Cara Pantas Buang Angin Kotor Dalam Badan

Dalam masyarakat kita kini sering kali diserang sakit urat, demam urat, ketidakselesaan perut dan pedih ulu hati. Penyakit ini berkait rapat dengan lebihan angin kotor dalam badan ini boleh menjadi merbahaya jika tidak dicegah dan dirawat dengan segera. Ada pendapat yang menyatakan, angin berlebihan ini berlaku kerana kita suka makan makanan yang sejuk dan minuman yang boleh menyebabkan angin berlebihan dalam badan. Bagi mereka yang menghadapi masalah ini, ikuti Cara Pantas Buang Angin Kotor Dalam Badan.


Secara ringkasnya angin berlebihan berlaku apabila terdapat angin kotor yang mengandungi karbon dioksida dan bahan kumuh lain terperangkap dalam tubuh kita yang bermula daripada perut semasa proses pencernaan makanan. Angin kotor ini akan memasuki bahagian urat-urat atau usus yang lemah atau kembang yang disebabkan oleh kandungan asid hidroklorik yang tinggi dalam badan. 

Angin kotor yang terperangkap dalam usus boleh mengakibatkan sembelit dan rasa senak diperut, keadaan angin kotor ini boleh menuju ke atas dan boleh menyebabkan pedih ulu hati dan seterusnya menganggu sistem pernafasan mengakibatkan batuk. 

Angin kotor ini juga boleh menuju ke bawah yang boleh menyerang sistem pembiakan wanita membuatkan wanita boleh menghadapi masalah sengugut dan kitaran haid tidak teratur. Bagi lelaki pula ianya boleh membuatkan sakit uluran iaitu membuatkan buah zakar membesar, ianya membesar boleh mencapai sebiji buah kelapa.

Semakin derita apabila angin kotor ini masuk ke dalam urat ianya boleh membuatkan sistem peredaran darah terganggu. Zat-zat makanan dan oksigen tidak sampai dengan sempurna ke bahagian organ kita seterusnya membuatkan badan menjadi lemah dan tidak sihat. Keadaan ini membuatkan kita terdedah kepada penyakit merbahaya yang lain, antaranya adalah penyakit angin ahmar, kencing manis, darah tinggi dan lain-lain lagi. 

Terdapat beberapa tips mudah untuk mengeluarkan angin dalam badan untuk mengelak penyakit lain yang menyerang. 

TIPS MEMBUANG ANGIN DALAM BADAN SECARA SEMULA JADI

1. Minum air halia suam membantu mengeluarkan angin dalam badan, amalkan segelas sehari ianya sangat membantu mengurangkan ketidakselesaan perut.

2. Mengamalkan vitamin c setiap hari, ianya boleh membina sistem imun badan agar lebih sihat dan tahan melawan jangkitan seperti demam dan batuk.

3. Pengambilan bawang putih amat perlu untuk mengeluarkan angin dalam badan, terdapat bahan dalam bawang putih ini membantu mengeluarkan angin dalam badan dengan cepat.

4. Sentiasa bersenam, ianya membantu mengeluarkan peluh dan boleh lenturkan otot-otot agar tidak ketengangan. Terdapat beberapa pergerakkan semasa bersenam membantu mengeluarkan angin dalam badan.

Angin dalam badan ini jangan dipandang ringan kerana ianya memberi kesan yang buruk jika tidak dicegah. Keadaan ini boleh menganggu aktiviti harian kita dan boleh membuatkan badan menjadi lemah. Selain tips di atas, terdapat cara mudah dan selamat untuk membuang angin dalam badan. Antara cara tersebut adalah seperti berikut.

1. GARLIC COMPLEX

Garlic Complex ini menggantikan bawang putih yang perlu di telan mentah. Garlic complex membekalkan 100% Allicin dalam setiap kapsulnya. Allicin ini mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan antikulat dan mempunyai sifat penyembuh.

Ia membantu membersihkan (detox) salur darah kita dengan menyingkirkan toksin (angin) dari badan agar perjalanan darah kita lancar dan mengelakkan risiko darah tinggi dan strok. Selain itu, ia turut membantu merembeskan jus gastrik dalam perut untuk melancarkan lagi proses pencernaan makanan.2. PEPPERMINT GINGER PLUS

Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut. Shaklee peppermint ginger plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Boleh dihancurkan pil-pil ini dan dimasukkan ke dalam air panas untuk minuman herba semula jadi.

3. HERB-LAX

Kombinasi herba yang digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas dan kesulitan membuang air besar.

Herblax yang lembut amat membantu bagi mereka yang sembelit dan jarang membuang kerana najis lama tersimpan di dalam usus tidak dikeluarkan menjadikan usus berkerak dan tersumbat. Ia menghasilkan banyak gas (angin) akibat aktiviti bacteria usus. Gas ini yang kemudiannya menimbulkan ketidakselesaan.


4. MENGAMALKAN VITAMIN C

Pengambilan vitamin c setiap hari membantu menguatkan sistem imun badan untuk melawan jangkitan seperti batuk,demam dan selsema. Selain itu, ianya membantu pembentukkan kolagen untuk memastikan sel badan sentiasa sihat. Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif. Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam. Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.ORANG LAIN BOLEH SIHAT KENAPA KITA TIDAK BOLEH SIHAT KAN? JOM AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :

You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...