Tips Untuk Atasi Masalah Kegemukan Selepas Putus Haid

Kegemukan tidak boleh lari menjadi daripada mimpi buruk seorang wanita. Tidak kira zaman anak dara, sudah berkahwin, dan zaman putus haid/manopouse ianya tetapi menjadi masalah yang begitu besar kepada wanita. Kali ini kita bercerita mengenai kegemukan dan kemontelan wanita pada usia senja atau selepas manopouse. Persoalan yang sering bermain di minda, bolehkah lagi aku ni kurus? Apakah punca aku montel? Bagaimana caranya untuk memiliki badan yang stabil? Jom baca lagi


PUNCA GEMUK SELEPAS PUTUS HAID

1.      Hormone wanita iaitu estrogen akan berkurangan apabila usia mencapai 45 tahun ke atas. Kekurangan hormone ini dipercayai boleh menjadikan berat wanita tersebut semakin meningkat. 

2.      Cara pemakanan yang tidak terkawal memberi kesan yang jelas peningkatan berat badan selepas putus haid atau pra-manopouse ini kerana paras hormone wanita semakin berkurangan.

3.      Kadar metabolisme semakin kurang ini berkaitan dengan paras estrogen yang semakin kurang. Dalam hal ini, makanan yang dimakan secara tidak terkawal tidak boleh ditukarkan kepada tenaga dengan cepat,makan ianya menjadi lemak yang tersimpan dalam perut, pinggul dan peha.

4.      Kekurangan aktiviti yang aktif selepas putus haid. Situasi ini berlaku apabila seseorang telah bersara atau meningkat usianya, aktiviti sukan terhenti dan kurang dilakukan.

5.      Kecelaruan emosi pada usia manopouse ini akan menyebabkan tabiat pemakanan yang tidak sihat menjadi punca kegemukan yang berlebihan.


CARA MENURUNKAN BERAT BADAN SELEPAS PUTUS HAID

Ramai wanita sedar akan hakikat perubahan biologi badan selepas usia mencecah 45 tahun ke atas. Perubahan ini boleh mempengaruhi kestabilan emosi, fizikal dan lain-lain lagi. Perubahan yang ketara dapat lihat adalah saiz badan yang semakin membesar. Di sini dikongsikan tips mudah untuk diamalkan untuk lebih sihat dan mengurangkan berat badan apabila usia semakin meningkat.

1.      Melakukan aktiviti senaman- jadikan aktiviti senaman ini sebagai rutin harian, terdapat banyak jenis aktiviti yang sihat dapat dilakukan. Antaranya adalah berjalan kaki di taman, jogging, yoga, senam robik, berbasikal dan lain-lain aktiviti yang selesa untuk diri. Harus diingatkan, aktiviti lasak perlulah dilakukan atas nasihat doctor.

2.      Kawal tabiat pemakanan -  selalu amalkan makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang. Bagi wanita mencecah umur 50 tahun ke atas, anda memerlukan kalori 200 kilo kalori lebih rendah setiap hari.

3.      Pemilihan makanan yang seimbang – untuk memastikan berat badan tidak naik secara mendadak, corak pemakanan perlulah seimbang. Seimbang di sini bermaksud, makanan yang berunsurkan sayur-sayuran hijau, buah-buahan dan paling penting makanan yang lengkap dengan nutrisi.

4.      Sentiasa berfikiran positif – untuk memastikan emosi stabil pada usia senja ini, sewajarnya fikiran perlulah sentiasa positif tidak terlalu memikir perkara yang tidak bermanfaat.

5.      Tidur yang mencukupi – Badan yang sihat memerlukan waktu tidur yang berkualiti.

ALTERNATIF UNTUK MENGATASI MASALAH KEGEMUKAN

VIVIX

Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosokan umur sel. Ujian klinikal berjaya menunjukkan, ramuan Vivix Shaklee mengaktifkan satu pengawalan genetik utama dan hasilnya menolong melambatkan penuaan di tahap sel.
ESP membekalkan sepenuhnya 9 jenis asid amino perlu dan juga yang tidak perlu. Amat penting mengambil 9 asid amino perlu kerana badan tidak mampu menghasilkannya dan ianya perlu diambil daripada sumber makanan. Asid amino menyumbang kepada kesihatan yang baik iaitu sistem saraf, struktur otot, pengeluaran hormone, organ-organ penting dalam badan dan pembentukkan sel.
Jika badan tidak mendapat asid amino yang cukup gejala seperti keresahan, keletihan, kemurungan, dan ketidakseimbangan hormone akan merencatkan aktiviti harian kita.

GLA

Mengawal selia hormone estrogen dan testosterone – GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormone wanita dan lelaki ianya juga untuk membantu memulihkan symptom PMS iaitu kesakitan, ketidak hadaman, tekanan dan insomnia.

OSTEMATRIX


Kalsium lengkap untuk memelihara tulang dan gigi serta mencegah kereputan tulang. Ostematrix juga membantu meringankan stress, memperbaiki masalah haid, dan masalah penghadaman.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


UNTUK MAKLUMAT LANJUT PROMO BULAN NOVEMBER 2017?

HUBUNGI KAMI SEKARANG!!!!!!

WHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...