Tips Atasi Insomnia Dengan Cepat

Kepenatan harian membuatkan badan lesu dan penat, pengambilan vitamin tambahan amat penting untuk mengekalkan kecergasan badan. Pengambilan makanan tambahan menjadi sia-sia apabila kita abaikan satu perkara ini. Perkara tersebut adalah tidur yang berkualiti. Seperti yang ramai tahu, tidur amat penting untuk memastikan kita dalam keadaan baik. Mereka yang alami masalah tidur meningkatkan risiko untuk mendapatkan penyakit yang merbahaya. Darah tinggi terutamanya akan senang dihadapi jika tidur tidak cukup. Ada diantara kita mengalami masalah kesukaran untuk tidur atau lebih dikenali sebagai insomnia. Untuk mengatasi masalah ini, ikuti cara atasi insomnia dengan senang dan terbaik.


Insomnia merupakan gangguan susah untuk tidur, kebiasaanya mereka yang alami masalah akan berpanjangan jika tidak dicegah. Masalah gangguan ini berlaku kepada semua golongan, paling ketara adalah warga tua dan remaja juga. Terdapat beberapa punca dan jenis insomnia ini, punca dan jenis insomnia tersebut adalah seperti berikut.

JENIS- JENIS INSOMIA

1. Insomnia Akut (Acute Insomnia)- Jangka Masa Pendek

insomnia jenis ini berlaku jarang-jarang dalam jangka waktu yang pendek. Biasanya berlaku dalam beberapa malam dan kurang dari empat minggu sahaja. Insomnia jenis ini berlaku disebabkan keadaan tertentu seperti tekanan semasa bekerja, fizikal yang kurang sihat atau gangguan terhadap body clock seperti apabila anda mengalkami jet leg atau bekerja pada shift malam.

2. Insomnia Kronik/Chronic Insomnia-Jangka Masa Panjang

Insomnia jenis ini akan berlarutan dari 3 hingga 4 minggu dan berakhir sehingga sebulan atau lebih. Kira-kira 10% hingga 15% orang dewasa menghidapi insomnia kronik dan memerlukan rawatan doktor. Ini kerana disebabkan oleh Insomnia akut kebiasaannya tidak perlu mendapat rawatan perubatan. Walau bagaimnapun, insomnia jenis akut tidak boleh dianggap remeh dan tidak serius kerana ianya boleh menjadi lebih teruk.

PUNCA- PUNCA INSOMIA

1. Menghadapi tekanan ditempat kerja

2. Tekanan emosi

3. Suasana yang tidak sesuai seperti bising, caha lampu yang terang

4. Alami masalah migraine

5. Masalah lelah

6. Tekanan hidup seperti kematian orang tersayang

7. Kesan sampingan pengambilan ubat

8. Perubahan masa contohnya berada di kawasan waktu yang berbeza dengan biasa

Masalah insomnia ini akan memudaratkan kesihatan jika ianya tidak dibendung dari awal. Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh dihadapi oleh mereka yang alami masalah insomnia ini.

KESAN INSOMIA TERHADAP KESIHATAN

1. Sentiasa kelihatan penat dan lesu.

2. Hilang tumpuan

3. Menjadi pelupa 

4. Kemurungan

5. Kitaran haid tidak teratur bagi wanita

6. Sakit kepala yang teruk

7. halusinasi

Untuk memastikan tidur yang berkualiti, anda memerlukan badan yang sihat. Terdapat beberapa vitamin yang membantu mengatasi masalah insomnia ini. Dengan mengamalkan vitamin ini, ianya boleh menyihatkan badan.

TIPS MUDAH UNTUK ATASI MASALAH INSOMIA

1. OSTEMATRIX

Kalsium lengkap dengan magnesium dan bahan mineral lain memberi manfaat berganda kepada mereka yang sering alami masalah tidur. Antara manfaat ostematrik adalah seperti berikut:
  • Membantu merehatkan dan mengenurkan otot-otot dan saraf 
  • Membantu mendapatkan tidur yang lena
  • Memberikan kesan ketenangan
  • Mengurangakn depresi (kemurungan)

2. B COMPLEX

Pengambilan ostematrix bersama-sama dengan B6 membuatkan masalah insomnia menjadi lebih berkuasa. Bcomplex membantu mengurangkan stress yang dialami oleh mereka yang alami masalah insomnia.ORANG LAIN BOLEH TIDUR DENGAN LENA DAN BANGUN TANPA RASA LENGUH-LENGUH KENAPA KITA TIDAK BOLEH KAN? JOM AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...