Cara Selamat Mengatasi Masalah Anemia Yang Dialami Oleh Warga Tua

Ramai kalangan kita tidak ada kesedaran menjaga kesihatan ketika usia muda kerana terlalu sibuk dengan urusan kerja. Apabila sudah berusia, banyak penyakit yang akan ada da nada satu peringkat penyakit yang tidak boleh diubati. Semakin berusia tahap imun badan dan kesihatan badan semakin rendah. Bagi mereka yang berusia,pemakanan mesti dijaga dengan baik agar tidak mendatangkan penyakit-penyakit kronik. Terdapat beberapa penyakit yang sering dikaitkan dengan warga emas, antaranya kencing manis, darah tinggi, hernia, dan banyak lagi. Anemia merupakan satu masalah kesihatan yang sering kali juga menyerang warga emas dan boleh membuatkan badan lesu, penat dan lain-lain lagi. Ikuti tips untuk mengatasi masalah anemia dalam kalangan warga tua ini.Dalam badan kita terdapat 3 sel darah iaitu sel darah merah, sel darah putih dan platlet. Anemia terjadi apabila badan kekurangan sel darah merah. Sel darah merah ini penting untuk membawa oksigen ke seluruh badan.


JENIS SEL DARAH

1. SEL DARAH MERAH

Ianya mengandungi haemoglobin yang kaya dengan zat besi dan protein fungsinya adalah untuk membawa oksigen dari paru-oaru kepada seluruh otot-otot serta organ yang ada dalam badan.

2. SEL DARAH PUTIH

Fungsinya adalah untuk melawan 

3. PLATELET (SEL DARAH BEKU)

Berfungsi untuk memberhentikan pendarahan apabila berlaku kecederaan.FAKTOR-FAKTOR ANEMIA

1. PENYAKIT USUS

Jika berlaku jangkitan kepada usus ianya akan merencat penyerapan nutrisi seterusnya akan menyebabkan kekurang vitamin dalam badan.

2. PEMAKANAN YANG TIDAK SIHAT

Tidak menjaga pemakanan dan kurang pengambilan makanan yang bernutrisi untuk badan mendapatkan vitamin secukupnya

3. GENETIK/KETURUNAN

Terdapat ahli keluarga yang lain mengalami masalah yang sama.

4. PENGGUNAAN UBAT-UBATAN 

Pengambilan ubat-ubatan yang boleh merencat penghasilan sel darah merah

5. KEKURANGAN ZAT BESI, VITAMIN B 12 DAN VITAMIN CTANDA-TANDA ANEMIA DALAM KALANGAN WARGA TUA

1. Cepat berasa letih

2. Pucat 

3. Kuku mudah patah

4. Sakit dada

5. Denyutan jantung yang laju dan tidak normal

6. Sesak nafas

7. Kemurungan

8. Selalu pening kepala

9. Berpeluh dan keresahan


KESAN ANEMIA KEPADA WARGA TUA

1. PENYAKIT JANTUNG

Anemia membuatkan denyutan jantung yang laju ini kerana jantung terpaksa bekerja keras untuk mengepam darah kerana untuk mengatasi kekurangan oksigen dalam darah. Dalam hal ini ianya akan mengakibatkan kegagalan jantung.

2. KELETIHAN

Anemia akan membuatkan seseorang itu kepenatan dan tidak bertenaga untuk melakukan aktiviti harian.

3. GANGGUAN FUNGSI OTAK

Apabila badan kekurangan vitamin B12 ianya boleh menjejaskan fungsi otak iaitu kurang daya ingatan.

4. KEROSAKAN SARAF

Akibat daripada kekurangan vitamin B12, Ianya akan menganggu penghasilan sel darah merah dan seterusnya memberi kesan kepada fungsi saraf.

5. KEMATIAN

Kehilangan sel darah merah yang banyak memberi banyak komplikasi lain dalam badan seterusnya membawa kepada kematian.LANGKAH PENCEGAHAN

1. Pengambilan zat besi (iron) 

Bagi mereka yang alami masalah anemia ini, pengambilan zat besi secukupnya setiap hari amat penting. Makanan yang kaya dengan zat besi antaranya adalah jambu batu, bijirin, sayur-sayuran seperti bayam, brokoli dan banyak lagi.

2. Vitamin B12 

Vitamin ini amat penting untuk membantu penghasilan sel darah merah. Makanan yang kaya dengan vitamin B12 adalah daging, dan susu.

3. Vitamin C

Vitamin c membantu penyerapan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah.CARA MUDAH UNTUK MEMASTIKAN ANEMIA TIDAK DIALAMI OLEH WARGA EMAS ADALAH DENGAN MENGAMALKAN MAKANAN TAMBAHAN YANG KAYA DENGAN VITAMIN YANG DIPERLUKAN OLEH BADAN UNTUK PENGHASILAN SEL DARAH MERAH.

VITA LEA

Lengkap 28 Vitamin dan mineral termasuk diperkaya dengan zat besi yang diperlukan oleh warga emas. Vitamin telah menjalani 340 ujian kualiti dan memberi erti, ianya selamat untuk diamalkan. Ianyac epat serap dalam badan kerana direka dengan sistem penyerapan Bio-Aktif agar dapat menyerap dengan cepat dan efektif. Nutrisi lengkap untuk diet harian agar dapat mengisi kelompongan vitamin yang diperlukan oleh badan.

B COMPLEKS

Mengandungi kumpulan lengkap vitamin B termasuk asid folik dan B12 yang diperlukan oleh warga emas untuk penghasilan sel darah merah. Selain itu ianya membantu meningkatkan fungsi saraf untuk daya ingatan yang kuat dan juga mengelakkan tekanan/stress.

VITAMIN C


Membantu penyerapan zat besi dan asid folik secara optimum juga menggalakkan pembentukkan kolagen bagi tumbuhan otot, tulang rawan dan meningkatkan imunisasi badan untuk mengelak daripada demam dan selsema.*Jangan mengambil vitamin tambah darah bersama air susu atau sumber tenusu kerana ianya akan mengurangkan penyerapan vitamin

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...