Cara Untuk Atasi Masalah Migrain Yang Perlu Anda Tahu

Sakit kepala sudah menjadi kebiasaan kepada mereka yang sentiasa sibuk dengan kerja seharian. Ada yang terlalu bergantung dengan ubat tahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit kepala tersebut. Migrain yang teruk boleh memberi kesan yang buruk kepada kesihatan. Ramai kalangan kita bergantung dengan ubat tahan sakit, perlu diingatkan ubat akan memberi kesan sampingan untuk jangka masa akan datang. Terdapat cara mudah dah selamat untuk mengatasi masalah migraine ini. Cara ini juga berkesan dan tiada kesan buruk untuk jangka masa yang akan datang. Malah dengan mengamalkan cara ini, anda akan sentiasa sihat dan bebas migraine


Vascular Headache keadaan di mana anda alami sakit kepala di sebabkan oleh migraine. Sakit kepala yang berulangan iaitu migraine ini biasanya berlaku pada sebelah Bahagian kepala sahaja. Migrain berlaku kerana saluran-saluran darah dalam kepala yang mengalir ke kulit dan otak mengembang lebih besar daripada biasa. Pengembangan ini dapat dikesan oleh urat saraf sensori dan memberi rasa sakit.


JENIS-JENIS MIGRAIN

1. MIGRAIN KLASIK

Memberi tanda awal, antara tandanya adalah sebelum sakit kepala akan ada aura atau prodrome. Aura tersebut ialah pesakit akan alami seperti berikut, dan bila semua ini hilang maka migraine akan menyerang (berulangan) :

1.1 Kilauan cahaya

1.2 Garisan zigzag

1.3 Penglihatan berbayang 

1.4 Kebas 

1.5 Pening

1.6 Kesukaran bercakap dengan jelas

2. MIGRAIN BIASA

Migraine jenis ini kerap dialami oleh golongan wanita dan biasanya menyerang apabila kedatangan haid.

SEBAB-SEBAB BERLAKUNYA MIGRAIN

1. PEMAKANAN

Pengambilan kafien yang berlebihan, minuman beralkohol memberi kesan kepada sakit kepala. Juga pengambilan makanan yang mengandungi tyramine.


2. PERSEKITARAN

Persekitaran yang tidak menenangkan iaitu keadaan yang bising, berasap, cahaya yang terlalu terang, bau wangian yang berlebihan dan selalu melihat cahaya telefon atau televisyen dalam gelap.


3. EMOSI

Emosi yang tidak stabil menjadi punca migraine melanda. Keadaan di mana selalu stress, kemurungan,keletihan, cemas dan lain-lain emosi yang boleh membuatkan sakit kepala yang teruk. 


4. PENGAMBILAN UBAT-UBATAN

Bagi mereka yang ada mengambil ubat hormone, pil tidur atau ubat perancang ianya boleh membuatkan anda sakit kepala. Pengambilan ubat-ubatan ini jika memberi kemudaratan anda dinasihatkan untuk memaklumkan kepada doctor kerana kemungkinan anda diberi dos yang tidak sesuai .


5. GAYA HIDUP

Gaya hidup yang tidak sihat contohnya tidak bersenam membolehkan anda cepat penat dan mengalami keletihan yang teruk dan boleh membuatkan sakit kepala. Dan tabiat suka tidur lewat, kurang tidur juga mendorong kepada migraine.

LANGKAH PENCEGAHAN

1. Mengamalkan kehidupan yang lebih sihat iaitu sentiasa bersenam

2. Mengamalkan pemakanan yang sihat dan berzat

3. Kurangkan pengambilan minuman berkafien

4. Melakukan aktiviti yang lebih mengembirakan contohnya bercuti, berbasikal dan yang paling penting elakkan diri daripada tekanan.

5. Pastikan tidur yang mencukupi setiap hari.

CARA SELAMAT ATASI MASALAH MIGRAIN DAN AKAN MEMBERIKAN KESIHATAN YANG BAIK KEPADA ANDA.

1. MENGAMALKAN OSTEMATRIX

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan degupan jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium amat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf, otot, serta buah pinggang kita. Magnesium pula mustahak dalam mengekalkan metabolisma kalsium. Ia membantu mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu sebab migraine berlaku. Kajian menunjukkan Magnesium dapat membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan kekerapannya berlaku. Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium tanpa vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh menjadi sisa / batu dalam ginjal atau pundi kencing.

2. PEMGAMBILAN B COMPLEX

Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitan migrain. Vitamin B yang lengkap dalam B Complex Shaklee ini akan memastikan anda bukan saja kurang risiko diserang migrain, tapi juga penyakit-penyakit lain seperti depresi dan strok.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...