Cara Turunkan Suhu Demam Anak Dengan Mudah

Suhu badan anak semakin meningkat membuatkan ibu bapa panik dan dalam kerisauan, lebih merisaukan apabila suhu meningkat pada waktu malam. Terdapat banyak kesan buruk jika suhu anak-anak meningkat secara mendadak. Bagi anak-anak yang masih kecil ianya berisiko untuk mengalami sawan. Semoga anak-anak kita dilindungi dan dijauhi daripada penyakit yang merbahaya tersebut. Terdapat beberapa tips mudah untuk diamalkan agar suhu badan anak yang demam boleh turun. Di antara tips tersebut adalah seperti berikut dan ikuti juga cara turunkan suhu demam anak dengan mudah.


Semakin meningkat usia anak-anak semakin kerap berlaku gangguan pada kesihatan mereka. Kebiasaanya anak-anak kecil sering diserang oleh demam dan selsema, jika mereka dalam keadaan tersebut tentu sekali selera makan mereka hilang. Apabila menghadapi masalah demam iaitu suhu badan meningkat, ibu bapa boleh ikuti tips ini.

TIPS TURUNKAN SUHU DEMAM 

1. TUAM KEPALA DAN BADAN

Isikan air dalam bekas dan rendam tuala, seterusnya tuam pada badan anak-anak terutama pada Bahagian kepala, ketiak, celah peha, dan belakang. Letak juga tuala tersebut pada dahi anak untuk menurunkan suhu badan

2. GUNA DAUN DAN BUNGA RAYA

Ambil bunga raya ramas dalam bekas yang berisi air, ramas sehingga lendir keluar. Celupkan tuala ke dalam lendir tersebut dan sapu pada badan dan kepala anak.

3. AIR MASAK

Semasa demam, pastikan anak-anak minum air masak secukupnya untuk menyejukkan suhu dari dalam badan. Bagi anak-anak yang masih menyusu, kerapkan bagi susu untuk mengelak anak kekurangan air dalam badan. Harus diingiatkan badan yang kekeringan air lebih lambat untuk sembuh dan ini akan membawa kepada masalah yang lain pula seperti ketidakseimbangan elektrolit (garam galian) di dalam badan dan kalau kekeringan air ini dibiarkan melarat, boleh menyebabkan anak mendapat sawan, kerosakan buah pinggang dan otak dan mungkin boleh menyebabkan kematian.

4. SENTIASA BERADA DI SISI ANAK 

Anak yang tidak sihat memerlukan perhatian yang lebih, oleh itu sebagai ibu bapa amat perlu untuk utamakan anak yang demam untuk melegakan perasaannya dan belai anak b dengan penuh kasih saying. Semasa demam anak-anak mungkin akan berubah perangainya antaranya suka merengek, suka menangis dan suka berkepit. Sila bertahan kerana anak perlukan perhatian lebih dan dia berkelakuan sedemikian kerana badan mereka tidak selesa.

5. BUBUR

Ketika demam selera makan anak akan hilang, oleh itu kita boleh masakkan bubur kerana ketika demam bubur merupakan makanan yang senang untuk hadam dan lembut. Jangan abaikan pemakanan anak ketika demam kerana ianya boleh membuatkan tekak kering dan akan timbul masalah lain antaranya adalah tonsil.

Ikuti tips di atas jika anak kita demam dan suhu meningkat. Apa yang perlu anda utamakan apabila anak-anak demam adalah sentiasa sukat suhu anak, thermometer perlu ada di setiap rumah untuk menyenangkan suhu disukat. Namun, langkah pertama yang perlu anda buat jika anak demam adalah pergi ke klinik untuk pemeriksaan doctor. Itu merupakan jalan terbaik, selepas jumpa doctor kita boleh amalkan tips di atas jika suhu anak tidak turun lagi. Jika tertinggi suhu, perlu dibawa ke hospital, nyawa anak amat penting.

CARA MUDAH UNTUK MENURUNKAN SUHU DEMAM ANAK 

Pengalaman saya untuk menurunkan suhu anak adalah saya mengambil langkah berikut.

1. Ada check up untuk setahun kena cucuk MMR oleh kerana syifa demam cucuk tu kena tukar tarikh. terus berjumpa doctor, doktor nasihatkan pantau suhu anak dan cuba cari alternative untuk turunkan suhu anak. 

2. Selepas jumpa doctor, balik rumah saya terus titiskan basic h ke dalam besen besar dan rendamkan anak saya untuk seketika.

3. Selepas rendam dan mandikan dengan air campuran basic h, saya sentiasa lap badan anak dengan tuala yang direndam dengan basic h. saya lap kerana anak saya tidak suka ada benda atas kepala dia.
lapkan guna tuala yang direndam dengan basic h
semek ni x suka benda atas kepala dia.di buangnya towel tu.hadoi hai anak


4. Masakkan bubur ayam bersama-sama dengan carrot. Yang paling penting saya campurkan sekali omega guard ke dalam bubur anak.
bubur plus omega guard

5. Proses ini Berjaya menurunkan suhu anak saya.

Bagi ibu bapa yang risaukan suhu anak yang demam tidak turun-turun, cuba cara yang saya buat. Jangan risau kerana basic h memang selamat untuk di gunakan dan tiada bahan kimia yang merbahaya. Omega guard pula amat sesuai untuk anak-anak yang hilang selera makan dan membantu sembuhkan demam anak-anak.

Jika anda berminat untuk dapatkan omega guard dan basic h ini, anda boleh click order di bawah ini atau boleh hubungi saya secara terus."IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"

HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...