Cara Untuk Mengatasi Asma Dalam Kalangan Kanak-kanak

Kanak-kanak yang sering mengalami masalah kesihatan sering membuatkan ibu bapa risau. Oleh sebab itu, ibu bapa memainkan peranan penting untuk memastikan anak-anak bebas daripada masalah kesihatan. Masalah yang biasa melanda kanak-kanak adalah asma. Masalah kesihatan ini jika tidak dicegah dari awal ianya boleh merbahayakan nyawa. Untuk mengatasi masalah ini, ikuti cara mudah untuk mencegah dan memastikan imun badan anak-anak lebih kuat untuk melawan penyakit lain.


Walaupun asma ini tergolong daripada serangan yang tidak serius, ianya tetap merbahayakan nyawa. Asma merupakan penyakit paru-paru kronik yang membengkak dan menyempitkan saluran pernafasan. Kesesakan dada membuatkan anak-anak batuk, jika ianya tidak dicegah dari awal risiko tinggi untuk mengancam nyawa adalah amat tinggi.


TANDA-TANDA ASMA KALANGAN KANAK-KANAK

1. Nafas berbunyi

2. Susah untuk menghembus nafas

3. Denyutan jantung menjadi cepat

4. Nafas laju

5. Gelisah

6. Letih dan lesu

7. Kulit berpeluh dan sejuk

8. Warna kebiruan pada bibir dan kukuFAKTOR- FAKTOR PENCETUS ASMA

1. ALLERGEN

Kanak-kanak yang sering terdedah dengan allergen membuatkan saluran pernafasan dan seterusnya membuatkan batuk dan nafas menjadi laju. Antara allergen adalah debunga, hama, kulat dan bulu binatang seperti kucing.

2. JANGKITAN

Apabila terdapat jangkitan pada sistem pernafasan terutama apabila ketika batuk, selsema dan resdung ianya memberi risiko tinggi untuk kanak-kanak mengalami masalah asma ini. 

3. SENAMAN

Aktiviti senaman yang tidak dikawal menjadi faktor untuk kanak-kanak menghadapi asma kerana pernafasan ketika senaman menjadi tidak tetap dan membuatkan lelah kepada kanak-kanak. 

4. MEROKOK

Jika kanak-kanak sering terdedah dengan persekitaran asap rokok ianya meningkatkan kadar jangkitan kuman dalam sistem pernafasan dan akan membuatkan asma menjadi lebih teruk

5. RANSANGAN ASMA

Rancangan asma ini kebiasaanya terdapat pada minyak wangi, cat, bijirin, habuk tepung dan habuk dari papan gergaji. Ibu bapa perlu kenalpasti alahan yang di alami oleh kanak-kanak untuk mengelak asma menyerang.

6. ALAHAN MAKANAN

Ibu bapa perlu mengenal pasti makanan yang membuatkan anak-anak menjadi batuk selepas mereka makan. Jika batuk ini memberi tanda yang anak anda alahan kepada makanan dan ianya menjadi faktor asma.

7. GASTROESOPHAGEAL REFLUX ( PEMBALIKAN ASID DARI PERUT KE ESOFAGUS)

Keadaan ini akan menyebabkan radang pada bawah esofagus dan ianya akan membuatkan salur pernafasan menjadi sempit.

8. PERUBAHAN CUACA

Udara sejuk yang mendadak masuk ke dalam sistem pernafasan akan menyebabkan serangan asma.

9. EMOSI 

Emosi memainkan peranan penting dalam sistem pernafasan dan serangan asma. Ini kerana jika kanak-kanak tersebut terlalu takut, gembira, sedih dan marah ianya akan membuatkan denyutan jantung menjadi laju dan serangan asma boleh berlaku.

LANGKAH PENCEGAHAN

1. Persekitaran rumah mesti sentiasa bersih dan bebas habuk.

2. Melakukan aktiviti senaman yang ringkas dan perlu ada pemantauan daripada ibu bapa atau guru.

3. Menyediakan makanan yang seimbang dan elakkan makan makanan yang anak-anak alah

4. Peka terhadap cuaca, jika terlalu sejuk pastikan anak-anak memakai pakaian yang tebal

5. Elakkan pergi ke tempat yang merokok dan berasap

6. Memberi vitamin yang boleh tingkatkan imun badan untuk melawan penyakit dan elak selsema.

TERDAPAT CARA MUDAH DAN SELAMAT UNTUK MENGATASI MASALAH ASMA DALAM KALANG KANAK-KANAK DAN IANYA MEMBANTU TINGKATKAN SISTEM IMUN ANAK-ANAK.

OMEGA GUARD

Diekstrak dari ikan laut air sejuk (sardin, mackerel, herring, anchovies) di perairan negara jepun. Ia merupakan minyak ikan terbaik di dunia. Berbanding dengan produk omega dipasaran, omega guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia, yang mengandungi rangkaian spectrum penuh, 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Sebiji omega guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega-3, EPA dan DHA. Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan minyak ikan omega guard yang terbaik. Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul, untuk mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi, ianya untuk menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmiun, dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl) yang merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik. Ianya bagus untuk meredakan keradangan apabila asma menyerang. Amalkan setiap hari untuk mencegah asma anak-anak.

MEAL SHAKE

Menyediakan hidangan lengkap dengan asid amino penting, serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain. Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh, dari peringkat bayi hingga ke orang dewasa. Mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bakteriolysin dan sebagainya. Meal shakes shaklee dihasilkan untuk semua golongan, dari bayi, kanak-kanak, pelajar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran (vegetarian), orang sakit, orang yang sibuk bekerja. Untuk sarapan pagi yang penuh berkhasiat, meal shakes shaklee merupakan pilihan yang tepat dan bijak.

VITA LEA FOR CHILDREN

Mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral perlu. 100% vitamin A, C, D dan E serta kesemua 8 vitamin B yang lengkap. Ia juga mengandungi kalsium, magnesium, zinc, copper dan pelbagai mineral lain. Menggunakan pemanis semulajadi xylitol yang tidak akan menyebabkan kerosakan gigi. Tidak mengandungi perasa, pemanis dan pengawet tiruan. Bebas gluten, didatangkan dalam perisa anggur yang sangat sedap, anak-anak sukakannya! Multivitamin kanak-kanak yang terbaik dipasaran, jumlah nutrien lengkap dan memenuhi keperluan tumbesaran anak-anak, dengan penyerapan yang mudah dan pantas. Membantu tingkatkan imun badan anak-anak untuk melayan jangkitan.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...