Cara Mengatasi Masalah Impetigo Kanak-kanak Agar Tidak Berparut

Melihat kulit anak semakin melecet hingga nampak isi, hati ibu mana yang tidak resah. Kelihatan macam ruam tetapi rasanya bukan sebab lukanya besar dan ada gelembung. Ramai ibu yang risau melihat keadan anak sedemikian, dan pelbagai jenis krim ubat yang digunakan untuk mengurangkan kemerahan luka tersebut namun tetap sama sahaja. Anak siapa yang alami empetigo itu, boleh ikuti tips dan cara mudah untuk atasi masalah ini.Impetigo adalah penyakit kulit yang dijangkiti oleh bakteria streptococcus yang menyerang kawasan kulit yang rosak disebabkan oleh menggaru atau terluka terutama pada Bahagian muka, sekitar hidung atau mulut dan kawasan yang terdedah lain. Penyakit ini sering melanda kanak-kanak dan bayi dan boleh merebak kepada orang lain yang berada sekelilingnya.

JENIS IMPETIGO

1. CONTAGIOSA

Tanda-tanda impetigo jenis ini adalah pada wajah dan kawasan mulut serta hidung. contagiosa akan membuatkan lukanya cepat pecah dan berair serta bernanah.

2. BULLOUS

Jenis yang ini banyak menyerang kanak-kanak 2 tahun ke bawah. Kawasan yang biasa kena impetigo jenis ini adalah badan, kaki dan lengan. Ianya terasa sakit dan melepuh kawasan yang berisi cecair dan luka di tempat yang kena impetigo jenis ini. Bullous ini memerlukan masa yang lama untuk sembuh.

3. ECTHYMA

Gejala kanak-kanak yang alami impetigo ini adalah luka yang sakit, timbul cecair atau kulit bernanah. Bekas luka ini susah untuk hilang walaupun ianya telah sembuh.


FAKTOR TERJADINYA IMPETIGO

1. Terkena jangkitan impetigo daripada kanak-kanak lain.

2. Kanak-kanak yang ada diabetis mudah diserang impetigo terutama impetigo jenis ecthyma.

3. Kulit yang terluka akibat daripada mengaru atau gigitkan serangga

4. Cuaca panas dan lembab menyebabkan virus impetigo terutama bayi yang hadapi masalah ruamCIRI-CIRI TERKENA IMPETIGO

1. Kulit bayi berwarna merah dan bintik-bintik merah kecil pada Bahagian muka, kepala dan tangan

2. Kulit melepuh sehingga keluar air bias atau nanah

3. Gatal pada Bahagian terkena jangkitan

4. Kelihatan luka yang sama pada Bahagian lain ini kerana impetigo cepat merebak ke Bahagian badan yang lain

5. Bengkak disekeliling luka. 

LANGKAH PENCEGAHAN 

1. Kaki dan tangan kanak-kanak sentiasa bersih di cuci dengan sabun selepas bermain

2. Mandi dan bersihkan kanak-kanak selepas balik daripada taska atau rumah pengasuh (jika terdapat anak-anak lain alami impetigo)

3. Sentiasa potong kuku 

4. Membersihkan mainan atau barang-barang kanak-kanak yang kena impetigo secara asing 

5. Persekitaran rumah sentiasa bersih daripada serangga yang boleh melukakan kanak-kanak.

6. Jumpa doctor jika luka melarat dan merebak terlalu cepat

Anak saya 10 bulan pernah kena impetigo ni dan Alhamdulillah dengan menggunakan alternative ini, impetigo dapat diatasi.

ALTERNATIF UNTUK MENGATASI MASALAH IMPETIGO

1. BASIC H

Tidak bertosik dan Membersih secara Semulajadi

Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain. Sesuai untuk membersihkan seribu macam jenis kotoran di rumah. Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan Pencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pada sebarang permukaan yang boleh dicuci tidak kira di dalam atau di luar rumah. Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak. Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama. Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan.


Tahukah Anda? 

Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan. 

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.TIPS MERAWAT LUKA MELECUR GUNA PRODUK SHAKLEE

1. Titiskan 5 -10 titis pencuci super organic Basic H ini ke dalam semangkuk air 

2. Celupkan tuala bersih ke dalam campuran air dengan basic H tadi dan lapkan pada tempat luka impetigo

3. Ulang langkah tersebut 3 kali sehari

4. Apabila tempat melecur itu kelihatan kering dan tidak berair, sapukan cream herbal blend Shaklee

5. Ulang langkah tersebut sehingga kesan melecut hilang dan sembuh


Jika tidak faham, dan untuk keterangan lebih lanjut, boleh whatsapp saya.

2. HERBAL BLEND CREAM

Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki dan sangat berkesan untuk masalah ruam pada bayi. Dingin, bermentol dan tidak berminyak. Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?
You Might Also Like

3 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...