Tips Untuk Atasi Masalah Bell’s Palsy Yang Ramai Tidak Tahu

Sebelum tidur malam, keadaan muka elok dan tiada masalah, namun apabila bangun pada keesokkan muka menjadi berat sebelah dan tidak boleh menelan air liur. Itu diantara keadaan pesakit semasa terkena sakit bell’s palsy. Potensi untuk pulih amat tinggi kerana ianya berbeza dengan masalah stroke atau lumpuh. Tempoh untuk pulih bergantung sebab ada yang hanya 2-3 minggu, tetapi ada juga sehingga berbulan-bulan. Bagi mereka yang alami masalah ini, terdapat beberapa Tips untuk atasi masalah Bell’s Palsy ini.


Apabila berlaku kelemahan otot muka yang disebabkan oleh inflamasi pada urat ianya adalah Bell’s Palsy. Kemungkinan terkena jangkitan virus herpes. Keradangan akibat jangkitan virus tersebut menyebabkan saraf muka menjadi bengkak, saraf tersebut bergerak melalui tengkorak dalam saluran kecil bawah telinga. namun ianya belum jelas lagi faktor berlakunya Bell’s Palsy ini. Keradangan yang berlaku ini juga boleh menekan urat saraf dan sebahagian urat saraf akan berhenti berfungsi sehingga inflamasi berkurang. Jika dilihat pada kedudukan berhadapan, muka akan kelihatan senget sebelah. Pakar anatomi Scotland Charles Bell yang pertama kali menggambarkan keadaan tersebut sebagai penyakit mononeuropati akut (penyakit yang melibatkan satu saraf). Oleh itu, bell’s Palsy di namakan sempena nama beliau.


TANDA-TANDA KENA BELL’S PALSY

1. Sebelah muka menjadi lemah dan sebelah otot muka sahaja akan berfungsi apabila anda senyum.

2. Makanan dan minuman akan terperangkap antara lelangit dengan gusi kerana tiada upaya untuk mengunyah dan biasanya minumab akan meleleh keluar melalui tepi mulut.

3. Air mata akan mengalir kerana tidak berupaya untuk menutup mata dan ianya membuatkan mata menjadi kering.

4. Tidak dapat tiup atau kembangkan pipi dan juga tidak dapat kedutkan dahi.

5. Tidak dapat menyebut perkataan yang bermula dengan huruf P.

6. Ada pesakit yang tidak merasa sakit, namun ada juga pesakit yang akan alami kesakitan pada belakang telinga untuk beberapa hari.

7. Akan kedengaran bunyi dengan kuat walaupun bunyi tersebut tidak terlalu kuat.

8. Menghadapi masalah deria rasa.

SENAMAN UNTUK BELL’S PALSY

1. Boleh dilakukan di rumah

2. Bersabar dan kuakan otot muka secara beransur-ansur

3. Senaman tidak kurang 3 kali sehari

4. Ulangan senaman ini haruslah secara beransur-ansur mengikut perkembangan otot muka

5. Focus semasa senaman 

6. Senaman dilakukan dalam tempoh yang sedikit tetapi kerap 

7. Jangan terlalu memaksa untuk buat senaman kerana ianya boleh membuatkan anda menjadi penat.
TIPS MUDAH UNTUK ATASI MASALAH BELL’S PALSY INI ADALAH

1. VIVIX

Vivix mempunyai sifat anti radang yang tinggi. Ini menjadikannya sangat bagus untuk membantu melegakan arthritis atau sakit sendi. Vivix juga mengandungi Ellagic Acid iaitu sejenis bahan antikanser dan antiradang. Polifenol dalam Vivix telah terbukti secara saintifik mampu mengurangkan AGE yang mana memberi impak kepada penyakit yang kronik. Jika AGE bertindak terus ke atas pelindung sel saraf, pelindung sel (myelin) akan merosot dan memperlahan inpuls saraf. Ini akan mengakibatkan kehilangan deria pendengaran dan penglihatan juga masalah katarak. Dalam hal ini, peranan Vivix untuk mengurangkan AGE agar dapat merawat masalah saraf kepada pesakit Bell Palsy. Manfaat vivix kepada pesakit Bell’s Palsy adalah seperti berikut:

a. Meningkatkan sistem imuniti ke tahap optimum dan membunuh virus dan bakteria punca penyakit

b. Memulihkan saraf-saraf muka yang telah rosak

c. Mengembalikan kawalan pada otot muka yang herot

d. Memperbaiki kerosakan struktur muka yang terjejas

e. Meningkatkan kesihatan mata

f. Mata, mulut dan hidung kembali ke bentuk asal

g. Kesihatan jantung bertambah baik

h. Semakin bertenaga dan kesihatan bertambah baik

i. Mengawal komplikasi bagi pesakit yang ada diabetis

j. Meningkatkan kesihatan dan fungsi hati

k. Memperbaiki tubuh dari kerosakan akibat steroid

2. B COMPLEX

Vitamin B ni merupakan vitamin yang penting untuk sistem saraf berfungsi dengan lebih baik dan B Complex juga sangat2 baik untuk reduce stress. Vitamin B yang penting untuk Bells Palsy adalah:

a. B1 –Meningkatkan perjalanan aliran darah (Bila ada Bells Palsy perjalanan darah berkurangan dalam otot2 yang tidak aktif) dan boleh mengelakkan daripada kematian otot dan sel2.

b. B6 – Membantu menghasilkan asid amino yang diperlukan dalam pembentukkan sel-sel baru.

c. B12 –Membantu mengurangkan keradangan saraf yang dan menguatkan sistem immune. Methylcobalamin adalah B12 yang bukan merupakan komponen untuk asas B-complex vitamins, dan ianya sangat penting untuk pertumbuhan dan maintenance untuk saraf-saraf yang rosak.


3. OMEGA GUARD

EPA penting untuk kesihatan jantung dan sendi, manakala DHA adalah penting untuk perkembangan dan fungsi otak. Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan. Ianya amat sesuai untuk mereka yang alami masalah Bell’s Palsy untuk melancarkan peredaran darah di seluruh anggota badan.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...