Tips Menjaga Bayi Yang Baru Lahir Agar Sentiasa Sihat

Ibu bapa yang pertama kali menatap wajah anaknya yang baru lahir sememangnya terasa Bahagia yang teramat sangat. Wajah yang dinanti-nantikan untuk menceriakan lagi suasana rumah. Dalam kegembiraan ini, sudahkah kita membuat persiapan untuk menjaga orang baru ini?. Di sini terdapat beberapa tips dan cara untuk menjaga bayi baru lahir anda agar lebih sihat dan selamat serta pemilihan produk kulit bayi yang sensitif.


Sebagai ibu bapa yang belum ada pengalaman untuk menjaga bayi kecil,beberapa masalah akan timbul dan memberi tekanan kepada ibu bapa terutama apabila bayi anda menangis terlalu kerap. Bagi ibu yang menyusu pula sudah pasti belum mengetahui cara untuk kenalpasti bayi anda sudah kenyang atau tidak. Panduan ringkas ini amat perlu untuk ibu bapa ketahuinya.


1. PENYUSUAN

Seperti yang ramai tahu, bayi yang baru lahir sememangnya tidak boleh makan sehingga umur mencecah 6 bulan ke atas. Pada usia 1 hari hingga 6 bulan, bayi bergantung kepada susu ibu sepenuhnya. Namun bagi ibu yang mempunyai masalah kekurang susu badan, anda boleh ikhtiar untuk meriahkan susu dengan mengamalkan pemakanan yang seimbang dan sentiasa positif. 

1.1 Menyusu mengikut permintaan

Penyusuan bayi yang baru lahir antara 8 – 12 kali sehari dan apabila meningkat usia iaitu 3 bulan ianya menjadi 6 – 8 kali sehari.

1.2 Ketahui Bila bayi kenyang

Boleh dikesan apabila bayi berhenti menghisap, menutup mulut atau mengeleng kepala untuk mengalih mulutnya daripada puting. Kebiasaanya bayi akan berehat sekejap untuk menyusu, dalam masa itu ibu bapa sendawakan bayi. Untuk sendawakan bayi, pusing bayi dan tepuk pada Bahagian belakang dengan lembut sehingga sendawa.

1.3 Pastikan Bayi Menyusu Dengan Cukup

Untuk memastikan bayi anda cukup menyusu, ibu bapa boleh melihat keadaan kulit bayi, peningkatan berat badan dan kekerapan buang air kecil. Bayi yang baru lahir, kebiasaanya kena tukar 6 – 8 kali sehari lampinnya, jika berkurangan keterlaluan sangat, berkemungkinan bayi anda tidak cukup susu.

1.4 Tangisan Bayi

Keadaan ini kebiasanya merisaukan ibu bapa apabila bayi anda kerap menangis. Ibu bapa perlu ingat bayi yang baru lahir senang untuk jaga kerana apabila dia menangis terdapat beberapa masalah yang dihadapi antarannya bayi anda lapar, perut kembung, kesejukan atau panas dan lampin basah. Jika bayi anda menangis sila pastikan bayi anda kenyang menyusu, urut perut guna minyak angin, selimut atau anginkan tengok kepada cuaca dan pastikan juga lampin bayi anda kering.


2. URUTAN KEPADA BAYI

Aktiviti menguru bayi merupakan aktiviti yang bagus untuk diamalkan oleh semua ibu bapa. Sentuhan ini boleh membantu bayi anda membesar dan berkembang dengan baik. Aktiviti ini juga akan membuatkan bayi anda kurang menangis dan memberi keselesaan pada bayi terutama apabila urutan ini dibuat sebelum tidur ianya membuatkan bayi anda tidur dengan lena.
2.1 Kelebihan Urutan Pada Bayi

2.1.1 Mengeratkan hubungan antara anda dengan bayi anda

2.1.2 Membantu melegakan otot-otot bayi anda

2.1.3 Membuatkan bayi anda lebih tenang

2.1.4 Membantu perkembangan otak bayi

2.1.5 Membantu bayi mendapatkan postur badan yang elok untuk pergerakkannya.Perhatian penuh anda untuk memastikan bayi anda dalam keadaan sihat dan baik amat penting untuk proses perkembangannya. Dalam hal ini, penggunaan bahan-bahan untuk keperluan bayi adalah amat penting sebagai contoh, mandian, pakaian, lampin dan lain-lain lagi. Bayi kecil anda amat sensitive terutama pada kulit mereka yang biasanya akan mendapatkan jangkitan yang biasa terjadi kepada bayi yang baru lahir. Di sini terdapat keperluan bayi yang selamat untuk digunakan kepada bayi anda kerana ianya telah diuji secara klinikal dan yang penting semua bahan-bahannya adalah semula jadi.

SET BABY SHAKLEE

AMALKAN PRODUK YANG SEMULA JADI DAN YANG TELAH DIUJI SECARA KLINIKAL UNTUK MEMASTIKAN KESIHATAN ANAK COMEL ANDA TERJAMIN UNTUK JANGKA MASA YANG PANJANG.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...