Cara Menghilangkan Bau Badan Dengan Cepat

Bau badan merupakan perkara yang amat memalukan dan boleh menyebabkan motivasi diri rendah. Masalah ini sering kali menjadi mimpi ngeri kepada kita terutama bila berhadapan dengan orang ramai. Bau yang tidak menyenangkan ini boleh membuatkan orang sekliling berasa rimas dan pening kepala. Di antara lelaki dan wanita, siapa yang lebih teruk bau badan? Semua adalah sama jika tidak menjaga kebersihan diri. Ikuti tips mudah untuk menghilangkan bau badan secara cepat dan selamat.


Bakteria akan mengurai protein yang terdapat pada lapisan kulit dan peluh menjadi asid seterusnya memberi bau yang tidak selesa. Dalam keadaan berpeluh, bakteria akan membiak dan mengurai lagi banyak protein kepada asid dan membuatkan bau badan bertambah kuat dan busuk. Terdapat 2 jenis asid yang menyebabkan bau badan menjadi busuk.

JENIS ASID YANG MEMBUATKAN BADAN BERBAU

1. Asid Propionik

Bakteria propionibacteria ini berada dalam saluran kalenjar sebum yang terdapat pada permukaan epidermis dan dermis kulit. Bakteria ini mengurai kepada asid dan membuatkan bau seperti cuka(masam)

2. Asid Isovalerik

Bakteria staphylococcus mengurai kepada asid isocalerik dan membuatkan badan berbau seperti keju atau susu.

TEMPAT UTAMA MEMBUATKAN BADAN BERBAU

1. Celah jari kaki

2. Kelenkang dan peha

3. Ketiak

4. Bahagian pusat 

5. Kawasan kemaluan sama ada belakang atau depan

6. Pelipat leher

FAKTOR-FAKTOR MENYEBABKAN BADAN BERBAU

1. Kegemukan

Badan terlalu gemuk membuatkan cepat berpeluh apabila melakukan aktiviti dan ianya membuatkan bakteria cepat membiak dan mengeluarkan asid yang boleh memberi bau yang tidak menyenangkan.

2. Suka Berpeluh

Bagi mereka yang suka berpeluh terutama mereka yang aktif bersukan menjadi faktor bau badan yang kuat 

3. Terlalu kerap makan makanan berempah

Pemakanan juga memainkan peranan penting, bagi mereka yang kerap makan makanan berempah ianya membuatkan bau badan yang kuat.

4. Pesakit gout dan kencing manis

Masalah kesihatan juga memberi faktor berlakunya badan berbau termasuk masalah ginjal, hati, hypoglycaemia dan lain-lain lagi.

TIPS MENCEGAH BADAN BERBAU MACAM KERBAU

1. Sentiasa menukar pakaian apabila berpeluh terlalu kerap dan banyak

2. Pilih material pakaian yang semula jadi contohnya kapas untuk menyerap peluh

3. Sentiasa mencukur bulu ketiak dan tempat kemaluan untuk mengelak bakteria membiak dengan cepat 

4. Mandi 3 kali sehari 

5. Kurangkan makan makanan yang berempah

6. Jaga kebersihan diri 

7. Mandi menggunakan sabun antibakteria yang boleh membunuh atau menghalang pembiakan bakteria

8. Minum air masak secukupnya

9. Pengambilan zink dalam pemakanan sihat harian dapat membantu mencegah bau badan (kajian Dr. Morton Scribner dari California)

CARA MUDAH UNTUK MENGATASI MASALAH BAU BADAN DENGAN CEPAT DAN SELAMAT

1. ALFALFA

Alfafa Complex dapat membantu mencuci hati, darah dan usus ia merupakan makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. ia juga membantu melawan alahan, allergy dan memperbaiki keadaan kulit dan hidung yang sensitif, kurap, bau badan dan kaki yang berbau.

2. HERB-LAX

Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang teperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksik. Herba-Lax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan bau badan, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan menormalkan proses usus.

3. VITA LEA

Vita-Lea® adalah formulasi dicipta khas untuk menyokong keperluan khusus lelaki dan wanita. Setiap hidangan memberikan 28 jenis vitamin penting dan mineral kritikal, termasuk vitamin C, dan Beta Karotena untuk perlindungan antioksidan.Vita-Lea® Iron Formula mengandungi 400mcg asid folik, vitamin B yang diperlukan untuk tubuh yang sihat, melalui sistem pengangkutan mikrosalutan berpaten, direka untuk memastikan penyerapan asid folik.*Menyokong kesihatan optimum. Nutrien penting untuk kesihatan dan kesejahteraan optimum.Keistimewaan Shaklee Pada tahun 1915, Dr. Forrest C. Shaklee mencipta salah satu multivitamin pertama di A.S. Vita Lea mengandungi Zink yang membantu mencegah bau badan dan dengan mengamalkan vita lea anda akan lebih sihat dengan nutrisi lengkap untuk badan.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...