Tips Mudah dan Berkesan Untuk Atasi Masalah Kuku Rapuh Yang Perlu Anda Tahu

Pengurusan diri dan kesihatan perlu dititik berat oleh kita untuk memastikan bebas daripada jangkitan atau penyakit yang merbahaya. Gosok gigi untuk elak gigi rosak, guna sabun mandi untuk halang jangkitan kuman, dan lain-lain lagi. Tetapi jika semua itu jaga, kenapa ada kalangan kita masih menghadapi dan di datangi oleh jangkitan? Ramai yang tidak peka kepada kebersihan kuku. Kuku merupakan aset yang perlu kena jaga dengan baik kerana jika kuku tidak bersih risiko berpenyakit amat tinggi. Kebersihan kena jaga, tetapi macam mana pula mengatasi masalah kuku yang rapuh? Jom ikuti tips menjaga dan mengatasi masalah kuku rapuh ini.


Ramai kalangan kita yang berasa pelik, kuku jari lebih cepat panjang daripada kaki. Seperti yang ramai tahu, kuku akan tumbuh kira-kira 3mm sebulan dan 2 hingga 4 kali ganda dengan pertumbuhan kuku kaki. Jom kenali kuku cantik anda, kuku yang kita lihat adalah terbentuk daripada plat kuku yang tumbuh dari pangkal kuku. Keaadan ini terjadi apabila sel baru tumbuh akan menolak sel tua keluar ke hujung jari ianya dalam bentu lapisan keratin lutsinar berlamina yang keras dan padat. 

FUNGSI KUKU

1. MELANCARKAN FUNGSI JARI

Hujung jari fungsinya untuk menyentuk dan memilih benda yang kecil dan untuk meningkatkan sensitivity terhadap sentuhan

2. MELINDUNGI

Ianya untuk melindungi hujung jari dan tisu lembut di sekeliling jari

3. PERALATAN

Bertindak sebagai alat untuk mengeluarkan benda kecil.MASALAH KUKU

1. Risiko Jangkitan Kulat

Apabila kuku mengalami jangkitan kulat iaitu kulat yis atau kurap ianya boleh menebal dan cacat kerana plat kuku akan terpisah dari dasar kuku.

2. Risiko Jangkitan Bakteria

Ianya sering menyerang Bahagian lipatan kuku.

3. Cagu

Masalah ini adalah berlaku apabila terdapat pertumbuhan kuku dalam dasar kuku dan ianya menyakitkan.


4. Kuku Rapuh

Sering berlaku dalam kalangan kita disebabkan oleh badan kekurangan vitamin yang membuatkan kuku menjadi tidak kuat dan sering patah apabila melakukan aktiviti harian.

PUNCA KUKU ROSAK DAN RAPUH

1. Kurang menitikberatkan penjagaan kuku

2. Cara memotong kuku yang tidak betul

3. Tidak bersihkan kuku selepas menggaru atau memegang benda kotor

4. Pemakanan yang tidak seimbang

5. Kekurangan vitamin c, kalsium, zinc, vitamin B12 dan Biotin

6. Mengalami masalah anemia 

TIPS PENCEGAHAN DAN MENJAGA KUKU RAPUH

1. Memotong kuku dengan kaedah yang betul

Ianya amat penting untuk memastikan struktur kuku yang elok dan cantik 

2. Mencuci kuku dan tangan selepas memegang benda yang kotor 

Tindakan ini untuk mengelak bakteria merebak dan boleh memberi jangkitan kepada kuku.

3. Makan makanan yang seimbang

Pemakanan seharusnya kena jaga dan perlu yang seimbang agar semua nutrisi yang diperlukan oleh kuku diperolehi dengan cukup.

4. Rendaman air suam

Kaedah ini untuk memastikan kelembapan dan seterusnya mengelak masalah kuku rapuh, caranya adalah masukkan air suam ke dalam mangkuk, isikan garam sedikit dan rendam kuku anda selamat 3-5 minit dan terus bilas menggunakan air bersih. Lakukan aktiviti ini seminggu 2 kali untuk menghasilkan kuku yang cantik dan sihat.

5. Mengambil Vitamin B12 dan Biotin 

Vitamin B12 dan biotin adalah zat yang diperlukan untuk membuatkan kuku lebih kuat dan terhindar daripada kuku rapuh. 

6. Spa Kuku Di Rumah

Campurkan madu dengan Vitamin E dan oleskan pada kuku dan biarkan selama 5 minit dan bersihkan. Lakukan setiap hari ianya akan menghasilkan kuku yang kuat dan cantik.

7. Pengambilan Vitamin Yang Lengkap

Untuk memastikan kuku tidak rapuh dan sentiasa sihat, anda perlukan mengambil nutrisi secukupnya terutama kalsium, zinc, zat besi dan protein secukupnya. 

CARA MUDAH DAH SELAMAT SERTA BERKESAN UNTUK MENGATASI MASALAH KUKU RAPUH INI DAN SETERUSNYA MEMASTIKAN KUKU ANDA SIHAT DARIPADA SEBARANG PENYAKIT ADALAH DENGAN MENGAMALKAN MAKANAN TAMBAHAN YANG LENGKAP DENGAN NUTRISI INI.

VITA LEA

Vita lea dengan formulasi zat besi merupakan multivitamin yang lengkap sebagai pengganti nutrisi yang hilang untuk keperluan diet harian anda. Mengandungi 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan iaitu Beta Carotene membantu pertumbuhan, daya penglihatan, dan pertumbuhan jaringang. Mengandungi kalsium, fosforus, vitamin c dan d untuk kesihatan tulang,gigi, juga kuku. Juga mengandungi Biotin dan asam pantothenic membantu untuk mengurai lemak dan karbohidrat, dan terdapat B12 untuk membantu dalam pembentukan sel darah merah.

OSTEMATRIK

B COMPLEXESP

PENGAMBILAN NUTRISI YANG LENGKAP MEMBANTU KUKU LEBIH SIHAT DAN BEBAS MASALAH KERAPUHAN.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366dWHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


You Might Also Like

2 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...