Cara Mengatasi Masalah Ekzema

Perkataan eczema membuatkan otak penat memikir macam mana untuk mengatasinya. Bagi mereka yang tidak menghadapi masalah ini mungkin menganggap eczema adalah masalah gatal atau radang kulit yang biasa. Berbeza bagi mereka yang mengalami masalah ini, ianya menjadi masalah besar kerana banyak pantang larang terutama makanan. Terdapat jenis makanan yang perlu dielakkan agar eczema tidak menyerang. Eczema yang teruk boleh membuatkan penyakit kulit yang merbahaya, bagi mereka yang alami masalah ini terdapat cara mudah dan selamat untuk diamalkan bagi mencegah eczema. Cara mengatasi masalah eczema ini dijamin selamat dan berkesan kerana bahan-bahannya adalah semula jadi yang berkualiti. 


Keadaan kulit iaitu kelihatan merah, kering, gatal dan merekah itu merupakan keadaan kulit di mana ianya eczema. Kajian menyatakan penyakit eczema ini mempunyai pertalian genetic iaitu jika terdapat anggota keluarga yang hadapi masalah ini, ianya juga akan terjadi kepada anak-anak mereka. Atopic dermatitis merupakan nama lain baki eczema yang sering dialami oleh kanak-kanak dan orang dewasa yang meningkat usianya. Eczema ini terbahagi kepada dua jenis yang biasa dihadapi.

JENIS-JENIS EKZEMA

1. ACUTE EKZEMA

Eczema jenis ini membuatkan kulit berasa panas, gatal dan mengalami keradangan dan juga kelihatan tompok-tompok merah.


2. EKZEMA KRONIK

Manakala jenis yang kronik pula kulit menjadi kering, berair dan bersisik serta kulit menebal kasar dan berkedut.

Kesan berlakunya eczema atopic ini berterusan dalam tempoh yang lama dan berpanjangan. Sepanjang tempoh eczema ini, kulit akan menjadi pengelupasan dan perluapan yang boleh menjadi teruk jika tidak dirawat dengan segera. Terdapat symptom yang dikenal pasti berkaitan dengan eczema ini.

SIMPTOM-SIMPTOM PENYAKIT EKZEMA

1. Keadaan kulit menadi pecah dan merekah

2. Ada lapisan kulit akan koyak

3. Keadaan kulit menjadi kering

4. Menimbulkan rasa gatal yang makin teruk apabila waktu malam

5. Kulit kelihatan radang atau bengkak, kemerahan, melepuh yang mengandungi cecair.

6. Kulit juga menjadi tebal dan kasar

7. Selain itu, kulit kelihatan ada tompokan lebam yang kecil, tompokan merah atau kelabu.

Penyakit eczema ini berlaku apabila kulit gagal berfungsi dengan baik bagi menghalang kemasukan allergens iaitu alahan. Serangan allergens ini akan menyebabkan kulit menjadi kering dan keinginan untuk menggaru kerana timbulnya rasa gatal. Akibat daripada menggaru ini juga membuatkan kulit akan rosak dan membolehkan bakteria serta kuman masuk ke dalam lapisan kulit. Untuk mengatasi masalah eczema ini, kita kena pastikan pencetus kepada berlakunya eczema ini. 

Dalam hal ini allergens ini merupakan pencetus utama dan terdapat banyak jenis allergens yang membuatkan kulit sensitive antaranya debunga, habuk, wangian, makanan laut dan banyak lagi. Rawatan diperlukan untuk menghalang eczema ini, namun eczema mempunyai kitaran hidupnya tersendiri dan kita perlu sentiasa mencegahnya. Bagi memastikan kitaran ini dapat dicegah dengan baik, badan kita perlulah mempunyai sistem imun badan yang tinggi. Dalam hal ini, terdapat beberapa vitamin yang dapat membantu meningkatkan sistem pertahanan badan agar dapat mencegah allergens dari terus menyerang. 

CARA MENGATASI MASALAH EKZEMA

Jika eczema berlaku pada bayi berumur 1 tahu ke bawah, boleh ikuti Cara Mudah Atasi Masalah Kulit Bayi Yang Sensitif Secara Semula Jadi ini. 

Kepada merekan yang dewasa, boleh mengamalkan vitamin yang selamat ini untuk mengatasi masalah tersebut. namun jika berlaku kepada kanak-kanak set yang terbaik adalah omega guard, herbal blend cream dan vita lea for children.

SET UNTUK DEWASA

1. ENERGIZING SOY PROTEIN(ESP)

Sumber protein yang berkualiti membantu penghasilan sel kulit baru yang sihat ekoran daripada kerosakan kulit lama yang diserang oleh eczema.


2. OMEGA GUARD

Terdapat minyak ikan yang berkualiti tinggi untuk membantu mengurangkan radang atau kebengkakan yang dialami oleh pesakit eczema.


3. HERBAL BLEND CREAM

Krim yang sangat selamat digunakan oleh semua golongan untuk menghilangan kesan lebam, parut dan mmebuatkan kulit lebih lembab.


4. ALFALFA

Alfalfa merupakan raja tumbuhan yang banyak khasiat, ianya membantu mengurangkan masalah alahan gatal-gatal yang dihadapi oleh pesakit eczema. 


5. VITAMIN C

Seperti yang ramai tahu, vitamin c amat penting untuk penghasilan kolagen dan membuatkan kulit lebih sihat. Selain itu, vitamin c membantu tingkatkan sistem imun badan agar tidak dijangkiti oleh kuman yang membuatkan eczema.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"

HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...