Tips Untuk Tingkatkan Kesuburan Suami Isteri

Secara umumnya semua mahukan anak di dalam rumah tangga. Namun ada kalangan kita yang amat sukar untuk dapatkan zuriat. Usaha tetap usaha, namun ada yang berbelas tahun menunggu zuriat. Selain daripada rezeki Allah, kesukaran untuk hamil berkaitrapat dengan masalah kesuburan. Sama ada lelaki atau wanita masing-masing mempunyai kesuburan yang berbeza. Di sini terdapat beberapa tips untuk kesuburan yang boleh menjadi rujukan kepada mereka yang berusaha untuk mendapatkan zuriat dengan izin Allah.


Walaupun telah melakukan hubungan seks secara tetap tanpa pelindungan atau pil perancang pasang tetap tidak mendapat cahaya mata. Dalam hal ini kita sebutkan kesukaran untuk hamil, ianya berkaitrapat dengan kesuburan salah seorang pasangan atau kedua-duanya mengalami masalah kesuburan. 


SEBAB KETIDAKSUBURAN

1. Pasangan merancang untuk menambah anak pada usia yang lewat

2. Kesuburan wanita yang berusia semakin menurun

3. Penghasilan telur, struktruk tiub fallopio yang bermasalah

4. Hormone yang tidak stabil 

5. Masalah endometriosis

6. Tahap kualiti sperma yang rendah

7. Berat badan yang berlebihan

8. Tekanan 

9. Pemakanan yang tidak seimbang

10. Ovari Sindrom Polycystic (PCOS).

11. Masalah sakit puan seperti sejarah lebih daripada satu keguguran.

12. Masalah kesihatan seperti kencing manis, epilepsi, dan tiroid dan penyakit usus RAWATAN YANG BIASA DIGUNAKAN

1. Analisis air mani untuk melihat tahap kesuburan

2. Ujian berkaitan hormone pada hari ke 21 untuk wanita 

3. Pemeriksaan ke atas tiub fallopio 

4. Memberi rangsangan ovulasi dengan menggunakan ubatan kesuburan dan pemantauan imbasan ultrabunyi serta inseminasi sperma suami ke dalam rahim (permanian beradas)

5. Berusaha dengan teknik In-Vitro-Fertilization IVF(bayi tabung uji) ianya proses telur disenyawakan dalam makmal dan emdrio yang terbentuk dimasukkan semula ke dalam rahim.

6. Menyuntik sperma melalui cara Intra-cytoplasmic(ICSI) iaitu persenyawaan telur melalui kaedah menyuntik satu sperma ke dalam telur

7. Melakukan pembedahan untuk mengambil sperma dari testis atau kaedah penyedutan sperma testicular(TESE/TESA)LANGKAH PENCEGAHAN UNTUK MEMASTIKAN BADAN SIHAT DAN SENTIASA SUBUR

1. Mengamalkan gaya hidup yang sihat dan jaga pemakanan

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

3. Sentiasa positif dan elakkan tekanan

4. Mendapatkan rawatan awal jika kitaran haid yang tidak teratur

5. Elakkan diri daripada penyakit kencing manis, darah tinggi dan lain-lain penyakit.


*UNTUK KESUBURAN SILA MENDAPATKAN RAWATAN PAKAR TERLEBIH DAHULU. NUTRITIONAL SUPPORT INI HANYA BOLEH SELEPAS/BERSAMA RAWATAN PAKAR.

ALTERNATIF UNTUK MENINGKATKAN KESUBURAN SUAMI ISTERI YANG MUDAH DAN SELAMAT.

UNTUK ISTERI

B-COMPLEX 

Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural

VITAMIN C

Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis ‘sustained release’ di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dlm tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan seperti Vitamin E dimana ia menjaga kuliti sel sperma. Sperma yg tidak tidak sihat dan tidak tangkas akan bermasalah utk bersenyawa dgn ovum. Ia juga membantu penyerapan zat besi yang terdapat di dalam Vitalea.

ESP

Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya. protein juga membantu tubuh kita menghasilkan sel yg sihat..apabila sel sihat, keseluruhan tubuh kita akan sihat..dan membantu meningkatkan kadar kesuburan. Protein ESP juga membantu isteri untuk mendapatkan rahim yang kuat dan sihat.

GLA COMPLEX

GLA membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang berwarna putih telur. Cecair ini biasanya keluar sekali sebulan, dan ia menunjukkan tahap kesuburan anda. Semakin pekat dan banyak, dan itu adalah waktu yang paling subur. Namun, tidak semua orang mendapati cecair yang dihasilkannya sebegitu ‘subur’. GLA bertindak membantu dalam penghasilan cecair yang melambangkan kesuburan ini, yang membantu sperma untuk berenang ke uterus, terus ke tiub fallopio untuk bersenyawa dengan sel ovum. Bukan itu sahaja, cecair ini juga membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub fallopio sehingga 5 hari. Jadi, jika anda masih belum mendapat anak, anda boleh cuba buat pemeriksaan sendiri, tengok kalau2 cecair serviks anda bukan bewarna putih. Jika cecair itu tebal, kecoklatan, kering, itu adalah petanda kurang baik sebab ia boleh menghalang persenyawaan. Jadi, adalah penting untuk anda mengenali ‘cecair kesuburan’ ini.


UNTUK SUAMI

VITAMIN E

Tambahan selenium dan vitamin E boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat pada kesihatan khasnya pada keaktifan sperma. Orang lelaki yang mengambil 600IU - 800IU vitamin e sehari mampu meningkatkan jumlah sperma mereka. Ia amat terkenal sebagai vitamin yang mempunyai khasiat bagi meningkatkan kelelakian dan menyuburkan organ reproduksi lelaki dan juga wanita. Lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani maka kandungan selenium yang cukup dapat membantu hubungan seksual bagi pasangan. Ia turut membantu menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran darah, mencegah pembentukan darah beku dan membentuk sel-sel baru (termasuk RNA & DNA).

VIVIX


Mitochondria adalah penjana tenaga di dalam sel. Namun, apabila peranan mitochondria menurun, tenaga sel turun menurun. jadi sel jadi tidak bertenaga untuk melawan penyakit juga melakukan fungsi normal. Fungsi Vivix Shaklee adalah menggalakkan pembentukkan tenaga baru mitochondria seterusnya membantu meningkatkan tahap tenaga di dalam sel juga. Kesannya, fungsi otak, sistem kardiovaskular, imun dan sendi juga berfungsi lebih efisyen.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...