Cara Untuk Melegakan Sengugut Bagi Wanita Bekerjaya

Siapa yang tidak kenal sahabat baik wanita yang memang menjadi teman setia teramat sangat pada setiap bulan iaitu sengugut. Sahabat baik ini memang kalau dia menyerang, orang sekeliling sila bertabah lebih dan layankan saja emosi dan perangai wanita tersebut. Sebagai perempuan, kita perlu bersyukur kerana ada cara yang selamat untuk darah kotor keluar dari badan dan seterusnya untuk memastikan kesihatan kita baik. Tetapi masalah sengugut ini menjadi mimpi buruk kerana serangannya amat sakit dan ada tahap kita kena bercuti untuk melayan sakit sengugut tersebut. Hanya yang pernah alami masalah ini akan tahu kesakitan apabila ia menyerang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tip mudah dan selamat untuk diamalkan agar sengugut tersebut tidak menyerang terlalu menyakitkan sehingga boleh menjejaskan kerja harian. Ikuti cara mudah dan selamat untuk legakan sengugut wanita bekerjaya.


Sebelum kita mengetahui cara untuk melegakan masalah sengugut ini, kita berkenalan dulu dengan sengugut ini. Dismenorea adalah nama lain kepada sengugut iaitu kesakitan yang kita rasa pada Bahagian perut, ari-ari dan pinggang pada setiap kali permulaan datang haid. Terdapat dua jenis sengugut yang dikenalpasti iaitu sengugut primer iaitu biasa dan sekunder.

Sengugut primer atau biasa ini dialami sebelum dan pada permulaan datang haid, kesakitan ini disebabkan oleh rahim mengucup dengan kuat bagi mengeluarkan ketulan darah haid yang bercamput dengan selaput endometrium. 

Rahim mengucup dengan kuat disebabkan oleh bahan kimia prostaglandin. Apabila bahan kimia prostaglandin berinteraksi dengan penghujung saraf yang akan mengesan rasa sakit dalam tubuh membuatkan lebih banyak prostaglandin yang dihasilkan maka semakin kuat dan kerap pergerakkan otot dalam rahim pada hari pertama haid. Proses ini membuatkan rasa sakit yang amat sangat dan kebiasaannya bersifat sementara dan hanya berlaku pada pra haid dan hari pertama hingga 3 hari haid. Walaupun ianya sekejap, rasa sakit tersebut memang boleh membuatkan rutin harian wanita bekerjaya terjejas.

Sengugut sekunder adalah sejenis sengugut yang lebih serius dan ianya dialami untuk jangka masa yang panjang. Sengugut jenis ini disebabkan oleh penyakit sista pada ovari, radang pelvis atau endomentriosis

Bagi wanita bekerjaya, masalah seperti ini perlu diatasi kerana, terdapat tugasan yang perlu digalas untuk lebih rasa tanggungjawab. Seperti ramai tahu, apabila sengugut ini menyerang ianya memberi rasa sakit yang amat sangat. Kebiasaanya terdapat beberapa tanda dan gejala awal sengugut ini akan menyerang antaranya adalah seperti berikut:

GEJALA-GEJALA SENGUGUT

1. Sakit Kepala

2. Kemurungan

3. Gangguan emosi

4. Payudara bengkak dan sensitive

5. Rasa loya

6. Menghadapi masalah tidur

7. Perut kembung

Masalah sengugut ini perlu diatasi dengan bijak agar tidak menjejaskan kesihatan dan membolehkan kehidupan harian tidak terjejas. Amalan makan makanan sihat dan penuh dengan zat amat penting dalam memastikan sengugut anda tidak terlalu sakit apabila ia menyerang. Bagi mereka yang selalu alami masalah sengugut yang teruk dan bagi mereka yang alaminya secara biasa juga boleh amalkan cara ini untuk lebih sihat dan badan cergas. 

1. PENGAMBILAN GLA COMPLEKS

Bahan dalam GLA ini iaitu pati biji borage adalah sumber terjaya bayi GLA semula jadi. Bagi wanita yang hadapi sengugut tidak dapat menukarkan asid linolenik iaitu sejenis asid lemak yang penting dengan baik untuk menjadi GLA. GLA ini membantu untuk mengurangkan payudara yang bengkak dan sensitive serta membantu mengawal keinginan untuk makan makanan yang manis-manis.2. PENGAMBILAN OSTEMATRIK (KALSIUM LENGKAP)

Sebagai wanita yang alami haid, kalsium amat penting untuk mengurangkan symptom-simpton sengugut. Ini kerana, semasa haid bekalan kalsium dalam badan akan menurun dan membuatkan badan terasa lenguh-lenguh dan sakit sendi. Dengan mengamalkan ostematrik ini ianya membantu melegakan badan yang sakit ketika sengugut. Selain itu, ostematrix Shaklee membantu mengawal kontraksi otot di uterus.3. PEMGAMBILAN B COMPLEKS

Vitamin B5 (asid panthothenik), B6, dan B12 sangat membantu untuk mengatasi masalah sengugut. Ianya kerana B5 bertindak untuk mengurangkan rasa tertekan dan amat perlu untuk kalenjar adrenal untuk lebih selesa. B6 pula bertindak untuk stabilkan aliran oksigen dalam darah ke seluruh badan serta menstabilkan hormone wanita iaitu estrogen. Apabila datang haid, kita kehilangan banyak darah dan B12 membantu untuk menghasilkan sel darah yang sihat dan terhindar daripada masalah anemia. B compeks Shaklee lengkap dengan vitamin B yang diperlukan oleh badan untuk mengatasi masalah sengugut.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...