Cara Selamat Atasi Masalah Sembelit Kanak-kanak

Masalah yang sering melanda para ibu adalah sembelit dalam kalangan anak-anak. Jika sembelit berlaku kepada anak yang sudah boleh bercakap ianya tidak memberi kesan yang teruk kerana ibu boleh tahu. Namun, jika ianya berlaku kepada bayi dan anak-anak yang belum boleh bercakap, itu memberi rasa gusar kepada ibu bapa. Masalah ini berkaitrapat dengan corak pemakanan anak-anak. Terdapat cara mudah untuk mengatasi masalah kanak-kanak bawah 6 tahun yang hadapi sembelit.


Secara ringkasnya sembelit adalah keadaan di mana kanak-kanak atau bayi menghadapi masalah ketika membuang iaitu najis yang keras dan kurang membuang air besar. Kebiasannya kekerapan sembelit tersebut mengikut umur, jika bayi yang masih menyusu badan kekerapannya adalah selepas penyusuan atau ada masanya 7 hari sekali membuang. Ianya adalah normal jika bayi tersebut menyusu badan sepenuhnya. Bagi bayi yang minum susu formula, kekerapannya mungkin membuang najis 2 – 3 hari sekali. Sembelit kalangan mereka ini bergantung kepada tahap hidrasi tubuh iaitu sekiranya tubuh mereka cukup air makan ianya memudahkan mereka membuang air besar.

SEBAB TERJADINYA SEMBELIT

1. Usus mereka kurang aktif

2. Mereka leka bermain hingga tidak endahkan rasa untuk membuang air besar

3. Enggan membuang air besar di tempat yang berlainan daripada biasa 

4. Pemakanan yang kurang serat dan air masak

TANDA-TANDA SEMBELIT BAYI DAN KANAK-KANAK 

1. Mereka akan menunjukkan rasa resah dan menangis apabila hendak membuang air besar.

2. Bagi kanak-kanak yang boleh bercakap, menangis dan boleh memberitahu ibu bapa jika meneran tetapi tidak najis untuk membuang air besar

3. Najis mereka yang sembelit keras, kering dan seperti biji kacang

4. Bau kentut yang amat busuk 

5. Selera makan berkurangan 

6. Perut kembung dan mengeras

KESAN SEMBELIT

1. Sakit perut berpanjangan

2. Luka pada dubur dan ianya boleh menyebabkan kesakitan dan pendarahan

3. Akan menyebabkan masalah Enkoparesis atau keadaan di mana najis keluar tanpa sedar. Kebiasaanya terdapat tompokan pada seluar atau lampin pakai buang

4. Kerap meragam/menangis


TIPS UNTUK ATASI SEMBELIT 

1. Melatih mereka membuang kebiasaanya selepas makan sama ada pagi, tengah hari atau malam

2. Menggunakan potty (mangkuk tandas yang bersesuaian) untuk mengelak mereka jatuh menggunakan tandas biasa

3. Memberi makanan yang tinggi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran

4. Bagi bayi baringkan dan buat senaman kayuh basikal setiap pagi dan urut Bahagian perut menggunakan minyak angin secara lembut.

Antara lain sebab mengapa mereka kerap sembelit adalah masalah kesihatan seperti demam dan selsema. Bagi bayi yang mula tumbuh gigi, selera makan mereka berkurangan dan menjadikan kekurang bendalir dalam badan. Jika badan kekurangkan air, tubuh akan menyerap air dalam najis dan akan membuatkan najis keras dan kering seterusnya akan terjadi sembelit.

Sembelit juga boleh berlaku apabila bayi mengalami kecacatan semasa lahir iaitu penyakit lubang dubur ketat dan sukar membuang air besar. Ianya berlaku apabila ada kes seperti ketidaksempurnaan pembentukan anorektal, spina bifida dan sistik fibrosis.

Jika masalah sembelit berterusan, ibu bapa dinasihatkan untuk berjumpa doctor yang pemeriksaan lanjut.CARA SELAMAT DAN MUDAH ATASI MASALAH SEMBELIT ANAK ANDA ADALAH DENGAN MEMBERI NUTRISI SECUKUPNYA UNTUK MEREKA DAN AIR MASAK SECUKUPNYA SETIAP HARI. NUTRISI LENGKAP DAN MEMBANTU ATASI MASALAH SEMBELIT YANG DISYORKAN ADALAH MEAL SHAKE

MEAL SHAKES SHAKLEE

1. Nutrisi yang lengkap 

Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.

2. Membekal nutrisi kepada sel tubuh 

Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa),membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain.

3. Membantu tumbesaran 

Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.

4. Anti-oksida

Mengandungi vitamin A, C, E, Zinc dan Selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

5. Mengembalikan seri wajah 

Mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik.

6. Percernaan

Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus dan atasi masalah sembelit.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...