Tips Atasi Radang Pelvis Elak Menjadi Mandul Sebelum Ada Zuriat

Pelvis Inflammatory Disease (PID) merupakan salah satu penyakit yang merbahaya kepada golongan wanita. Penyakit ini merujuk kepada terdapat jangkitan kuman pada rahim atau uterus, tiub fallopio dan lain-lain organ peranakan wanita. Ianya juga dikenali sebagai radang pelvis dan jika tidak dirawat dan dicegah ianya boleh membuatkan wanita kehilangan rahim atau tidak boleh mengandung…fuhh bahaya!!!! Tips atasi masalah radang pelvis ini boleh diamalkan oleh wanita di luar sana agar dapat mencegah penyakit ini.


Seperti yang semua tahu, rahim/organ peranankan merupakan aset penting dan ianya kunci kebahagian kepada seorang wanita. Oleh sebab itu, kita seharusnya menjaga dengan sebaik mungkin. 

Kenapa penyakit ini boleh membuatkan wanita tidak boleh hamil? Komplikasi yang serius terhadap organ peranakan kebiasanya disebabkan oleh jangkitan penyakit kelamin terutama Chlamydia dan Gonorrhea. Lebih menakutkan lagi radang pelvis ini boleh menyebabkan kerosakan kekal pada tiub fallopio, rahim, dan tisu-tisu dalam serta luar rahim dan ovary. 

PUNCA BERLAKUNYA RADANG PELVIS

1. Penyakit ini boleh berjangkit melalui perhubungan seks bebas dan selalu bertukar pasangan seks.

2. Terdapat jangkitan bakteria pada faraj dan memasuki pangkal rahim seterusnya merebak ke organ peranakan wanita. 

3. Bagi wanita yang selalu melakukan “douche” iaitu memancutkan ubat/air ke dalam faraj untuk tujuan kebersihan juga turut menjadi punca terjadinya keradangan pelvis. Dalam hal ini, douche boleh membunuh bakteria baik dan menolak bakteria atau kuman jahat masuk ke dalam pangkal rahim serta ke dalam organ peranakan wanita.

4. Radang pelvis ini juga boleh terjadi kepada wanita yang memakai alat perancangan iaitu IUD. Namun risikonya adalah rendah jika telah diuji terlebih dahulu dan dirawat sebelum memakai IUD.

Punca-punca tersebut perlu diambil berat oleh wanita agar boleh elak dan lebih prihatin terhadap punca berlakunya radang pelvis ini. Tanda-tanda penyakit ini tidak terlalu ketara dan ianya bergantung kepada jenis bakteria. Jika terkena jangkitan chlamydia, kita lebih cenderung untuk alami gejala yang biasa dan dalam masa yang sama ianya telah merosakkan organ dalam peranakan kita. Oleh sebab itu, penyakit ini boleh menjadi pembunuh senyap wanita kerana jangkitannya dalam diam dan tanpa disedari. Terdapat beberapa tanda yang boleh kita menyedarkan dan ambil perhatian untuk membolehkan kita buat pemeriksaan.

TANDA-TANDA RADANG PELVIS

1. Alami kesakitan pada Bahagian bawah perut atau abdomen.

2. Demam

3. Lelehan faraj yang tidak normal disusuli dengan bau yang busuk.

4. Alami kesakitan semasa melakukan persetubuhan

5. Sakit semasa kencing.

6. Pendarahan abnormal semasa haid

7. Sakit pada Bahagian kanan atas abdomen

Penyakit ini boleh membuatkan wanita mengalami kesukaran untuk hamil dan boleh mandul. Jika keradangan pelvis ini bertambah buruk ianya boleh membawa kepada kematian. Ultrasound pelvik dibuat untuk mengesan radang pelvis atau PID ini. Ianya dilakukan untuk pihat perubatan melihat dalam pelvis sama ada tiub fallopio bengkak atau membesar juga berlendir atau tidak. Laparokopi juga dilakukan iaitu prosedur pembedahan menggunakan tiub nipis dan kamera dimasukkan ke dalam abdomen melalui hirisan kecil pada perut. 

TIPS MENGATASI MASALAH RADANG PELVIS

1. Berhenti aktiviti perhubungan seks bebas

2. Cegah jika terdapat masalah keputihan 

3. Basuh alat sulit dengan cara yang betul

4. Jaga kebersihan alat sulit

5. Selalu tukar seluar dalam dan elakkan pakai terlalu lama yang berpeluh

6. Amalkan pemakanan yang sihat 

Tahap kesihatan yang baik banyak dipengaruhi oleh keperluan vitamin dan zat dalam badan. Jika badan kita lengkap dengan nutrisi, tahap imun badan semakin kuat dan boleh melawan bakteria atau jangkitan kuman yang merbahaya. Oleh sebab itu, Shaklee mengeluarkan kelengkapan nutrisi untuk diamalkan oleh kita semua bagi memastikan tahap kesihatan adalah yang terbaik. 

Bagi masalah radang pelvis ini, konsep mencegah amat penting untuk mengelak berlakunya penyakit yang merbahaya ini. Namun, bagi mereka yang sedang alaminya, turut boleh dan patut mengamalkan makanan nutrisi ini. 

Set lengkap ini berupaya memberikan anda tenaga dan imun badan yang tinggi untuk melawan jangkitan. Selain itu juga, ianya membantu mengatasi masalah kesihatan yang lain. Perubahan hormone dalam kalangan wanita kerap berlaku membuatkan sistem badan semakin lemah dan tidak efisen. Dengan mengamalkan set ini ianya sangat membantu stabilkan hormone. ORANG LAIN BOLEH HAMIL DAN MENJALANI KEHIDUPAN YANG SIHAT KENAPA KITA TIDAK BOLEH KAN? JOM AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :


You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...