Cara Atasi Masalah Obesiti Dalam Kalangan Kanak-kanak Yang Perlu Ibu Bapa Praktikkan

Masalah obesity dalam kalangan kanak-kanak memberi kesan kepada mereka apabila dewasa kelak. Ibu bapa perlu memainkan peranan penting dalam mengendalikan pemakanan dan kawalan makanan terhadap kanak-kanak. Masalah ini perlu diatasi bagi memastikan kanak-kanak membesar dalam keadaan sihat dan aktif. Terdapat beberapa tips untuk memastikan kanak-kanak mendapat berat badan yang seimbang. 


Apabila terdapat makanan dan ditukarkan kepada tenaga dan tenaga tersebut tidak digunakan, ianya membuatkan terkumpul menjadi lemak dan akan berlebihan. Keadaan tersebut merupakan punca obesity dalam kalangan kanak-kanak. Banyak faktor dan punca lain yang membuatkan kanak-kanak alami masalah obesity ini. 

Penyakit obesity ini akan memberi risiko kepada kanak-kanak untuk hadapi masalah kesihatan yang lain. Jika ianya tidak dicegah daripada awal, kesan buruk akan melanda mereka ini. 

PUNCA-PUNCA OBESITI

1. PSIKOLOGI KANAK-KANAK

Jika kanak-kanak mengalami masalah kemurungan atau tekanan, ianya akan mendorong seseorang itu makan berlebihan.

2. KETURUNAN

Obesiti ini boleh berlaku sekiranya terdapat ahli keluarga lain yang mengalami masalah yang sama. 

3. KEADAAN SEKELILING/PERSEKITARAN

Kebanjiran pelbagai jenis makanan segera pdaa zaman kini memberi kesan kepada pemakanan kanak-kanak yang sifat mereka yang sukakan makanan yang cepat dan perisa tambahan yang berlebihan

4. GAYA HIDUP

Gaya hidup kanak-kanak yang tertumpu kepada gajet dan peralatan IT memberi kesan yang buruk kepada kesihatan kanak-kanak. Ianya kerana apabila kanak-kanak makan, tenaga tersebut tidak digunakan untuk aktiviti aktif. 

5. METABOLISME

Keadaan metabolisme kanak-kanak yang rendah membuatkan kalori menjadi rendah dan lemak cepat terbentuk ditambah pula tiada aktiviti aktif kanak-kanak membuatkan kanak-kanak tersebut mendapat obesity.

MASALAH KESIHATAN LAIN BERPUNCA DARIPADA OBESITI

1. Kencing manis

2. Darah tinggi

3. Kemurungan

4. Masalah jantung

5. Lelah

6. Kerap demam dan selsema

LANGKAH PENCEGAHAN

1. PERANAN IBU BAPA

Ianya menjadi tanggungjawab ibu bapa dalam menangani masalah obesity dalam kalangan kanak-kanak. Ianya kerana, ibu bapa perlu bijak dalam menguruskan pemakanan dan aktiviti kanak-kanak tersebut.

2. PEMILIHAN MAKANAN SEIMBANG

Ibu bapa perlu peka terhadap pemilihan makanan anak-anak agar ianya lengkap dengan nutrisi yang diperlukan oleh badan dan mengawal pemakanan yang tidak diperlukan oleh kanak-kanak.

3. SENAMAN DAN AKTIF

Selain pemakanan, ibu bapa perlu mendorong kanak-kanak untuk lebih aktif bersenam.

4. PENYEDIAAN MAKANAN YANG LEBIH SIHAT

Penyediaan ini adalah sesuai untuk seisi keluarga untuk menjaga kesihatan. Bagi bayi 2 tahun ke bawah susu ibu amat penting untuk membentuk imun badan yang kuat. Namun jika bayi sudah boleh makan, penyediaannya perlu la berkhasiat.

4.1 ibu bapa perlu menggalakkan anak-anak makan sayur-sayuran serta buah-buahan;

4.2 perlu memilih ikan, ayam, daging yang tidak berlemak, ianya merupakan sumber protein yang membantu membina sel-sel kanak-kanak;

4.3 mengamalkan cara memasak iaitu memanggang, rebus dan membakar;

4.4 memberi makanan mengikut jadual yang betul dan elak beri makanan sampingan yang segera;dan

4.5 latih anak-anak untuk minum air suam/masak/kosong secukupnya setiap hari.Sebagai ibu bapa, kita perlu bijak mengurusakan pemakanan anak-anak untuk menghindar mereka daripada masalah kesihatan serius. Keutamaan anak-anak untuk mendapatkan nutrisi secukupnya amat penting kerana mereka sedang membesar. Jika nutrisi tidak mencukupi, ianya boleh merencat pertumbuhan anak-anak untuk lebih sihat. Sesibuk mana pun ibu bapa, pemantauan pemakanan anak-anak amat perlu, oleh sebab itu, ramai ibu bapa sekarang memilih untuk memberi makanan tambahan. Makanan tambahan ini amat penting untuk lengkapkan nutrisi dalam badan anak-anak yang tidak dapat sepenuhnya daripada pemakanan harian. 

MAKANAN TAMBAHAN YANG SELAMAT DAN BERKHASIAT SERTA LENGKAP DENGAN NUTRISI YANG BOLEH DIAMALKAN OLEH ANAK-ANAK ADALAH:-

1. KANAK-KANAK 1 TAHUN

Susu ibu, untuk memastikan susu ibu berkualiti dan meriah, dicadangkan ibu mengambil set menyusu yang lengkap dengan nutrisi.

2. KANAK-KANAK 1-3 TAHUN

Meal Shake dan Omega Guard

3. KANAK-KANAK 4 TAHUN KE ATAS

Meal Shake, Omega Guard dan Vita Lea For KidsMEAL SHAKES SHAKLEE

Menyediakan hidangan lengkap dengan asid amino penting, serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh, dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa. Mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bakteriolysin dan sebagainya. Meal shakes shaklee dihasilkan untuk semua golongan, dari bayi, kanak-kanak, pelajar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran (vegetarian), orang sakit, orang yang sibuk bekerja. Untuk sarapan pagi yang penuh berkhasiat, meal shakes shaklee merupakan pilihan yang tepat dan bijak.OMEGA GUARD SHAKLEE

Diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara jepun. Ia merupakan minyak ikan terbaik di dunia. Berbanding dengan produk omega dipasaran, omega guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia, yang mengandungi rangkaian spectrum penuh, 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Sebiji omega guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega-3, EPA dan DHA. Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan minyak ikan omega guard yang terbaik. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul, untuk mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi, ianya untuk menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmiun, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl) yang merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik.VITA LEA FOR KIDS

Mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral perlu. 100% vitamin A, C, D dan E serta kesemua 8 vitamin B yang lengkap. Ia juga mengandungi kalsium, magnesium, zinc, copper dan pelbagai mineral lain. Menggunakan pemanis semulajadi xylitol yang tidak akan menyebabkan kerosakan gigi. Tidak mengandungi perasa, pemanis dan pengawet tiruan. Bebas gluten, didatangkan dalam perisa anggur yang sangat sedap, anak-anak sukakannya! Multivitamin kanak-kanak yang terbaik dipasaran, jumlah nutrien lengkap dan memenuhi keperluan tumbesaran anak-anak, dengan penyerapan yang mudah dan pantas.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...