Cara Menurunkan Kolestrol

Masalah kolestrol yang tinggi dalam badan membuatkan banyak penyakit yang merbahaya dan ianya memberi kesan buruk kepada perjalanan rutin harian kita. Ramai yang ingat badan kurus bebas kolestrol, tetapi kita semua jangan mimpi di siang hari kerana ada juga badan yang kurus tetapi tahap kolestrolnya adalah tinggi. Oleh sebab itu, pemakanan kena jaga kerana koletrol boleh meningkat secara mendadak dan boleh memudaratkan kesihatan dan boleh membawa maut. Terdapat beberapa cara menurunkan kolestrol dan memastikan kesihatan di tahap yang baik.


Kolestrol dalam badan terhasil daripada sumber haiwan yang kita makan dan badan juga menghasilkan kolestrol iaitu di Bahagian hati kita. Secara ringkasnya kolestrol adalah sejenis lemak iaitu juga dikenali sebagai lipid yang diperlukan oleh badan untuk fungsinya yang tersendiri. Kolestrol berbentuk molekul ini diangkut memalui darah dalam kapsul protein dan ianya dikenali sebagai lipoprotein. Terdapat dua jenis kolestrol yang ada dalam badan kita iaitu Kolestrol Low Density Lipoprotein (LDL) juga dikenali sebagai kolestrol jahat dan Kolestrol High Density Lipoprotein (HDL) dikenali sebagai kolestrol baik.

Kolestrol LDL merupakan kolestrol yang cenderung mendap dalam saluran darah dan keadaan ini akan menyebabkan penyumbatan salur darah. Penyumbatan ini akan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Selain itu jika mendapan kolestrol LDL semakin banyak ianya akan membuatkan serangan jantung kerana darah tidak dapat mengalir dengan lancar dan juga membuatkan risiko penyakit lain yang merbahaya.

Manakala koletrol HDL merupakan koletrol baik yang fungsinya mencegah penyempitan saluran darah jantung dan mengurangkan mendappan kolestrol dalam saluran darah. Dengan adanya kolestrol HDL ini ianya dapat menurunkan kadar serangan jantung.

Kewujudan koletrol yang jahat ini adalah melalui pemakanan kita seharian, oleh sebab itu pemakanan perlu dijaga dengan elok dan elakkan makan makanan yang tinggi kolestrol. Di sini terdapat beberapa jenis makanan yang boleh tingkatkan kolestrol jahat.

MAKANAN YANG TINGGI KOLESTROL

1. Menghadkan pengambilan organ dalaman haiwan seperti otak, hati, hempedal, limpa juga perut.

2. Kuning telur mengandungi kolestrol yang tinggi dan perlu dihadkan kepada 2 biji seminggu sahaja.

3. Selain kuning telur, makanan yang berasaskan kuning telur juga perlu dihadkan seperti kek, dan biskut krim.

4. Mengelak makan makanan Bahagian kepala atau telur pada makanan laut seperti ikan, udang dan ketam.

Selain daripada menghadkan pengambilan makanan yang mengadungi koletrol yang tinggi, kita hendaklah mengamalkan cara penyediakan makanan yang lebih sihat seperti berikut.

CARA PENYEDIAAN MAKANAN YANG SIHAT

1. Kita perlu membuang lemak atau kulit pada ayam dan daging sebelum dimasak.

2. Masak makanan dengan cara rebus, kukus, bakar dan panggang agar ianya bebas daripada minyak yang banyak.

3. Jika mahu mengoreng ketika memasak, kurangkan penggunaan minyak dan boleh menggunakan kuali yang melekat (non stick pan).

4. Menggunakan minyak masak campuran untuk memasak (olive oil)

5. Perlu mengambil makanan yang tinggi asid lemak omega 3 seperti ikan salmon, kod, tuna dan jelawat serta walnut. Sayur hijau juga amat penting untuk diet harian.

Kolestrol perlu dikawal agar paras kolestrol jahat tidak tinggi daripada kolestrol baik, keadaan ini membolehkan kesihatan kita ditahap yang lebih baik dan sihat. Bagi mereka yang hadapi masalah kolestrol LDL yang tinggi, ikuti cara mudah ini untuk menurunkan paras koletrol LDL dalam saluran darah. Alternatif ini perlu diambil kerana dengan corak pemakanan harian yang tidak menentu ianya membuatkan badan kekurangan dan susah untuk mendapatkan nutrisi secukupnya. 

CARA MUDAH UNTUK MENURUNKAN PARAS KOLESTROL 

1. PENCEGAHAN

Phytocol-ST bertindak sebagai penghalang penyerapan kolestrol dan sekali gus mengawal kadar kolestrol dalam salur darah. Keistimewaan Phytocol-ST ini berbanding dengan produk lain adalah:

1.1 dirumus dengan campuran bahan yang mengandungi fisoterol semula jadi dalam tumbuhan, buah-buahan dan bijirin.

1.2 Ianya menampung 2000mg fisoterol daripada tumbuhan untuk keperluan harian badan kita.

1.3 Fisoterol telah terbukti secara klinikal beserta dengan ujian makmal dapat merendahkan paras kolestrol LDL.

1.4 Ianya juga mengikut saranan kandungan fisoterol yang digariskan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan.

1.5 Semestinya Halal, tidak mengandungi perasa tambahan, pemanis dan bahan pengawet.

2. PENURUNAN

Omega Guard membantu menurunkan paras kolestrol LDL dengan cara meningkatkan paras kolestrol HDL (baik). Kolestrol HDL berperanan sebagai tukang cuci salur darah daripada plak kolestrol yang terkumpul pada dinding arteri. Plak tersebut akan dibawa ke hati untuk disingkirkan dari tubuh. Keistimewaan Omega Guard Shaklee berbanding dengan omega lain adalah:

2.1 Mempunyai kandungan EPA dan DHA yang lebih tinggi berbanding dengan jenama lain.

2.2 Bebas daripada logam berat dan bahan yang tercemar.

2.3 Tidak mengandungi oksida dan lemak trans

2.4 Tiada bau dan rasa ikan

3. PERLINDUNGAN

Vivix merupakan produk best seller dengan resveratrol dan 15 polifenols melindungi salur darah daripada kerosakan radikal bebas dan seterusnya untuk kesihatan yang menyeluruh. Resveratrol dalam vivix membantu memelihara kesihatan sehingga peringkat DNA. 


Alhamdulillah, dengan mengamalkan pemakanan yang sihat serta mengambil makanan bernutrisi, ramai yang bebas kolestrol jahat dan boleh melaksanakan rutin harian dengan baik. Badan memerlukan nutrisi secukupnya untuk lebih sihat dan peranan kita sebagai tuannya menjaga dan mendapatkan nutrisi tambahan yang berkualiti tinggi serta selamat untuk diamalkan. terdapat lambakan makanan tambahan tetapi shaklee paling berkualiti tinggi dan selamat serta terlah diuji secara klinikal. Jangan ragu-ragu untuk mengambil makanan tambahan shaklee, anda berhak untuk sihat seperti orang lain.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...