Cara Untuk Tingkatkan Selera Makan Warga Emas

Apabila meningkat usia semakin kurang selera makan dan membuatkan badan lemah dan cepat penat. Bagi golongan tua, masalah ini sering berlaku dan membuatkan badan cepat sakit dan letih. Sebagai anak, sudah tentu risau melihat ibu dan ayah tiada selera makan dan sentiasa sakit. Jika badan tidak mendapatkan nutrisi yang lengkap ianya menganggu rutin harian mereka yang sebelum ini aktif. Oleh sebab itu, terdapat beberapa cara untuk tingkatkan selera makan warga emas dan seterusnya membuatkan mereka kekal sihat.


Kehilangan keinginan untuk makan dan semakin kurang pengambilan makanan adalah yang dimaksudkan dengan kehilangan selera makan. Dalam hal ini, anak-anak memainkan peranan penting untuk memastikan mereka mengambil makanan secara rutin dan mengikut jadual makanan. Terdapat banyak punca-punca kenapa golongan ini kehilangan selera untuk makan dan antaranya adalah seperti berikut.

PUNCA BERLAKUNYA KEHILANGAN SELERA MAKAN

1. Hadapi masalah kesihatan seperti kanser, penyakit paru-paru, jantung dan lain-lain penyakit yang kronik.

2. Mengalami masalah kemurungan yang teruk 

3. Menghadapi masalah kesunyian atau kewangan

4. Bagi warga tua yang alami masalah gigi juga membuatkan selera makan berkurangan kerana tidak boleh mengunyah makanan dengan baik.

5. Kesan pengambilan ubat-ubatan yang boleh mengurangkan selera makan juga mempengaruhi dan menjadi punca selera makan berkurangan

6. Punca lain adalah menghadapi masalah usus atau susah untuk menelan terutama bagi mereka yang baru membuat pembedahan.

7. Demam yang berpanjangan

Punca-punca tersebut sangat mempengaruhi selera mereka dan membuatkan badan semakin kurus dan tidak bertenaga. Selain tidak bertenaga, terdapat kesan dan komplikasi lain yang akan dialami oleh warga tua ini. Di antaranya adalah seperti berikut.

KESAN KEHILANGAN SELERA MAKAN BAGI WARGA EMAS

1. Badan mengalami kekurangan zat dan membuatkan fungsi badan semakin lemah.

2. Kepadatan tulang semakin menurun

3. Kekurangan zat makanan membuatkan daya pertahanan badan semakin rendah dan tidak dapat melawan jangkitan.

4. Mengalami masalah anemia atau kekurangan darah

5. Meengurangkan fungsi kognitif

6. Mengalami masalah luka yang lambat sembuh.

7. Menjejaskan kualiti hidup 

8. Jika berpanjangan ianya boleh membawa maut.

Makanan yang lengkap dengan nutrisi amat penting untuk fungsi badan, jika warga tua ini mengalami masalah hilang selera makan ianya sangat bahaya. Masalah ini perlu diatasi agar kualiti hidup mereka terjamin dan sentiasa sihat. Terdapat beberapa cara untuk menambahkan selera makan warga emas dan seterusnya mendapatkan bekalan nutrisi yang secukupnya. Diantara makanan yang boleh meningkatkan selera makan mereka adalah seperti berikut.

CARA UNTUK TINGKATKAN SELERA MAKAN WARGA TUA

1. OSTEMATRIX

Merupakan kalsium lengkap untuk memastikan tulang kekal kuat dan padat. Dengan mengamalkan ostematrix ini, ianya boleh mengelak daripada masalah tulang raput. Selain itu juga, ostematrix ini membantu mengurangkan gejala sakit gigi untuk menyenangkan warga emas makan.

2. VITA LEA

Merupakan multivitamin terbaik yang terkemuka dan lebih komprehensif kerana mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalan jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon, hati, mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.

2.1 2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca daripada radikal bebas

2.2 2 kali lebih kalsium untuk pembinaan tulang

2.3 2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan rentak jantung, otot, dan fungsi saraf

2.4 2 kali lebih Beta karotenauntuk membentuk vitamin A yang lebih biopotent

2.5 3 kali lebih selenium untuk melindungi paru-paru, kolon dan prostat

2.6 3 kali lebih vitamin K untuk menyokong proses pembinaan tulang

2.7 6 kali lebih boron untuk menyokong kesihatan tulang

2.8 10 kali lebih Biotin yang menyokong proses pengeluaran tenaga

3. OMEGA GUARD

Omega guard merupakan minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya. Pengambilan Omega Guard yang konsisten memberi manfaat berikut:

3.1 Membantu mengurangkan risiko alzheimer (nyanyuk)

3.2 Membantu dalam proses pembelajaran.(sangat digalakkan untuk student)

3.3 Merendahkan tahap trigliserida dalam darah

3.4 Mengurangkan risiko serangan sakit jantung

3.5 Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya

3.6 Mengurangkan risiko strok

3.7 Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic

3.8 Merendahkan tekanan darah

3.9 Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

3.10 Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak dan sendi.

4. MEAL SHAKE


Makanan tambahan yang lengkap dengan nutrisi untuk keperluan badan dan meal shake membantu menaikkan selera makan warga emas yang mengalami masalah hilang selera makan. Diantara manfaat penting untuk badan yang terdapat dalam meal shake adalah seperti berikut:

4.1 Nutrisi Lengkap

Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak

4.2 Membekal Nutrisi kepada Sel Tubuh

Kaya dengan protin (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain-lain

4.3 Membantu Tumbesaran

Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar

4.4 Anti-Oksida 

Mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan

4.5 Mengembalikan Seri Wajah 

Mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan copper yang cukup untuk membina sel-sel darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah/kulit yang lebih cantik

4.6 Detoksifikasi

Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.

4.7 Kelazatan Rasanya 

Minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktos semulajadi; penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. Tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan. Lazat untuk dinikmati oleh semua golongan.


Kesimpulannya, makanan yang sihat amat penting untuk warga tua untuk memastikan nutrisi lengkap untuk badan mereka. Jika mereka hilang selera makan, maka nutrisi lengkap untuk badan tidak dapat disalurkan. Dalam hal ini, adalah amat penting untuk memberi mereka makanan tambahan yang berkualiti dan dijamin selamat untuk melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK

"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"

HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...