Tips Tambah Berat Badan Secara Sihat

Ramai masyarakat kita mengalami masalah obesity yang boleh mendatangkan pelbagai jenis penyakit kronik. Namun, di samping golongan obesity ini berusaha untuk turunkan berat badan, terdapat satu golongan lagi berusaha untuk menaikkan berat badan. Golongan ini juga berpotensi untuk mengalami masalah kesihatan jika berat badan terus menurun. Di sini terdapat beberapa tips mudah untuk diamalkan oleh golongan berat badan berkurangan meningkatkan berat badan secara sihat dan selamat.


Badan yang sihat memerlukan BMI yang stabil, terdapat beberapa kategori BMI yang menjadi panduan kita agar tidak terlalu gemuk dan tidak terlalu kurus dalam menjaga kesihatan.Anda boleh mengira BMI anda mengguna formula tersebut dan bandingkan dengan jadual BMI ini.

1. Bawah 18.5 = Kurang berat badan

2. Antara 18.5 – 24.9 = Mempunyai berat badan unggul

3. Antara 25 – 30 = Lebih berat badan

4. Antara 30 atau lebih = Obesiti


KESAN KEKURANGAN BERAT BADAN

1. Sakit jantung

2. Sistem imun rendah untuk melawan jangkitan

3. Keletihan

4. Anemia

5. Kemurungan


CARA MENAIKKAN BERAT BADAN

1. Pengambilan Makanan Kalori Yang Tinggi 

Untuk menambahkan rasa kenyang, contoh makanan yang boleh diambil adalah daging, kekacang(gajus, badan, walnut),ubi kentang, daging kambing, daging ayam,buah-buahan yang kering(kismis,prune)

2. Pengambilan Makanan Yang Tinggi Protein 

Protein diperlukan badan untuk membentuk sel-sel dan memejalkan otot-otot. Contoh makanan adalah telur, ikan, dada ayam, susu soya, brokoli.

3. Minum Air Secukupnya

Jangan minum air sebelum makan kerana ianya boleh membuatkan kita cepat kenyang.

4. Rehat Secukupnya 

6 -8 jam waktu tidur yang baik untuk badan. Ianya kerana, badan memerlukan rehat secukupnya untuk pastikan proses menambah berat badan adalah secara sihat.

5. Senaman

Walaupun anda ingin naikkan berat badan, senaman amat penting untuk memastikan berat badan anda meningkat secara sihat dan tiada risiko masalah penyakit lain.

6. Pengambilan Makanan Tambahan 

Untuk pastikan kalori, protein dan nutrisi secukupnya untuk proses menambah berat badan, kita perlukan makanan tambahan untuk lebih cepat dan berkesan. Harus diingatkan, pemilihan produk tambah berat badan perlulah yang terbaik dan ianya selamat serta tidak memberi kesan sampingan kepada kesihatan pada masa akan datang.

MAKANAN TAMBAHAN YANG MEMBANTU ANDA DAPATKAN BERAT BADAN YANG DIINGINKAN ADALAH
MEAL SHAKES

Meal Shakes Shaklee mengandungi sumber-sumber protein yang kaya dengan vitamin dan garam mineral tambahan. Ia juga mengandungi ke semua sembilan asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh badan untuk tumbesaran yang sihat dan perlindungan kepada kesihatan yang optimum. Nutrisi di dalamnya amat mudah diserap oleh tubuh badan. MealShakes Shaklee diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi iaitu buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactabumin (iaitu sejenis ekstrak susu) dan lain-lain.

Nutrisi lengkap – menyediakan 24 jenis vitamin, garam mineral dan zat yang diperlukan oleh tubuh.

Membekalkan nutrisi kepada sel tubuh badan. kaya dengan protein (yang tidak mengandungi laktosa), dapat membantu membina sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah sistem imun dan lain-lain.

Membantu tumbesaran – mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan utuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar. Amat sesuai untuk kanak-kanak dan anak-anak yang sedang membesar.

Antioksidan – mengandungi Vitamin A, C, E, zinc, dan selenium yang merupakan agen anti-oksidan yang bertindak melawan penyakit dan melambatkan proses penuaan.

Mengambalikan seri wajah – mengandungi Vitamin B yang lengkap, zat besi yang cukup untuk membina sel darah merah yang sihat, sekaligus menjadikan wajah dan kulit lebih cantik dan sihat.

Detox Agen – menggalakkan detoksifikasi iaitu proses perkumuhan yang sihat. Kerana ia kaya dengan serat dan fiber untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.

Lazat – ianya enak diambil bersama susu dan buah-buahan menjadi milkshakes yang sedap

VITALEA

Membekalkan 23 jenis vitamin penting bersama iron (penting dalam pembentukan sel darah merah). Memenuhi keperluan zat harian tubuh akibat amalan diet yang tidak seimbang. Selepas semua zat dalam badan cukup, barulah sistem badan dapat berfungsi pada tahap yang optima. Selain daripada itu, Vitalea membantu mencantikkan kulit, kuku, rambut secara dalaman. Ia juga mengurangkan risiko anda mengidap penyakit tiroid. Di samping itu, ia membantu memberi badan yang sihat dan bertenaga.

B COMPLEX

Vitamin B1, B2 dan Niacine yang terkandung di dalam B Complex ini berfungsi memelihara nafsu makan yang sihat. Kekurangan vitamin ini akan menyebabkan selera makan terganggu dan menurun. Antara lain, kelebihan lain vitamin B Complex adalah ianya dapat mengawal kadar metabolisma badan, dan mempertingkatkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d
WHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...