Cara Mudah Atasi Batu Karang

Penyakit ini sering berlaku kepada mereka yang kurang mengamalkan minum air masak secukupnya setiap hari. Batu karang adalah penyakit yang biasa kita dengar menyerang masyarakat kini, air masak tidak mencukupi dalam badan merupakan salah satu punca terjadinya batu karang. Selain air, terdapat punca lain yang membuatkan penyakit ini begitu popular. Mereka yang sering menghadapi masalah ini akan mengetahui kesakitan tersebut dan derita tersebut tidak terhenti kerana adakalanya penyakit ini akan menyerang dengan kerap. Oleh itu, bagi mereka yang hadapi masalah ini, terdapat cara mudah untuk atasi masalah batu karang dan seterusnya bebas daripada penyakit tersebut. Jom ikuti cara mudah ini…


Batu karang akan terbentuk jika terdapat kepekatan yang tinggi bahan-bahan atau zat-zat kimia yang ada dalam air kencing. Pemendapan pelbagai zat kimia dalam air kencing akan membuatkan Kristal terbentuk dan bila berpanjangan ianya akan membentuk nydus atau punat. Punat ini apabila tidak dialirkan keluar ianya akan membesar dan bertompok seterusnya terjadinya batu karang. Terdapat beberapa jenis batu karang yang biasa dihadapi oleh golongan kita, antaranya adalah seperti berikut.

JENIS-JENIS BATU KARANG

1. Calsium Oxalate

Batu karang jenis ini terjadi hasil campuran bahan kalsium dengan rupa bentuknya adalah bercabang dan tajam.

2. Calsium Phosphate

10% terjadi apabila terdapat jangkitan kuman dalam air kencing yang bersifat alkali.

3. Batu Karang Asid Urik

4. Cystin

Sebahagian penyakit ini akan terjadi kepada mereka yang ada masalah atau penyakit gout. Batu karang ini kebiasaanya akan merasa sakit pada perut sama ada kanan atau kiri pinggang. Ianya juga bergantung kepada beberapa tanda berikut.

TANDA-TANDA BARU KARANG

1. Berasa berdenyut, berat dan sakit melilit bagi yang perempuan terasa bagaikan mahu bersalin.

2. Tekak berasa loya dan hendak muntah

3. Kencing berdarah

4. Kesukaran untuk membuang air kencing

Tanda-tanda ini biasa terjadi kepada mereka yang hadapi batu karang. Terdapat peringkat yang lebih teruk iaitu apabila terdapat jangkitan kuman antara tanda-tandanya adalah seperti berikut.

TANDA-TANDA BATU KARANG DI PERINGKAT TERUK

1. Mengigil 

2. Demam berpanjangan

3. Terasa sakit pada tempat tersebut jika disentuh

4. Bernanah

5. Kebiasannya akan mengeluarkan air kencing bercampur nanah.

Pada peringkat lebih kronik, batu karang ini boleh membuatkan kerosakkan pada buah pinggang. Apabila terdapat kerosakkan buah pinggang tubuh kebiasaanya akan menjadi lemah, muka pucat dan kulit menjadi kering. Namun, peringkat kesakitan ini bergantung kepada perkara berikut.

1. Lokasi batu karang sama ada pada punci kencing atau buah pinggang

2. Saiz batu karang iaitu kecil atau besar

3. Umur yang hadapi masalah batu karang

Langkah pencegahan perlu diambil untuk memastikan batu karang tidak berulang dan menyerang lagi. Ini kerana, penyakit ini boleh berulang dengan kerap jika tidak dicegah dari awal. Diantara langkah pencegahan yang perlu diambil adalah seperti berikut.


LANGKAH PENCEGAHAN BATU KARANG

1. Mengamalkan air kosong atau masak secukupnya setiap hari untuk memastikan zat-zat kimia dapat dikeluarkan melalui air kencing dengan lawas sebelum ianya terbentuk Kristal.

2. Mengamalkan makanan yang lengkap dengan nutrisi

3. Elakkan makanan yang tinggi asid urik contohnya daging merah, makanan laut dan lain-lain lagi.

4. Mengamalkan makanan yang tinggi antioksidan untuk merencatkan pertumbuhan bakteria dan kuman.

Terdapat cara mudah dan selamat untuk mengatasi masalah batu karang dan boleh mencegah penyakit tersebut daripada berulang. Cara ini telah ramai yang amalkan dan Alhamdulillah semuanya sihat dan sistem imun badan semakin meningkat. Selain itu, dengan mengamalkan cara ini, badan akan lebih sihat dan terhindar daripada penyakit kronik yang lain.

CARA MUDAH DAN SELAMAT MENGATASI MASALAH BATU KARANG

1. VIVIX

Kandungan Vivix yang sangat tinggi antioksida membantu memperbaiki sel-sel badan yang telah rosak dan tidak mampu berfungsi sepenuhnya. Dan paling penting, Vivix membantu untuk buang kandungan toksin yang sangat-sangat tinggi di dalam organ hati, ginjal dan juga buah pinggang. Vivix bertindak untuk cuci ataupun sebagai agen detoks keseluruhan badan termasuk saluran darah kita. Vivix juga bertindak untuk meningkatkan tenaga kepada sel-sel badan yang telah lemah. Selain itu, vivix membantu menurunkan paras asid urik dalam badan agar tiada mendapan dalam salur kencing yang boleh membuatkan batu karang terjadi.
AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...