Cara Mengatasi Masalah Batuk Berdarah

Cuaca dan persekitaran yang buruk memberi kesan yang negative kepada kesihatan manusia. Adalah amat penting untuk kita menjaga kesihatan agar boleh menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bahagia. Terdapat banyak penyakit yang melibatkan cuaca dan pencemaran alam sekitar,antaranya adalah batuk. Apabila kita alami batuk, rawatan awal perlu diambil untuk mengurangkan keradangan pada paru-paru. Bagi mereka yang abaikan batuk dan biarkan ia berpanjangan maka ianya memberi risiko kepada masalah paru-paru dan seterusnya membuatkan berlakunya batuk berdarah. Ikuti cara mengatasi masalah batuk berdarah ini agar ianya tidak menjadi penyebab kepada penyakit yang lebih kronik dan sukar untuk dirawat.


Darah yang keluar bersama-sama kahak ketika batuk berpunca daripada paru-paru yang alami jangkitan dan rosak. Keadaan darah yang keluar ketika batuk adalah mungkin setitik atau dua titik, segaris atau dengan kuantiti yang banyak. Terdapat banyak punca lain yang membuatkan batuk berdarah ini. Diantara punca dan penyebab berlakunya batuk berdarah ini adalah seperti berikut.

PUNCA-PUNCA BERLAKUNYA BATUK BERDARAH

1. Mengalami masalah radang paru-paru atau dikenali juga sebagai pneumonia.

2. Bagi mereka yang alami menyakit tibi juga menjadi punca terjadinya batuk berdarah.

3. Hadapi kanser paru-paru

4. Bronchitis yang kronik

5. Mengalami masalah paru-paru bernanah

6. Terdapat jangkitan kulat iaitu mycetoma

7. Mengalami masalah pulmonary embolism atau darah beku di paru-paru.

8. Pulmonary edema iaitu paru-paru berair.

9. Mengalami masalah jantung lemah

10. Hipertensi

11. Penggunaan ubat cair darah seperti warfarin atau heparin

12. Menyedut benda asing ke dalam paru-paru

13. Penyakit auto immune atau SLE

14. Mengalami kecederaan pada paru-paru

Batuk berdarah berkaitrapat dengan penyakit-penyakit kronik yang lain kerana ianya melibatkan paru-paru. Organ ini amat penting dalam tubuh kita, oleh itu tanda atau gejala yang biasanya muncul adalah seperti berikut.

TANDA DAN GEJALA BATUK BERDARAH 

1. Sakit dada ketika menarik nafas.

2. Kepenatan yang teramat sangat

3. Sesak nafas walaupun tidak melakukan aktiviti yang berat.

4. Demam 

5. Nafas laju

6. Berpeluh pada waktu malam

7. Selera makan berkurangan

8. Berat badan menurun walaupun tanpa diet

Bagi mengenal pasti punca sebenar batuk berdarah ini, ujian ke atas kahak dilakukan dan juga perlu melalui proses xray paru-paru. Selain itu, imbasan CT scan dibuat jika pakar mensyaki ada kanser paru-paru. Batuk berdarah memerlukan pemeriksaan yang teliti untuk mengetahui jenis penyakit yang dihadapi oleh pesakit.

Secara ringkasnya, batuk berdarah ini berlaku disebabkan juga oleh sistem imun badan kita semakin menurun. Sistem imun yang rendah membuatkan bakteria dan jangkitan cepat menyerang organ kita dan seterusnya membuatkan demam serta sakit-sakit lain. Sistem pertahanan badan yang lemah menunjukkan sel-sel dalam badan kita tidak sihat serta tidak membina secara sihat. Adalah amat penting untuk kita menjaga kesihatan agar sel-sel dalam badan kita dapat dibina dalam keadaan sihat dan baik. 


Selain daripada senaman dan pemakanan yang seimbang untuk mencegah dan mengatasi masalah batuk berdarah ini, adalah amat penting untuk badan menerima nutrisi secukupnya dan seterusnya membolehkan sistem imun badan ditingkatkan. Pemakanan yang mengandungi polifenol iaitu mengadungi antioksidan yang amat bagus untuk diamalkan kerana banyak memberi manfaat kepada sel-sel badan kita serta memberi kekebalan tubuh. Untuk memelihara sel daripada rosak, terdapat beberapa manfaat polifenol yang boleh membantu mengatasi masalah sel yang rosak di mana menjadi punca batuk berdarah.

MANFAAT POLIFENOL

1. Polifenol adalah antioksidan yang mmapu meneutralkan radikal bebas yang boleh merosakkan keutuhan sel dalam tubuh kita.

2. Polifenol membantu meningkatkan kekebalan sistem imun badan dan seterusnya mencegah jangkitan yang menyerang badan kita.

3. Polifenol yang ada resveratrol menunjukkan sifat anti-kanser dan membantu untuk merencatkan pertumbuhan sel-sel kanser.

Masalah batuk berdarah ini dapat diatasi dengan mengamalkan makanan yang kaya dengan polifenol ini. Kini bagi mereka yang hadapi masalah batuk berdarah, Shaklee mengeluarkan makanan tambahan yang kaya dengan polifenol serta resveratrol iaitu vivix. Dengan mengamalkan vivix yang kaya dengan khasiat polifenol, selain untuk mengatasi masalah batuk berdarah ianya juga membantu untuk memelihara sel-sel sehingga peringkat DNA agar lebih sihat. 


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"

HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...