Cara Atasi Masalah Kemurungan Ketika Hamil Yang Anda Perlu Tahu

Berita kehamilan akan memberi kegembiraan dalam hidup, zuriat dari darah daging sedang membesar dalam rahim memberi rasa teruja yang amat sangat. Namun ada sebahagian ibu yang alami masalah kemurungan apabila mendapat berita yang dia hamil. Kemurungan ini akan menjejaskan kandungan jika ianya berterusan, emosi kegembiraan perlu diterapkan oleh orang sekeliling untuk memastikan ibu tersebut bebas daripada kemurungan. Terdapat beberapa tips untuk mengatasi masalah kemurungan ketika hamil yang boleh diamalkan oleh ibu-ibu yang hadapi masalah tersebut.


FAKTOR TERJADINYA KEMURUNGAN KETIKA HAMIL

1. MASALAH KEWANGAN

Kewangan sering kali menjadi punca masalah emosi tidak stabil. Ibu hamil yang terlalu memikir persiapan barang-barang keperluan bayi yang memerlukan kos yang tinggi akan membuatkan kemurungan. 


2. PERUBAHAN DALAM HUBUNGAN

Ada juga pasangan yang belum dapat menerima kehadiran orang baru dalam hubungan mereka. Terutama bagi mereka yang kahwin awal yang belum ada perancangan untuk mendapatkan bayi. Ada juga yang sudah ada anak dan risau akan penerimaan anak tersebut terhadap adiknya yang baru. Ianya biasa terjadi apabila anak tersebut terlalu manja. Keaadan ini memberi tekanan emosi kepada ibu hamil dan boleh membuatkan masalah kemurungan ketika hamil


3. MASALAH KEHAMILAN

Apabila hamil ibu hamil akan menghadapi masalah kesihatan lain antaranya mabuk yang terlalu serius, darah tinggi, diabetis dan lain-lain lagi. Keadaan ini sedikit sebanyak memberi tekanan kepada ibu hamil yang tidak bersedia untuk hadapi semua itu.


4. SEJARAH KEGUGURAN

Kemurungan juga boleh berlaku ketika hamil jika ibu hamil tersebut terlalu memikirkan sejarah keguguran yang dialaminya. Ekoran daripada sejarah keguguran ianya membuatkan ibu takut akan terjadi lagi keguguran kepada kehamilan yang terbaru ini.


5. SEJARAH KOMPLIKASI KETIKA BERSALIN

Kemurungan boleh berlaku juga apabila ibu ada sejarah komplikasi ketika bersalin anak yang terdahulu. 


6. MANGSA DERA

Kemurungan ibu ketika hamil sangat bahaya kepada anak dalam kandungan, kemurungan ini boleh berlaku apabila ibu tersebut adalah mangsa dera, tidak kira dera secara fizikal atau mental juga emosi, ianya sangat bahaya kepada bayi dalam kandungan. 


TANDA-TANDA KEMURUNGAN KETIKA HAMIL

1. Perasaan sedih dan keliru dalam hidupnya

2. Ibu hamil sentiasa rasa bimbang dan hilang tumpuan

3. Tidak boleh tidur lena

4. Terasa penat yang teramat sangat

5. Hilang selera makan

6. Berat badan menurun

7. Sentiasa termenung

8. Sentiasa demam dan selsema


LANGKAH MENGATASI MASALAH KEMURUNGAN KETIKA HAMIL

1. BEREHAT SECUKUPNYA


Rehat secukupnya untuk memastikan badan sentiasa sihat dan cergas. Sentiasa berfikiran positif, jika ibu mengeluarkan aura positif ianya akan mempengaruhi bayi dalam kandungan agar lebih sihat.


2. BERSENAM


Masalah kemurungan ini boleh diatasi dengan melakukan senaman agar badan lebih sihat dan tidak lemau. Terdapat banyak jenis senaman yang boleh dilakukan oleh ibu hamil agar membantu atasi masalah tekanan.


3. SESI KAUNSELING


Jika ibu hamil menghadapi masalah kemurungan yang terlampau boleh menghadiri sesi kaunseling dengan doctor atau jika berkaitan dengan hubungan suami isteri boleh merujuk kepada pejabat agama. Tindakan ini akan memberikan kelegaan kepada emosi ibu hamil.


4. LUAHAN PERASAAN


Ada kalangan ibu hamil yang segan untuk berjumpa kaunselor, jika perkara itu berlaku, ibu hamil boleh mendapatkan teman yang paling rapat dan buat sesi luahan perasaan. Kemurungan ini lebih kepada masalah yang terpendam dalam hati yang tidak dapat diluahkan. Harus diingatkan kepada ibu hamil, terapi paling mujarab kemurungan adalah dengan buat luahan tidak kira dengan sahabat atau boleh juga menulis luahan tersebut. Menulis melalui blog pun boleh memberi kelegaan kepada ibu hamil daripada masalah kemurungan.


5. JAGA PEMAKANAN

Semasa hamil perkara yang amat penting sekali adalah pemakanan. Pemakanan yang tidak seimbangan akan mempengaruhi emosi dan kesihatan ibu hamil. Apabila hamil, ibu perlukan nutrisi yang lebih daripada biasa untuk memastikan bayi dalam kandungan sihat. Terdapat beberapa vitamin yang boleh diamalkan oleh ibu hamil untuk memastikan masalah kemurungan ketika hamil dapat diatasi.


5.1 ESP

Protein berfungsi untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Ketika hamil, para ibu amat memerlukan protein untuk perkembangan bayi, dan pembentukan kuku, rambut dan kulit. Keperluan protein sewaktu hamil perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan juga untuk membantu aliran darah ibu adalah normal. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus. Sumber protein yang berkualiti amat penting dalam membantu untuk melawan penyakit, dan memberi tenaga kepada ibu yang mengalami "morning sickness" yang agak teruk. ESP Shaklee juga dilengkapi dengan asid amino lengkap yang bertindak dalam membentuk otot dan organ bayi. Juga membekalkan tenaga segera kepada ibu dan membantu para ibu atasi masalah kencing manis ketika hamil.


5.2 B COMPLEKS

B-complex Shaklee adalah antara B-complex paling lengkap yang diperlukan oleh tubuh. Ia lengkap dengan asid folik dan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.Asid folik ini penting pada 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal kehamilan. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama hamil ketika janin baru terbentuk. Selain itu, B-complex penting demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B-complex juga vitamin anti stress kepada si ibu. Tekanan semasa hamil akan membawa kepada kemurungan yang boleh menjejaskan bayi dengan mengamalkan b complex ibu hamil akan lebih tenang.


5.3 VITAMIN C

Vitamin C sangat penting dalam membantu dalam penghadaman zat dan membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi. Ia juga membantu penyerapan zat besi secara optimum untuk dan penting dalam pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah. Dengan mengamalkan vitamin C Shaklee ini para ibu boleh mencegah diri daripada masalah anemia atau hb rendah yang boleh menjejaskan bayi dalam kandungan.


5.4 OSTEMATRIX

Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Ibu hamil memerlukan antara 1000mg-1300mg sehari. Bagi ibu hamil yang tidak mengambil kalsium dalam diet harian, maka kalsium yang penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi di dalam kandungan akan diserap dari kalsium yang sedia ada dalam tubuh ibu. Jika ibu tidak mengganti semula kalsium ini maka si ibu akan mengalami risiko osteoporosis lebih tinggi. Kekurangkan kalsium juga akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung. Kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitamin D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Ostematrix Shaklee merupakan kalsium lengkap untuk ibu hamil dan ianya memberikan tidur yang lena dan memberikan rasa selesa pada keesokan harinya. Dan apa yang istimewanya ostematrix Shaklee ini adalah melawaskan pembuangan, bagi mereka yang sembelit ketika hamil memang sesuai sangat amalkan ostematrix ini.


5.5 VITA LEA

Vita-lea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral. Ia turut diperkaya dengan zat besi yang diperlukan oleh tubuh ibu hamil. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, dan anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Jadi pengambilan multivitamin adalah sangat penting sepanjang tempoh kehamilan. Kekurangan nutrisi dalam kalangan ibu hamil boleh memberi risiko tekanan kepada ibu dan keletihan yang berpanjangan. 


5.6 OMEGA GUARD

Trauma dengan kesihatan bayi yang sebelum ini akan membuatkan ibu hamil mengalami tekanan dan kemurungan. Kehamilan kali ini ibu hamil perlukan Omega kerana omega Shaklee lengkap dengan DHA dan EPA . DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak. DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.Bayi tidak mampu menghasilkan DHA mereka sendiri, mereka memperoleh DHA daripada susu ibu. Sebelum mereka dilahirkan, DHA didapati dari ibu melalui plasenta. Dengan itu, ibu akan mengalami kekurangan DHA. Pakar mencadangkan supplement Omega 3 kepada ibu-ibu hamil dan ibu-ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menambah DHA untuk perkembangan fetus dan untuk mengekalkan kuantiti DHA untuk diri ibu sendiri selain membantu mengawal paras kolesterol dalam badan. 
AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...