Cara Melegakan Sakit Tumit Secara Semula Jadi dan Selamat

Kesakitan terasa apabila bangun pagi untuk memijak lantai, sakitnya membuatkan muka waktu pagi berkerut-kerut. Memang sakit tumit pada waktu pagi, waktu biasa memang ada rasa sakit tetapi ianya lebih terasa apabila bangun pagi. Bagi mereka yang alami masalah ini memang fobia untuk bangun pagi. Alhamdulillah setelah mengamalkan beberapa tips mudah ini ianya membantu melegakan sakit tumit ini. Amalan ini semestinya selamat dan berkesan, bagi mereka yang alami masalah sakit tumit macam saya, anda boleh mencubanya. 


Sakit tumit ini disebabkan oleh berlakunya keradangan pada tisu dibahagian tapak kaki. Dalam bahasa perubatan ianya disebut sebagai Plantar Fasciitis iaitu plantar merujuk kepada tapak kaki dan fasciitis ialah radang pada fascia(tisu) yang berada pada Bahagian tapak kaki.

Terdapat beberapa punca lain yang menyebabkan sakit tumit kaki, di antara punca-punca tersebut adalah seperti berikut.

PUNCA LAIN SAKIT TUMIT KAKI ATAU TAPAK KAKI

1. Sakit tumit kaki ini dikaitkan dengan badan kekurangan vitamin untuk membantu memelihara kesihatan tapak kaki atau tumit serta sendi.

2. Terlalu memberi tekanan pada tapak kaki membuatkan kita diserang sakit tumit yang menyakitkan.

3. Penuaan yang berlaku boleh menyebabkan lapisan lemak dan tisu mula mengecut dan membuatkan tumit sakit.

4. Kesihatan tisu pada Bahagian kaki akan sakit jika terdapat kecederaan pada tulang kaki atau betis.

5. Berdiri terlalu lama akan membuatkan kita sakit tapak kaki kerana berat badan yang ditampung oleh tapak membuat kaki tertekan.

6. Senaman yang berlebihan

7. Menghadapi masalah radang sendi atau arthiritis yang berlaku berdekatan dengan plantar fascia.

8. Mengidap penyakit kencing manis.

9. Pemilihan kasut yang tidak bersesuaian. 

Kenapa sakit tumit kaki sering berlaku pada waktu pagi? Ini kerana, semasa kita tidur otot pada Bahagian tapak kaki dalam keadaan rehat, otot pada betis dan fascia akan memendek dan mengekalkan posisi tersebut selama mana kita tidur. Semasa bangun pagi dan memijak lantai, tekanan yang berat badan berikan kepada tapak kaki akan menyebabkan tisu pada fascia terkejut dan meregang secara tiba-tiba. Keadaan yang berlaku secara tiba-tiba ini akan membuatkan terdapat tisu yang cedera. Selepas beberapa langkah, otot mulai meregang kembali dan kesakitannya akan berkurangan daripada yang sebelum ini.

Adalah amat penting untuk kita berhati-hati semasa memulakan langkah pada waktu pagi. Elakkan bangun dan memijak lantai secara tiba-tiba. Sakit tumit ini juga dapat dikurangkan jika badan mendapat nutrisi secukupnya. Di antara vitamin yang sesuai diamalkan untuk mengatasi masalah sakit tumit ini berulang dan tidak akan sakit semasa bangun pagi adalah seperti berikut.

VITAMIN PENTING UNTUK SAKIT TUMIT

1. VIVIX

Mitochondria adalah penjana tenaga di dalam sel. Namun, apabila peranan mitochondria menurun, tenaga sel turun menurun. jadi sel jadi tidak bertenaga untuk melawan penyakit juga melakukan fungsi normal. Fungsi Vivix Shaklee adalah menggalakkan pembentukkan tenaga baru mitochondria seterusnya membantu meningkatkan tahap tenaga di dalam sel juga. Kesannya, fungsi otak, sistem kardiovaskular, imun dan sendi juga berfungsi lebih efisyen. Jika berlaku kerosakan pada tisu dan otot, vivix membantu mempercepatkan luka sembuh dan mengatasi masalah sakit tumit.

2. OMEGA GUARD

Membantu mengurangkan keradangan/bengkak yang dialami oleh anda dan omega 3 membantu melancarkan pengaliran darah untuk mengelak darah membeku. Keradangan pada tisu tapak kaki akan menyebabkan kesukaran peredaran darah. Dengan mengamalkan omega guard ini, ianya membantu melancarkan peredaran darah dan mengurangkan keradangan dan kesakitan pada tumit kaki.

3. OSTEMATRIX

Mengandungi kalsium dan magnesium yang baik untuk kekuatan tulang. Dilengkapi dengan vitamin D untuk penyerapan optimum. Diperlukan oleh orang tua dan orang yang jarang minum susu.Mampu mengelak dari risiko tulang retak dan rapuh.
ORANG LAIN BOLEH SIHAT KENAPA KITA TIDAK BOLEH SIHAT KAN? JOM AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...