat pada Bahagian pergelangan tangan. Ianya untuk menghiris ligament carpal yang memberi tekanan pada saraf median. Rasa kebas dan sakit akan terasa selepas pembedahan dan ianya hanya sementara.

LANGKAH PENCEGAHAN

1. Mengelak lakukakn kerja berat yang boleh memberi tekanan kepada tangan anda

2. Mengurangkan berat badan

3. Mengamalkan makanan yang tinggi kalsium 

4. Elak pergelangan tangan daripada cedera

5. Sentiasa melakukan senaman gengaman untuk memastikan tiada tekanan dan aliran darah mengalir dengan lancar pada pergelangan tangan.SELEPAS PEMBEDAHAN ATAU PEMERIKSAAN DOKTOR ANDA BOLEH MENGAMBIL ALTERNATIF INI UNTUK MENGATASI MASALAH CARPAL TUNNEL SINDROME.

VIVIX

Vivix Shaklee adalah membantu melindungi dan memperbaiki sel DNA kita. Vivix Shaklee sesuai diambil untuk membantu pemulihan tenaga sel seterusnya mengatasi masalah CTS ini. Bagi yang telah melakukan pembedahan, vivix membantu cepatkan luka pulih seperti sedia kala.

OSTEMATRIX

Ostematrix mengandungi kalsium, dan lengkap dengan vitamin D, magnesium, fosforus, zinc, mangan dan mineral-mineral penting yang lain. Ostematrix berkesan untuk membantu proses pengecutan pada otot dan saraf dengan sempurna supaya tekanan darah dapat berjalan dengan lebih lancar.

OMEGA GUARD

Omega Guard membantu mengurangkan inflamasi, keradangan, serta memberi kuasa pelincir kepada sendi.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...