Tips Atasi Masalah Radang Paru-paru Yang Perlu Anda Tahu

Apabila selalu terdedah dengan ramai orang dan tabiat pemakanan yang kurang baik memberi kesan dan faktor kepada masalah kesihatan. Beberapa jangkitan yang biasa dihadapi jika terdedah dengan udara yang tidak sihat adalah demam, selsema dan batuk. Jika batuk berpanjangan anda perlu buat pemeriksaan lanjut kerana sekarang ramai yang menghadapi masalah Pneumonia atau radang paru-paru. Bagi mereka yang alami masalah radang paru-paru ini terdapat beberapa tips ringkas untuk mengatasi masalah radang paru-paru yang perlu anda tahu untuk kesejahteraan keluarga dan masyarakat.


Pneumonia merupakan keadaan di mana paru-paru mengalami inflamasi atau radang. Ini kerana alveoli dipenuhi dengan sel-sel keradangan, Alveoli adalah gelembung-gelembung udara yang berada dalam paru-paru kita. Masalah ini berlaku apabila seseorang mendapat jangkitan bakteria, virus dan kuman yang merebak melalui udara. Namun adakalanya radang ini berlaku disebabkan parasite atau kulat. Antara kuman yang menyebabkan terjadinya pneumonia adalah Streptococcus pneumonia, haemophilus influenza, dan lain-lain lagi. 

TANDA-TANDA RADANG PARU-PARU

1. Batuk yang berpanjangan 

2. Pening kepala yang sangat teruk sehingga boleh membawa kepada pitam

3. Terasa sesak dan sakit dada terutama apabila batuk berterusan 

4. Mengalami demam yang teruk dan berpanjangan 

5. Pesakit juga mengalami masalag susah untuk bernafas

6. Apabila batuk mengeluarkan berkahak yang berdarah atau berwarna kuning

GOLONGAN YANG BERISIKO MENGALAMI RADANG PARU-PARU

1. Perokok tegar

2. Golongan yang tidak mengamalkan pemakanan yang berzat

3. Warga tua yang berumur 50 tahun ke atas

4. Mereka yang ada masalah asma atau sekatan pulmonary yang kronik

5. Mereka yang alami masalah kencing manis atau sakit jantung

6. Golongan yang sistem imun badan yang rendah 

KESAN RADANG PARU-PARU

1. Keracunan darah

2. Degupan jantung semakin lemah

3. Risiko untuk masalah jantung

4. Boleh membawa maut jika berlarutan

LANGKAH PENCEGAHAN

1. Jauhi mereka yang mengalami masalah batuk dan pesakit pneumonia

2. Makan dan minum secara teratur

3. Menjauhi kawasan yang ramai orang dan sesak

4. Sentiasa minum air masak secukupnya

5. Makan makanan yang lengkap dengan nutrisi

6. Mengamalkan senaman setiap hari untuk memastikan pernafasan lancar dan berhenti bersenam jika terlalu penat

7. Memakai topeng muka apabila berada di tempat yang sesak

8. Berhenti merokok

9. Terus jumpa doctor jika batuk dan demam berpanjangan

Bagi anda yang alami batuk dan demam yang teruk, dan untuk sebarang komplikasi yang lebih teruk, anda perlu mendapatkan pemerikasaan doctor dan mengambil antibiotic. 

SETELAH BERJUMPA DOKTOR, ANDA JUGA BOLEH IKHTIAR DENGAN MENGGUNAKAN MAKANAN TAMBAHAN YANG BERASASKAN SEMULA JADI DAN TELAH DIUJI SECARA KLINIKAL UNTUK MENGATASI MASALAH PNEUMONIA INI. ANTARA MAKANAN TAMBAHAN YANG DISARANKAN ADALAH:

VIVIX

Fungsi Vivix Shaklee adalah menggalakkan pembentukkan tenaga baru mitochondria seterusnya membantu meningkatkan tahap tenaga di dalam sel juga. Kesannya, fungsi otak, sistem kardiovaskular, imun dan sendi juga berfungsi lebih efisyen.

GARLIC

Allicin akan terhasil apabila lapisan tisu dan isi bawang dicederakan atau dipecah-pecahkan. Ia terhasil ‎dari tindakan enzim alliinase ke atas alliin. Cecair allicin yang jernih bening memiliki nilai-nilai ‎anti-virus, anti-bakteria, dan anti-kulat, Allicin ‎merupakan bahan perlindung bagi bawang putih dari di serang oleh serangga perosak. Allicin ‎bertindak mengoksidasi dan mengganggu metabolisma kulat dengan cara menghalang aktiviti ‎beberapa jenis enzim untuk metabolisma kulat seperti protease, phenoloxidase, amylase ‎dan cellulose. Dengan demikian, kulat tidak mampu membiak dan seterusnya terhapus. ‎

OMEGA GUARD


Omega guard shaklee mengandungi DHA dan EPA yang membantu mengurangan keradangan ianya juga untuk menggalakkan fungsi otak dan system saraf.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...