Cara Mencegah Sakit Jantung Yang Perlu Anda Tahu

Terdapat banyak penyakit yang menjadi pembunuh senyap dan ianya memberikan rasa takut dan risau. Dalam keadaan ini, adalah amat penting untuk kita menjaga kesihatan dan berusaha untuk mencegah masalah kesihatan. Bertemankan amalan hidup sihat sangat membantu untuk mencegah penyakit yang menjadi pembunuh senyap. Antara penyakit yang menjadi pembunuh senyap dan paling popular adalah sakit jantung. Bila, di mana dan bagaimana penyakit ini menyerang sememangnya kita tidak tahu. Terdapat beberapa faktor utama yang mendorong kepada sakit jantung ini dan terdapat beberapa langkah mudah untuk mencegah sakit jantung ini yang boleh diamalkan bersama.


Seperti yang ramai tahu, jantung merupakan organ yang penting dalam badan kita. Terbina daripada otot-otot yang kuat dan ianya mendapat bekalan darah dari jaringan saluran darah yang mengelilinginya. Fungsi jantung ini adalah untuk mengepam darah bagi tujuan membekalkan oksigen serta zat makanan ke semua badan ianya melalui peredarah darah. Serangan jantung berlaku apabila terdapat salur darah yang menjadi sempit. Keadaan sempit ini berlaku kerana terdapat lemak iaitu kolestrol berada dalam saluran darah. Apabila plak kolestrol ini terkumpul dengan banyak dan lama ianya mengakibatkan bekalan darah ke jantung terganggu dan tidak mencukupi. 

Kebiasaanya sakit dada akan terasa jika oksigen tidak sampai dengan baik ke jantung untuk dibekalkan kepada keseluruhan badan. Dalam hal ini jantung yang terlalu banyak lemak/ atau plak koletrol akan menjadi lemah dan saluran menjadi semakin sempit. Kesempitan ini akan menjadi lagi teruk iaitu menutup saluran membuatkan jantung akan rosak dan merangan jantung berlaku seterusnya boleh membawa kepada kematian.

Masalah sakit jantung ada memberi tanda-tanda awal sebelum serangan, namun tanda-tanda ini adakalanya kita merasakan tanda-tanda kepenatan dan keletihan menjalankan rutin harian. Oleh sebab itu, ramai yang tidak sedar akan bahaya tanda-tanda ini jika tidak dicegah dengan cepat. Di antara tanda-tanda sakit jantung adalah seperti berikut:-

TANDA-TANDA SAKIT JANTUNG

1. Terasa sesak nafas 

2. Kita juga akan terasa berdebar 

3. Berasa letih dan kelihatan lesu 

4. Antara tanda lain adalah berpeluh dingin walaupun cuaca baik

5. Paling bahaya apabila terasa ingin pitam dan seakan-akan dunia berpusing

6. Ianya boleh pengsan dan tidak sedarkan diri

7. Lemah daya ingatan

Serangan sakit jantung sinomin dengan orang tua, namun penyakit ini sekarang menyerang tidak kenal siapa. Kehidupan kita sekarang makin terdedah dengan penyakit-penyakit yang merbahaya kerana persekitaran dan gaya hidup. Dalam kes ini sakit jantung berlaku atas faktor-faktor berikut :-

FAKTOR-FAKTOR SAKIT JANTUNG

1. Corak pemakanan yang tidak seimbang mendorong kepada sakit jantung yang kronik

2. Amalan cara hidup yang tidak sihat juga menjadi faktor utama serangan sakit jantung ianya kerana tabiat tidak bersenam membuatkan badan mengumpul lemak secara berleluasa

3. Faktor genetic juga menjadi punca utama kenapa anda alami serangan jantung ianya berkait rapat dengan sejarah ahli keluarga yang alami masalah ini. Ianya merupakan penyakit keturunan yang boleh dicegah jika mengamalkan amalan hidup yang sihat.

4. Menghadapi tekanan darah tinggi, penyakit ini menjadi faktor utama kepada sakit jantung.

4 LANGKAH MUDAH UNTUK MELINDUNGI JANTUNG AGAR BEBAS SERANGAN SAKIT JANTUNG YANG BOLEH MEMBAWA MAUT

1. Pencegahan

Phytocol-ST bertindak sebagai agen utama untuk merendahkan tahap kolesterol dengan menghalang penyerapan kolesterol di bahagian usus. Dengan penggunaan yang berterusan, setiap 10% kolesterol jahat (LDL) yang diturunkan adalah bersamaan dengan mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 20%.

2. Penurunan

Minyak ikan yang berkualiti terkandung dalam Omega Guard berfungsi menurunkan paras kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan menghantarnya ke hati untuk disingkirkan. Oleh itu, ianya membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung ini.

3. Menguatkan

CoQHealth berfungsi membekalkan tenaga dalam otot jantung, merangsang arteri yang sihat dan memperbaiki pengaliran darah. 3 kandungan utamanya iaitu CoQ10, vitamin E dan teh hijau penting untuk kesihatan jantung.

4. Perlindungan

Vivix merupaka produk best seller dengan resveratrol dan 15 polifenols membantu mengurangkan risiko sakit jantung dan seterusnya untuk kesihatan yang menyeluruh.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah AlamPOSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...