Tips Selamat Tingkatkan Kesuburan Lelaki

Masalah kesuburan menjadi topik menarik jika pasangan yang sudah berkahwin belum dikurniakan anak. Banyak kenyataan yang menjurus kepada ketidaksuburan perempuan yang membuatkan tidak hamil. Namun, kini masalah tersebut bukan sahaja terletak pada wanita sahaja, lelaki juga potensi tinggi menjadi punca pasangan lambat dikurniakan anak. Namun, golongan lelaki di luar sana tidak perlu risau kerana terdapat tips dan cara selamat untuk tingkatkan kesuburan sperma anda dan seterusnya berpotensi tinggi untuk mendapatkan zuriat. Insyaallah usaha berterusan akan berbuahkan hasil. 


Kebiasaannya salah satu ketidaksuburan lelaki berpunca daripada keupayaan sperma untuk sampai ke telur wanita untuk persenyawaan. Terdapat beberapa faktor dan masalah lain yang membuatkan sperma menjadi tidak aktif dan tidak berkualiti.

FAKTOR-FAKTOR KETIDAKSUBURAN LELAKI

1. Peningkatakn umur yang membuatkan sperma menjadi tidak aktif 

2. Menghadapi masalah kesihatan yang menjejaskan proses ejekulasi dan sperma tidak dapat sampai ke telur untuk persenyawaan

3. Mengalami penyakit yang mengancam kesuburan lelaki antaranya penyakit kelamin

4. Mengalami kecederaan pada anggota kelamin akibat daripada kemalangan

MASALAH LAIN YANG MEMBUATKAN KETIDAKSUBURAN LELAKI

1. MENGALAMI GANGGUAN HORMON

Jika terdapat gangguan hormone ianya akan mengganggu tahap kesuburan lelaki. Hormone ini amat penting dan bertindak untuk merangsang kelenjar pituitary untuk membolehkan rangsangan testis dan seterusnya menghasilkan sperma yang banyak dan berkualiti. 


2. KELAINAN GENETIK

Terdapat gangguan genetic iaitu terdapat kelainan pada kromosom seks seperti cystic fibrosis yang terjadi kepada sindrom klinefelter.


3. VARIKOKEL

Berlaku pembesaran abnormal pembuluh darah vena di kantung testis. Benjolan akan Nampak pada Bahagian atas buah zakar sebelah kiri.


4. SALURAN SPERMA TERSUMBAT

Alami jangkitan bakteria dari hubungan seksual atau terjadi sejak lahir iaitu saluran sperma tidak terbentuk dengan sempurna. Masalah mati pucuk juga menjadi penyebab bagi pasangan yang inginkan cahaya mata. Semasa proses ereksi, penis memerlukan aliran darah yg cukup. Penyakit pembuluh darah boleh menyebabkan mati pucuk. Kerosakan saraf juga mampu menyumbang kepada mati pucuk.


6. PEROKOK TEGAR

Nikotin dalam rokok akan menyebabkan darah menjadi pekat dan akan menyebabkan peredaran darah tidak lancar pada Bahagian alat kelamin. Dalam hal ini, perokok tegar memberi risiko untuk hadapi kemandulan kerana ia juga akan menyebabkan kegagalan semasa ereksi dan boleh hadapi masalah mati pucuk.


7. PENGAMBILAN MINUMAN BERALKOHOL YANG BERLEBIHAN

Minuman beralkohol berlebihan akan menurunkan kadar hormone testoteron dan seterusnya menganggu penghasilan sperma yang berkualiti dan aktif.


8. KESAN RADIASI

Radiasi memberi kesan buruk kepada jumlah dan kualiti sperma. Jika terlalu kerap terdedah dengan radiasi ianya membuatkan sperma menjadi kurang aktif dan potensi untuk persenyawaan adalah rendah.


9. PENGAMBILAN UBAT

Terdapat beberapa jenis ubat yang akan memberi kesan kepada kualiti sperma, jika anda ingin makan ubat, ianya perlu nasihat daripada doctor. Ubat berlebihan akan mempengaruhi kesuburan lelaki.


LANGKAH PENCEGAHAN

1. Mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif serta bebas penggunaan dadah

2. Makan makanan yang boleh meningkatkan kesuburan 

3. Elakkan memakai seluar yang ketat untuk elak daripada kecederaan pada zakar

4. Mengatasi masalah tekanan dengan cara yang sihat

5. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak 

6. Amalkan diet seimbang untuk dapatkan berat yang ideal

7. Jauhi kawasan yang radiasi tinggi

MAKANAN TAMBAHAN YANG SELAMAT DAN SESUAI UNTUK TINGKATKAN KESUBURAN LELAKI DAN MEMBANTU TINGKATKAN TENAGA. BAGI MEREKA YANG SELALU KELETIHAN, MAKANAN TAMBAHAN INI AMAT MEMBANTU.

VIVIX

Vivix diuji secara klinikal untuk tingkatkan bilangan mitokondria dalam sel. Satu komponen sperma yang sihat adalah mitokondria - penjana tenaga untuk sperma mampu berenang untuk persenyawaan dengan ovum. Ovum pula perlu dilindungi dari oxidative stress, dan Vivix boleh bantu kurangkan kesan stress ni. Beli Vivix sebotol lepas tu  suami isteri pun boleh makan.

VITAMIN E

Vitamin E amat penting untuk meningkatkan kesuburan untuk lelaki. Kajian pada tahun 1924.mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Kajian lain juga mendapati bahawa Vitamin E mampu meningkatkan kesihatan dan kualiti sperma. Dalam satu kajian, ia menunjukkan bahawa pergerakan sperma, peratus sperma hidup dan peratus daripada spermatozoa normal, semuanya meningkat dengan penambahan vitamin E dan selenium. Dalam masa yang sama, vitamin E sangat bagus untuk kesihatan jantung sekaligus meningkatkan tahap testosteroneAMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...