Tips Untuk Atasi Masalah Haid Tidak Teratur

Haid tidak teratur memberi kesan emosi yang teruk kepada wanita, terutama bagi mereka yang inginkan cahaya mata. Adakah benar yang dikatakan haid tidak teratur tiada harapan langsung untuk hamil? Jangan menuduh tidak tentu pasal yea, tidak semestinya haid tidak teratur petanda anda tidak subur. NO NO!!! NO!!!. Anda ada harapan lagi untuk hamil . Mungkin juga memberi tanda kesihatan yang tidak memuaskan.Terdapat tips mudah untuk atasi masalah period tidak teratur ini yang perlu wanita diluar sana tahu.

PUNCA-PUNCA HAID TIDAK TERATUR1. Normal atau tidak?

Tidak semua wanita di dunia ini mempunyai waktu period yang sama. Lain orang lain masa datang haid, ianya boleh dikesan anda adalah normal apabila anda mencatat pada calendar tarikh mula dan akhir anda datang haid pada setiap bulan. Kebiasaanya kita selalu lupa untuk mengingati tarikh datang haid, oleh sebab itu amat penting untuk kita mencatat tarikh tersebut. Sekang zaman moden dan teknologi, terdapat pelbagai aplikasi di telefon yang berkaitan dengan period. Anda boleh muatturun dan gunakan ianya sebagai diari. Antara aplikasinya adalah mycalendar, melalui aplikasi ini kita boleh mengetahui corak haid kita sama ada normal atau tidak. 


aplikasi mycalendar (boleh install di playstore) 


2. Rujuk Kepada Doktor

Harus diingatkan, jika anda terasa yang haid anda tidak normal untuk kitaran haid pada bulan itu, jangan malu jangan segan seeloknya rujuk kepada doctor. Berkemungkinan petanda mencapai umur manopouse atau mungkin terdapat perubahan hormone yang ketara, pemeriksaan doctor amat diperlukan. 


3. Menyusu Badan

Hormone akan menjadi tidak stabil apabila seseorang itu menyusukan bayi secara eksklusif. Ada situasi di mana ibu menyusu tidak datang haid selama 1 -2 tahun. Tetapi ada juga wanita yang terus datang haid selepas darah nifas habis walaupun menyusu bayi secara eksklusif.


4. Kehamilan

Adalah amat penting bagi mereka yang inginkan cahaya mata untuk membuat pengesahan kehamilan apabila period lambat atau ada pendarahan sedikit. Ini kerana berkemungkinan anda hamil. Dalam hal ini, ada wanita yang mengalami pendarahan sedikit pada awal kehamilan. Sebab ibu sila stand by UPT di rumah untuk uji kehamilan anda.


5. Menopause

Masalah haid tidak teratur ada kaitannya apabila seseorang itu berapa di fasa putus haid. Kebiasaannya terjadi kepada wanita yang mencecah umur 50 tahun. Namun begitu,terdapat tempoh peralihan daripada umur boleh melahirkan anak ke menopause. Tempoh ini boleh berlaku untuk beberapa tahun dan dikenali sebagai perimenopos. Dalam tempoh peralihan ini, perubahan hormon yang berlaku menyebabkan haid menjadi tidak teratur, pendek atau tidak datang langsung. Haid mungkin berhenti buat seketika, dan boleh muncul semula selepas beberapa bulan.

6. Tekanan/stress


Emosi memainkan peranan penting kerana apabila menghadapi tekanan perasaan boleh menyebabkan haid terhenti dan tidak teratur. Masalah emosi dan tekanan ini perlu diatasi untuk mengelakkan penyakit lain yang timbul. Kebiasaanya keletihan di tempat kerja menjadi punca tekanan dan seterusnya menganggu hormone kita. 


7. Pengambilan Ubat-ubatan


Pengambilan ubat-ubatan untuk masalah lain memberi kesan ke atas hormone dan seterusnya membuat haid anda tidak teratur. Sebagai contoh ubat yang boleh menganggu jadual haid adalah ubat sawan, ubat penenang, pil perancang kehamilan dan lain-lain pil hormone. Seharunya pengambilan ubat-ubat tersebut perlulah atas nasihat doctor. Jika anda mengamalkan jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik yang lain, ianya boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita. 


8. Masalah-masalah Kesihatan Yang Lain


Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS), masalah kelenjar tiroid, Kencing manis yang tidak terkawal , ketumbuhan yang merembeskan hormon prolactin boleh membuatkan haid tidak teratur. Masalah yang biasa bagi wanita adalah berat badan yang menyebabkan hormone estrogen tidak seimbang, ianya boleh menganggu kitaran haid wanita.


TIPS UNTUK ATASI MASALAH HAID TIDAK TERATUR


1. Melakukan aktiviti yang lebih santai dengan keluarga atau kawan-kawan untuk memastikan tahap tekanan emosi anda di tahap yang baik.


2. Pengambilan ubat-ubatan perlulah ada kawalan daripada doctor


3. Minum air masak/kosong secukupnya untuk memastikan bendalir mencukupi dalam badan


4. Rancang kehamilan sebijak yang mungkin jangan terlalu kerap untuk mengelak hormone berubah terlalu mendadak.


5. Kenalpasti jamu atau supplement yang diamalkan tidak menganggu haid anda


6. Pengambilan makanan tambahan Shaklee yang sangat berkesan dan semula jadi.


GLA Complex

GLA (asid linolenik gama) menjadi pilihan ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang tempoh berlangsungnya kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh tubuh kita untuk menghasilkan prostaglandin iaitu bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Salah satu lagi sumber asid lemak Omega-6 adalah daripada minyak bunga matahari. Vitamin E yang terkandung di dalamnya bantu melindungi arteri dan menyokong sistem dengan memelihaara integriti sel.
AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIKhttps://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


UNTUK MAKLUMAT LANJUT PROMO BULAN NOVEMBER 2017?

HUBUNGI KAMI SEKARANG!!!!!!

WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane


Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam 

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL


KENAPA VITAMIN SHAKLEE?You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...