Cara Membayar Hutang Dengan Cepat

Hutang oh hutang kenapa engkau banyak sangat!!! Time nak pinjam lupa nak check jumlah kegunaan untuk bulanan, main pinjam jer. Sekarang termenung nak bayar pinjaman-pinjaman yang banyak setiap bulan. Dah la gaji cukup-cukup makan, memang akan naik lagi statistic orang bunuh diri ni. Dalam kita bersenang –lenang, masih ada golongan yang mengalami tekanan hidup dengan masalah kewangan. Bagi anda yang alami masalah tersebut, ikuti cara membayar hutang dengan cepat dan tidak memeningkan kepala.


Bukan orang lain dan bukan anda, masalah hutang banyak ini ianya terjadi kepada orang terdekat saya, namanya dirahsiakan:-D untuk melindungi diri beliau daripada dikecam seumur hidup orang ahli keluarga dia. Sebelum mengetahui cara untuk membayar hutang dengan cepat ini, saya ingin tahu adakah anda sekarang tengah membuat pilihan sama ada nak buat pinjaman atau tidak? Jika jawapan anda adalah nak buat pinjaman untuk bayar pinjaman yang lain sila jangan buat begitu dan delete memori untuk buat pinjaman lagi yea kawan-kawan. Bala dah ada, nak tambah bala lagi??? No no no no no!!!! Jika tidak buat pinjaman, bagaimana nak selesaikan hutang?? 

TING!!!!! TONG!!!!!!TING!!!! TONG!!!!

Saya tekan loceng anda ni, buka laaaaa pintu hati, pintu minda, pintu mata anda tu!!!

CARA MEMBAYAR HUTANG DENGAN CEPAT

1. STOP BUAT PINJAMAN UNTUK TUTUP LUBANG PINJAMAN LAIN

Perkara utama yang perlu dibuat oleh anda yang tengah alami masalah hutang sekeliling Malaysia ini adalah STOP buat pinjaman. Dah ada hutang, jangan ditambah lagi hutang lain walaupun ianya untuk membayar hutang yang sebelum ini. 



Kenapa saya cakap jangan buat pinjaman??



Contohnya pinjaman terdahulu bayaran bulanan RM300 selama 30 tahun dan sudah bayar selama 4 tahun. Anda buat pinjaman baru untuk tutup yang pinjaman Rm300 itu dengan kadar bayaran RM285 sebulan. Memang Nampak murah komitmen bulanan daripada RM300 turun kepada RM285. Tetapi RM285 tu anda kena mula balik dari tahun pertama. Makin bertambah tahun pembayaran anda dan membuatkan lagi lama anda dapat selesaikan pinjaman.



Nak Selesaikan Hutang Dengan Cepat??? 



JANGAN BUAT PINJAMAN LAGI..



2. MENABUNG 

Saya suka mengajar ahli kumpulan saya untuk menabung, jika and anak tahu kuasa menabung boleh membuatkan kita membayar hutang. Jangan fikir menabung itu rumit, jalan terbaik untuk menabung adalah menggunakan duit syiling. Jika jenis yang suka ambil balik dalam tabung memang kena menabung guna duit syiling. 



Ambil botol-botol kosong boleh, tulis di botol tabung itu untuk apa. Macam saya, saya senaraikan tabung tersebut dengan tabung bercuti, tabung anak, tabung kereta(bulanan dah bayar untuk kereta tetapi buat juga tabung untuk kereta), tabung makan dan tabung barang idaman. Memang menabung itu lambat tapi harus diingatkan tabung ini sangat membantu dikala anda kesempitan duit terutama setiap hujung tahun. Oh yea, menambung ni anda perlukan masa contohnya setahun(macam saya).



3. BAYAR ON TIME

Setiap pinjaman yang anda buat, pastikan ianya dibayar secara on time. Kenapa perlu on time? Ada sesetengah pinjaman yang dikenakan interest atau penalty jika lambat bayar. Itu membuatkan hutang anda semakin meningkat. Elakkan eh bukan elak, JANGAN BAYAR LAMBAT HUTANG!!! BAYAR ON TIME!!!

Bagi mereka yang dapat gaji bulanan, time gaji terus buat pembayaran contohnya bil elektrik, bil air, bil astro, lain-lain bil. Kenapa bayar bil?? Bil-bil tersebut boleh menjadikan anda penghutang dan terbeban jika tangguh bayaran setiap bulan.



4. TAHAN NAFSU 

Bukan tidak boleh membeli-belah, boleh sangat-sangat tetapi harus diingatkan, kawal nafsu anda kerana ianya boleh membuatkan anda lebih banyak hutang. 



5. BERJIMAT

Penjimatan di sini bermaksud, bawak bekal pergi pejabat lagi senang. Sekarang air teh tarik pun dah Rm2 lebih kan, RM2 tu baik beli vitamin dengan saya hohohoho masukkan iklan kejap yea.:-D Sebagai penghutang yang tegar dan dikelilingi oleh hutang, anda perlu sedar dan sila berjimat untuk memudahkan hutang anda dibayar dengan cepat. Duit daripada penjimatan anda tersebut boleh masukkan ke dalam tabung. Menabung Sikit-sikit, lama-lama jadi gunung Himalaya. 



6. DAHULUKAN YANG PENTING

Dahulukan apa yang penting, cara ni sama dengan tahan nafsu, anda penghutang jadi sila sedar diri!!! Jangan ikut sangat kemahuan, kalau ikut juga memang terjun bangunan lah anda dengan hutang-hutang tu. Senaraikan perkara-perkara yang penting untuk dibayar setiap bulan. Asingkan duit gaji keseluruhan seisi rumah dan buat pembayaran yang mana lebih penting dan mesti on time. 



7. BUAT KERJA PART TIME

Cara mudah untuk cepat bayar hutang adalah dengan menjana pendapatan yang sedia ada. Terbanyak jenis kerja part time yang boleh dilakukan untuk menambah duit sampingan dan duit tabungan. Kudrat yang Allah bagi kepada kita, perlu digunakan sebaiknya dan ke arah yang baik. Pilih kerja part time yang bersesuai untuk anda dan pastikan anda focus melakukan pekerjaa tersebut.



8. JOM JANA PENDAPATAN



Pilihan di tangan anda, jika banyak usaha anda,anda akan dapat lebih. Ganjaran yang ditawarkan oleh Shaklee amat lumayan dan ianya boleh memenuhkan tabung anda setiap bulan. Anda layak untuk menjadi usahawan yang Berjaya dengan menikmati ganjaran yang diberikan oleh Shaklee dengan modal yang rendah.

Untuk mengetahui lebih mengenai peluang menjana pendapatan dengan shaklee dan seterusnya boleh membayar hutang anda dengan cepat, anda perlu lakukan 2 perkara ini.

JANGAN TUNGGU LAGI

WHATSAPP SAYA SEKARANG
014-6403509 
LILEY ANUAR
PAKAR SHAKLEE ANDA
MENTOR TERBAIK ANDA

You Might Also Like

11 comments

  1. Hari yang baik, nama saya adalah Nurs Jaya, saya seorang warganegara malysia *
    . Saya ingin memberi keterangan mengenai pemberi pinjaman pinjaman yang baik yang
    menunjukkan saya cahaya selepas ditangkap oleh 4 syarikat palsu NIGERIA
    Pemberi pinjaman internet, mereka semua menjanjikan pinjaman kepada saya. selepas membuat saya membayar banyak
    yuran yang tidak menghasilkan apa-apa dan tidak menghasilkan apa-apa yang positif
    keputusan. Saya kehilangan wang saya untuk mendapatkan wang dan ia adalah sejumlah 8,000
    DOLLARS. Suatu hari ketika melayari internet, seolah-olah saya melihat beberapa kesaksian yang mengulas di forum oleh
    satu puan ididoh, dan Puan monica mengenai bagaimana mereka menerima pinjaman mereka
     dari syarikat pinjaman runcit,
     saya memohon dengan mereka di E-mel: (rannerloan565@gmail.com) Saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba, dan kejutan yang paling besar saya mendapat pinjaman dalam masa 24 jam, saya tidak percaya,
    Saya gembira dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Allah bahawa pinjaman itu
    syarikat seperti ini masih wujud semasa penipuan ini di seluruh tempat,
    sila saya nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman pinjaman syarikat pinjaman jose luis di italy, mereka tidak akan gagal, dan
    hidup anda akan berubah seperti yang dilakukan oleh saya. Sentuh dengan pantas (rannerloan565@gmail.com)
    hari ini dan dapatkan pinjaman dari mereka, Tuhan memberkati syarikat pinjaman runcit untuk tawaran pinjaman tulen mereka.
     Pastikan anda menghubungi pinjaman Ranner compay untuk pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya dari syarikat ini tanpa stress.you boleh email mereka (rannerloan565@gmail.com)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Hari yang baik, nama saya ialah Nurs Jaya, saya seorang warganegara Malaysia *
    . Saya ingin memberi keterangan mengenai pemberi pinjaman pinjaman yang baik yang
    menunjukkan saya cahaya selepas ditangkap oleh 4 syarikat palsu NIGERIA
    Pemberi pinjaman internet, mereka semua menjanjikan pinjaman kepada saya. selepas membuat saya membayar banyak
    yuran yang tidak menghasilkan apa-apa dan tidak menghasilkan apa-apa yang positif
    keputusan. Saya kehilangan wang saya untuk mendapatkan wang dan ia adalah sejumlah 8,000
    DOLLARS. Suatu hari ketika melayari internet, seolah-olah saya melihat beberapa kesaksian yang mengulas di forum oleh
    satu puan ididoh, dan Puan monica mengenai bagaimana mereka menerima pinjaman mereka
     dari syarikat pinjaman runcit,
     saya memohon dengan mereka di E-mel: (rannerloan565@gmail.com) Saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba, dan kejutan yang paling besar saya mendapat pinjaman dalam masa 24 jam, saya tidak percaya,
    Saya gembira dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Allah bahawa pinjaman itu
    syarikat seperti ini masih wujud semasa penipuan ini di seluruh tempat,
    sila saya nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman pinjaman syarikat pinjaman jose luis di italy, mereka tidak akan gagal, dan
    hidup anda akan berubah seperti yang dilakukan oleh saya. Sentuh dengan pantas (rannerloan565@gmail.com)
    hari ini dan dapatkan pinjaman dari mereka, Tuhan memberkati syarikat pinjaman runcit untuk tawaran pinjaman tulen mereka.
     Pastikan anda menghubungi pinjaman Ranner compay untuk pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya dari syarikat ini tanpa stress.you boleh email mereka (rannerloan565@gmail.com)kk

    ReplyDelete
  4. Hari yang baik, nama saya ialah Nurs Jaya, saya seorang warganegara Malaysia *
    . Saya ingin memberi keterangan mengenai pemberi pinjaman pinjaman yang baik yang
    menunjukkan saya cahaya selepas ditangkap oleh 4 syarikat palsu NIGERIA
    Pemberi pinjaman internet, mereka semua menjanjikan pinjaman kepada saya. selepas membuat saya membayar banyak
    yuran yang tidak menghasilkan apa-apa dan tidak menghasilkan apa-apa yang positif
    keputusan. Saya kehilangan wang saya untuk mendapatkan wang dan ia adalah sejumlah 8,000
    DOLLARS. Suatu hari ketika melayari internet, seolah-olah saya melihat beberapa kesaksian yang mengulas di forum oleh
    satu puan ididoh, dan Puan monica mengenai bagaimana mereka menerima pinjaman mereka
     dari syarikat pinjaman runcit,
     saya memohon dengan mereka di E-mel: (rannerloan565@gmail.com) Saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba, dan kejutan yang paling besar saya mendapat pinjaman dalam masa 24 jam, saya tidak percaya,
    Saya gembira dan kaya lagi dan saya berterima kasih kepada Allah bahawa pinjaman itu
    syarikat seperti ini masih wujud semasa penipuan ini di seluruh tempat,
    sila saya nasihatkan semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman pinjaman syarikat pinjaman jose luis di italy, mereka tidak akan gagal, dan
    hidup anda akan berubah seperti yang dilakukan oleh saya. Sentuh dengan pantas (rannerloan565@gmail.com)
    hari ini dan dapatkan pinjaman dari mereka, Tuhan memberkati syarikat pinjaman runcit untuk tawaran pinjaman tulen mereka.
     Pastikan anda menghubungi pinjaman Ranner compay untuk pinjaman anda kerana saya mendapat pinjaman saya berjaya dari syarikat ini tanpa stress.you boleh email mereka (rannerloan565@gmail.com);;;;

    ReplyDelete
  5. Por favor, ignora el temblor de mis labios, pasa por alto mi tartamudeo, ni siquiera mires todas las cosas que hago. Y por favor no consideres mi nerviosismo, simplemente estoy enamorado de ti. buenas noches dulce sueños mi más querido

    ReplyDelete
  6. Por favor, ignora el temblor de mis labios, pasa por alto mi tartamudeo, ni siquiera mires todas las cosas que hago. Y por favor no consideres mi nerviosismo, simplemente estoy enamorado de ti. buenas noches dulce sueños mi más querido

    ReplyDelete
  7. Halo,

    Ini untuk memberi tahu Anda tentang tawaran pinjaman kami di, Kami Menawarkan Pinjaman Pribadi, Komersial, dan Pribadi dengan Tingkat Bunga sangat rendah serendah 3% dalam jangka waktu pembayaran 1-20 tahun dan Anda dapat meminjam antara Rp 10.000.000,00 hingga Rp 900.000.000,00, jika Anda tertarik, silakan email kami di: accessloanfirm2030@gmail.com

    Keuntungan utama dari mendapatkan pinjaman dari perusahaan pinjaman akses adalah bahwa jaminan tidak diperlukan.
    Email kami di: accessloanfirm2030@gmail.com

    Balas melalui e-mail jika Anda tertarik untuk mendapatkan pinjaman dari kami, silakan melamar via email.
    Email kami di: accessloanfirm2030@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Adakah anda memerlukan pinjaman. Kami sah dan memberi jaminan pinjaman pemberi pinjaman. Kami adalah sebuah syarikat dengan bantuan kewangan. Kami meminjamkan dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan kepada anda bahawa kami memberikan bantuan benefisiari yang boleh dipercayai seperti Kami akan senang menawarkan pinjaman Anda Hubungi kami melalui E-mel: davis_credit100@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. BERITA BAIK UNTUK SEMUA ORANG

    saya adalah perancang busana dan saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu setiap orang untuk berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di internet, begitu banyak kreditur pinjaman di sini adalah penipu dan mereka ada di sini. curang Anda dengan susah payah uang Anda, saya mengajukan pinjaman sekitar Rp500,000,000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan sekitar 24 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 24 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman dan bisnis saya adalah Tentang menabrak karena hutang.

    Sebagai pencarian saya untuk perusahaan pinjaman pribadi yang andal, saya melihat iklan online lainnya dan nama perusahaannya adalah fancy loan company. Saya kehilangan jumlah 15 juta dengan mereka dan sampai hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya usulkan.

    Tuhan jadilah kemuliaan, teman-teman saya yang mengajukan pinjaman juga menerima pinjaman semacam itu, mengenalkan saya kepada perusahaan yang dapat dipercaya dimana Ibu Suzan bekerja sebagai manajer cabang, dan saya mengajukan pinjaman sebesar Rp700.000.000 dan mereka meminta surat kepercayaan saya, Dan setelah mereka selesai memverifikasi detail saya, pinjaman tersebut disetujui untuk saya dan saya pikir itu adalah sebuah lelucon, dan mungkin inilah salah satu tindakan curang yang membuat saya kehilangan uang, tapi saya tercengang. Ketika saya mendapat pinjaman saya dalam waktu kurang dari 6 jam dengan suku bunga rendah 2% tanpa agunan.

    Saya sangat senang karena ALLAH menggunakan teman saya yang menghubungi mereka dan mengenalkan saya kepada mereka dan karena saya diselamatkan dari membuat bisnis saya melonjak ke udara dan dilikuidasi dan sekarang bisnis saya terbang tinggi dalam bahasa Indonesia dan tidak ada yang akan mengatakannya Dia tidak tahu tentang Anniesa Hasibuan perusahaan mode saya

    Jadi saya saran setiap orang yang tinggal di Indonesia dan negara lain yang membutuhkan pinjaman untuk satu tujuan atau yang lain untuk silahkan kontak
    Ibu Suzan email: (Suzaninvestment@gmail.com)

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (Amisha1213@gmail.com), dan maria yang baru saja mendapat pinjaman dari suzan di: (maaria9925@gmail.com) dan Karina yang memperkenalkan dan bercerita tentang Ibu Suzan, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Suzan, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya:( Lukman.karina@yahoo.com).

    ReplyDelete
  10. BERITA BAIK UNTUK SEMUA ORANG

    saya adalah perancang busana dan saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu setiap orang untuk berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di internet, begitu banyak kreditur pinjaman di sini adalah penipu dan mereka ada di sini. curang Anda dengan susah payah uang Anda, saya mengajukan pinjaman sekitar Rp500,000,000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan sekitar 24 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 24 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman dan bisnis saya adalah Tentang menabrak karena hutang.

    Sebagai pencarian saya untuk perusahaan pinjaman pribadi yang andal, saya melihat iklan online lainnya dan nama perusahaannya adalah fancy loan company. Saya kehilangan jumlah 15 juta dengan mereka dan sampai hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya usulkan.

    Tuhan jadilah kemuliaan, teman-teman saya yang mengajukan pinjaman juga menerima pinjaman semacam itu, mengenalkan saya kepada perusahaan yang dapat dipercaya dimana Ibu Suzan bekerja sebagai manajer cabang, dan saya mengajukan pinjaman sebesar Rp700.000.000 dan mereka meminta surat kepercayaan saya, Dan setelah mereka selesai memverifikasi detail saya, pinjaman tersebut disetujui untuk saya dan saya pikir itu adalah sebuah lelucon, dan mungkin inilah salah satu tindakan curang yang membuat saya kehilangan uang, tapi saya tercengang. Ketika saya mendapat pinjaman saya dalam waktu kurang dari 6 jam dengan suku bunga rendah 2% tanpa agunan.

    Saya sangat senang karena ALLAH menggunakan teman saya yang menghubungi mereka dan mengenalkan saya kepada mereka dan karena saya diselamatkan dari membuat bisnis saya melonjak ke udara dan dilikuidasi dan sekarang bisnis saya terbang tinggi dalam bahasa Indonesia dan tidak ada yang akan mengatakannya Dia tidak tahu tentang Anniesa Hasibuan perusahaan mode saya

    Jadi saya saran setiap orang yang tinggal di Indonesia dan negara lain yang membutuhkan pinjaman untuk satu tujuan atau yang lain untuk silahkan kontak
    Ibu Suzan email: (Suzaninvestment@gmail.com)

    Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: (Amisha1213@gmail.com), dan maria yang baru saja mendapat pinjaman dari suzan di: (maaria9925@gmail.com) dan Karina yang memperkenalkan dan bercerita tentang Ibu Suzan, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Suzan, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya:( Lukman.karina@yahoo.com).

    ReplyDelete
  11. Halo,

    Kami adalah Mayfield Investment Trust Ltd, sebuah syarikat pinjaman swasta yang memberikan peluang seumur hidup dan memulakan pinjaman kepada individu yang berminat yang memerlukan bantuan kewangan untuk membayar hutang, untuk melabur pada perniagaan pada kadar 3%.
    Kami menyediakan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan bersedia menawarkan pinjaman kepada pelanggan yang berminat.
    Hubungi kami hari ini melalui e-mel dengan maklumat di bawah;
    E-mel: (startuploanfirm@gmail.com)
    ikhlas
    Pengurus Pengiklanan.
    John Dean
    Mayfield Investment Trust Ltd
    Nombor Syarikat: 00338670

    ReplyDelete

Apabila sebut pasal berpantang mesti orang akan cari set berpantang yang paling terbaik dan berkualiti. Semua ibu-ibu berpantang inginkan ...