Cara Atasi Masalah Penyakit Vertigo Yang Boleh Membawa Maut

Mengalami masalah pening dalam kalangan kita merupakan perkara biasa dan ada juga yang sudah lali dengan sakit kepala. Kebanyakkannya akan mengambil ubat tahan sakit untuk melegakan pening kepala tersebut. Namun ada pening yang luar biasa dan jarang orang kenal akan nama penyakit ini sedangkan mereka alaminya. Vertigo menyerang membuatkan persekitaran dan sekeliling berpusing-pusing, keadaan ini boleh berlaku antara 2-3 minit da nada juga melarat sehingga berhari-hari. Bagi mereka alami masalah vertigo ini, ikuti tips penting untuk mencegah dan atasi masalah tersebut sebelum ianya meragut nyawa anda.


Sistem badan kita mempunyai daya keseimbangan badan, ianya membolehkan kita berdiri tegak. Imbangan tubuh ini dikawal oleh Bahagian otak kita, maklumat yang otak dapat akan diproses dan terusnya memberi mesej kepada anggota badan untuk bergerak atau bertindak. Pusat keseimbangan badan ini tertumpu di sekitar mata dan telinga. 

Jika terdapat gangguan pada telinga atau mata iaitu apabila terdapat kumpulan cecair serta ada perubahan tekanan ianya boleh menyebabkan ketidakseimbangan pada badan kita. Gangguan ini membuatkan masalah vertigo ini datang menyerang kita, keadaan ini juga boleh membuatkan telinga menjadi pekak dan tidak boleh berdiri dengan betul. 


JENIS-JENIS VERTIGO

1. VERTIGO OCULARIS

Jenis ini akan memberi rasa berpusing-pusing ianya kerana gangguan saraf di sekitar organ mata.


2. VERTIGO NOCTURNA

Vertigo ini pula membuatkan pesakit rasa seolah-oleh akan jatuh semasa hendak baring atau tidur.


3. VERTIGO LARINGEA

Jenis ini ramai yang kena iaitu rasa berpusing-pusing apabila batuk keterlaluan.


4. VERTIGO EPILEPTICA

Ianya berpusing setelah alami serangan sawan.


5. VERTIGO POSITIONAL

Vertigo jenis ini menyerang secara tiba-tiba dan sekejap ianya terjadi apabila perubahan pada kepala contohnya berpaling ke belakang juga ketika baring.


TANDA-TANDA VERTIGO

1. Persekitaran menjadi berpusing-pusing

2. Gerakan mata yang abnormal

3. Berdebar-debar

4. Telinga berdengung

5. Penglihatan menjadi kabur

6. Rasa mual dan ingin muntah

7. Badan berpeluh

8. Denyutan nadi bertambah laju

9. Berjalan seperti orang mabuk disebabkan oleh tiada keimbangan badan

10. Tidak dapat mendengar dengan jelas


FAKTOR-FAKTOR BERLAKUNYA VERTIGO

1. Menghadapi masalah migraine yang kronik

2. Menghadapi masalah darah tinggi

3. Oksigen ke otak tidak mencukupi dan menyebabkan gangguan pada sistem otak

4. Jangkitan atau keradangan pada telinga yang membuatkan cecair meningkat dalam telinga seterusnya menyebabkan gangguan pada saraf imbangan badan

5. Persekitaran contohnya berada di tengah laut yang boleh membuatkan keseimbangan hilang(mabuk laut)

6. Gangguan pada otak dan telinga disebabkan oleh penyakit kronik seperti kanser, tumor dan lain-lain lagi.

7. Mengalami masalah tekanan atau stress


TIPS MENCEGAH DAN ATASI MASALAH VERTIGO DARIPADA TERUS MENYERANG

1. Mendapatkan rehat secukupnya

2. Jika mendapat serangan vertigo, cuba bertenang, duduk sekejap,pejamkan mata, kosongkan minda, buka mata perlahan-lahan, minum air kosong, tarik nafas sedalam-dalamnya dan hembus perlahan-lahan. Ulang pernafasan yang tenang ini sehingga badan terasa selesa.

3. Amalkan gaya hidup yang sihat dan bebas tekanan

4. Mengamalkan makanan yang lengkap dengan nutrisi


VERTIGO BOLEH MEMBAWA KEPADA KEMATIAN?

Penyakit vertigo boleh membawa maut? Jika dilihat kepada faktor, ianya tidak la seteruk yang boleh membawa maut. Tetapi cuba bayangkan vertigo ini menyerang semasa anda memandu atau berada di tempat tinggi. Jika menyerang ketika anda memandu ianya boleh membuatkan kemalangan yang teruk dan boleh jatuh kepada gaung. Jika ada berada ditempat tinggi atau bertangga, ianya akan membuatkan anda jatuh dan akan alami hentakan pada otak atau kecederaan pada anggota badan yang lain. Dan cuba bayangkan vertigo menyerang ketika anda berada di kolam renang atau sungai, anda boleh jatuh ke dalam air dan boleh lemas. Oleh itu, anda perlu mengatasi dan cegah vertigo ini untuk keselamatan diri anda dan keluarga anda. Pening kepala yang biasa akan menjadi luar biasa jika tidak dicegah dari awal.

CARA MUDAH ATASI MASALAH ATASI MASALAH VERTIGO

VIVIX SHAKLEE


Penemuan saintifik yang hebat dari Shaklee dengan ramuan semulajadi yang mengandungi antioksidan yang teramat tinggi dan lebih kukuh. Menggalakkan pembentukan baru Mitochondria yang sangat penting untuk pemulihan sistem saraf akibat Vertigo. Apabila mitochondria (penjana tenaga) didalam sel menurun fungsi sel turut menurun. Vivix juga meningkatkan fungsi imun badan untuk melawan jangkitan virus dan bakteria, membantu pengaliran darah yang lancar untuk sistem saraf yang sihat, merendahkan tekanan darah, merendahkan kolestrol, memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular, jantung termasuk strok. Melambatkan pembentukan protein AGE (advanced glycation end product) yang boleh mengganggu keutuhan sel.AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam


POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...