Cara Atasi Sakit Uluran,Medu Angin, Hernia

Pernah dengar orang tua-tua sakit uluran? Kita orang kampung memang selalu dengar penyakit uluran. Ramai yang kena adalah golongan lelaki, tetapi sakit ini bukan lelaki sahaja, wanita pun ada yang kena sakit ini. Ramai yang cari alternative untuk mengatasi masalah uluran ini, jika dah banyak kali cuba alternative lain dan tidak berjaya jom ikuti cara mudah dan selamat ini untuk lebih sihat dan mencegah uluran,medu angin atau hernia datang menyerang. 


Perkataan uluran ini biasa disebut oleh golongan orang kampung dan satu lagi perkataan adalah medu angin iaitu angin melepasi paras pusat ke atas dan nama lain lagi adalah angina pasang. Dalam bahasa perubatan ianya dipanggil sebagai hernia. Ada pendapat yang mengatakan makan dan minuman yang sejuk boleh membuatkan sakit uluran ini menyerang, sejauh mana kebenaranya hanya yang pernah alami sahaja yang tahu. Makanan sejuk ini dikatakan boleh membuatkan angin dalam berlebihan terutama di Bahagian perut

Angin yang masuk dalam tubuh kita akan diserap semula di dalam usus dan akibat pergerakkan bahan-bahan makanan dalam usus yang terlalu cepat dan membuatkan angina berlebihan. Angin berlebihan ini akan menyebabkan kita alami sakit perut yang memluas, sakit mencucuk, pening kepala dan sakit lain. Oleh kerana angin berlebihan ini berkait rapat dengan masalah uluran, adalah amat penting untuk mencegah diri daripada angina dalam badan yang banyak. Uluran ini mempunyai 4 jenis yang ramai tidak tahu. 4 jenis ini mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan kita mungkin mempunyai sakit uluran yang tidak merbahaya. Tetapi harus diingatkan, sakit uluran ini boleh menjadi merbahaya dan meragut nyawa jika tidak dicegah daripada awal. Uluran yang dimaksudkan adalah seperti berikut.

JENIS ULURAN/MEDU ANGIN/HERNIA

1. ULURAN ANGIN

Uluran angin ini berpunca daripada lebihan angin dalam usus. Angin ini akan naik kebahagian kepala melalui Bahagian belikat dan ianya boleh menyebabkan kita mengalami sakit kepala. Uluran angin ini kebiasanya dihadapi oleh golongan lelaki. Jika uluran angin ini tidak dikawal ianya boleh menghadapi masalah darah tinggi. Selain itu, angin lebih ini akan mengisi ruang-ruang kosong dalam Bahagian sendi dan boleh menyebabkan sakit sendi dan bengkak sendi.

2. ULURAN DARAH

Uluran jenis ini lebih kepada emosi, jika kita terlalu memikirkan masalah atau sesuatu perkara ianya memberi tekanan dan membuatkan darah naik ke kepala dan seterusnya membuatkan kita rasa sakit kepala yang teruk. Gaya hidup yang sihat dan sentiasa berfikiran positif amat penting untuk memastikan emosi kita stabil dan boleh mengawal perasaan.

3. ULURAN URAT

Uluran jenis ini akan membuatkan urat bersimpul dan boleh menyebabkan kita alami masalah kekejangan urat atau bahasa kampungnya adalah simpul biawak. Uluran ini perlu dicegah kerana ianya boleh menyebabkan lemah syahwat.

4. ULURAN LENDIR

Jenis yang lendir pula berkait rapat dengan gaya pemakanan yang tidak teratur. Ianya akan membuatkan lendir terbentuk dan lemak terhimpun di Bahagian buah pinggang. Jika tidak dicegah ianya boleh merosakkan buah pinggang.

Masalah uluran ini dapat dicegah jika kita mengamalkan pemakanan yang sihat dan badan cukup nutrisi. Selain itu, gaya hidup yang sihat juga amat penting, sebagai contoh amalan bersenam, ianya membantu mengatasi ketegangan otot-otot dan emosi.

Seperti yang ramai tahu, sakit uluran, medu angina atau hernia ini boleh memberi kesan buruk kepada rutin harian kita. Bagi lelaki uluran ini boleh membuatkan sistem pembiakan tidak berfungsi dengan baik. Oleh itu, anda boleh mengamalkan vitamin yang selamat ini untuk mencegah dan mengatasi masalah uluran yang boleh menyerang bila-bila masa ini. Kepada yang sedang alami masalah ini, amat sesuai untuk mengamalkan vitamin-vitamin ini agar lebih sihat.

CARA MENGATASI MASALAH ULURAN/MEDU ANGIN/HERNIA

1. VIVIX

Mitochondria adalah penjana tenaga di dalam sel. Namun, apabila peranan mitochondria menurun, tenaga sel turun menurun. jadi sel jadi tidak bertenaga untuk melawan penyakit juga melakukan fungsi normal. Fungsi Vivix Shaklee adalah menggalakkan pembentukkan tenaga baru mitochondria seterusnya membantu meningkatkan tahap tenaga di dalam sel juga. Kesannya, fungsi otak, sistem kardiovaskular, imun dan sendi juga berfungsi lebih efisyen. Jika berlaku kerosakan pada sel dibahagian usus,vivix membantu mempercepatkan luka sembuh dan mengatasi masalah usus.

2. PEPPERMINT GINGER PLUS

Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut. Shaklee peppermint ginger plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Boleh dihancurkan pil-pil ini dan dimasukkan ke dalam air panas untuk minuman herba semula jadi.

3. OMEGA GUARD

Membantu mengurangkan keradangan/bengkak yang dialami oleh anda dan omega 3 membantu melancarkan pengaliran darah untuk mengelak darah membeku. Keradangan pada saluran darah akan menyebabkan kesukaran peredaran darah. Dengan mengamalkan omega guard ini, ianya membantu melancarkan peredaran darah dan mengurangkan keradangan dan kesakitan kepala dan membantu mengatasi masalah darah tinggi.

4. OSTEMATRIX

Mengandungi kalsium dan magnesium yang baik untuk kekuatan tulang. Dilengkapi dengan vitamin D untuk penyerapan optimum. Diperlukan oleh orang tua dan orang yang jarang minum susu.Mampu mengelak dari risiko tulang retak dan rapuh. Ostematrix membantu melancarkan proses pembuangan dan mengelak masalah perkumuhan. Dengan mengamalkan ostematrik ini juga membantu mengatasi masalah lenguh-lenguh belikat dan badan.

ORANG LAIN BOLEH SIHAT KENAPA KITA TIDAK BOLEH SIHAT KAN? JOM AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...