Tips Mengatasi Luka Melecur Menggunakan Bahan Semula Jadi

Keselamatan keluarga amat penting untuk memastikan ahli keluarga berada dalam keadaan selamat dan sihat. Namun, adakalanya kejadian yang tidak diingini berlaku dengan tidak sengaja, melecur salah satu kejadian yang boleh memudaratkan jika dibiarkan terlalu lama atau tidak dirawat dengan elok. Terdapat beberapa cara mudah dan selamat untuk elak serta atasi masalah melecur yang dihadapi oleh ahli keluarga terdekat.


Melecur merupaka keadaan di mana kecederan yang dialami disebabkan oleh haba iaitu daripada air yang mendidih atau minyak panas. Ianya kecederaan yang biasa dan mudah di cegah, namun jika ia dibiarkan tanpa rawatan akan memberi kesan buruk kepada tempat lecur tersebut. jika tidak diberi rawatan, ianya boleh membawa kepada keradangan atau bengkak yang boleh membuatkan rasa sakit dan berdenyut.

SEBAB-SEBAB BERLAKUNYA MELECUR

1. Melepuh semasa terkena air panas atau sup panas

2. Terkena alat yang panas seperti sterika, periuk panas

3. Terkena percikan api atau haba daripada minyak panas

4. Terdedah kepada kebakaran bahan kimia yang menghakis

5. Plug elektrik yang rosak

6. Terdedah kepada cahaya matahari yang terlalu lama

TANDA-TANDA MELECUR

1. PERMUKAAN KULIT

Kecederaan melibatkan permukaan kulit sahaja, kulit tersebut kelihatan merah dan sakit namun tiada gelembung.

2. KULIT DALAM

Kecederaan ini melibatkan lapisan luar kulit. Keadaannya adalah kulit menjadi merah, panasm dan sakit ianya juga akan melepuh atau gelembung.

3. KESELURUHAN KULIT

Melibatkan semua lapisan kulit termasuk tisu dalaman kulit. Keadaan kulit adalah pusat, keras dan mengelupas. Kecederaan ini akan merosakkan tisu kulit dan salur saraf

KOMPLIKASI YANG AKAN BERLAKU JIKA MELECUR

1. Jika dibiarkan melecur tersebut ianya akan dijangkiti dengan bakteria dan kuman. Selain itu, ianya boleh demam, dan tempat melecur akan bernanah dengan teruk.

2. Kesan melecur akan tinggalkan parut jika tidak dirawat dengan baik dan betul.

TIPS MERAWAT MELECUR YANG KECEDERAAN KURANG DARIPADA SIZE TAPAK TANGAN

1. Lucutkan pakaian dan barang-barang yang ada pada badan dengan berhati-hati agar tidak terkena tempat yang melecur.

2. Siram tempat melecur dengan aliran air selama 10 – 14 minit

3. Sapukan krim atau losyen yang tiada bahan kimia dan selamat

4. Elakkan meletak minyak gris, mentega, ubat gigi kerana ianya boleh menyebabkan jangkitan

5. Jangan tekap tempat melecur dengan kain atau tuala yang kotor

6. Jangan pecahkan gelembung dan jika ianya pecah, biarkan saja

7. Terus jumpa doctor untuk diberi imunisasi bagi menghalang tetanus.

LANGKAH PENCEGAHAN UNTUK ELAK MELECUR DI RUMAH

1. Simpan sterika yang baru digunakan di tempat yang selamat dan tinggi untuk mengelak anak-anak bermain dengan benda panas tersebut.

2. Jangan tinggalkan masakan di dapur

3. Pakai pakaian yang bersesuaian ketika memasak, jangan terlalu longgar yang membolehkan disambar oleh api dapur

4. Bagi suami yang merokok, elakkan merokok di dalam rumah terutama di kawasan yang senang api merebak. Pastikan api rokok dipadamkan sehabisnya.

5. Simpan peralatan yang merbahaya ditempat yang selamat contohnya mancis dan buang plug yang sudah rosak.

6. Menggunakan sarung tangan yang bersesuai semasa menggunakan oven untuk mengelak haba terkena tangan

CARA MUDAH UNTUK MENGATASI MASALAH MELECUR DAN MEMPERCEPATKAN LUKA LECUR PULIH ADALAH:

1. HERBAL BLEND CREAM


Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki dan sangat berkesan untuk masalah ruam pada bayi. Dingin, bermentol dan tidak berminyak. Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.Yarrow dalam cream ini pula mengandungi bahan anti radang dan anti septik. Di mana, ia dapat memperbaiki tisu yang rosak di dalam badan . Ia boleh dipraktikkan bagi kegunaan luar , menyembuhkan luka , luka terbakar , ulser , alahan kulit dan juga bengkak dan untuk mengatasi masalah kurap.2. BASIC H

Tidak bertosik dan Membersih secara Semula jadi


Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain. Sesuai untuk membersihkan seribu macam jenis kotoran di rumah. Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan Pencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pada sebarang permukaan yang boleh dicuci tidak kira di dalam atau di luar rumah. Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak. Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama. Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan.


Tahukah Anda? 

Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan. 


Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.TIPS MERAWAT LUKA MELECUR GUNA PRODUK SHAKLEE


1. Titiskan 5 -10 titis pencuci super organic Basic H ini ke dalam semangkuk air 

2. Celupkan tuala bersih ke dalam campuran air dengan basic H tadi dan lapkan pada tempat melecur

3. Ulang langkah tersebut 3 kali sehari

4. Apabila tempat melecur itu kelihatan kering dan tidak berair, sapukan cream herbal blend Shaklee

5. Ulang langkah tersebut sehingga kesan melecut hilang dan sembuh

6. Untuk lebih berkesan dan elak bengkak, makan omega guard shakleeJika tidak faham, dan untuk keterangan lebih lanjut, boleh whatsapp saya.

AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

2 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...