Tips Melegakan Demam Ketika Hamil Yang Ringkas

Rata-rata ibu hamil pernah merasai demam dan selsema, bagi ibu muda ianya memberi sedikit kerisauan kesan demam terhadap keselamatan bayi dalam kandungan. Untuk ibu muda, demam yang biasa tidak memberi kesan yang ketara kepada bayi dalam kandungan, ianya akan merbahayakan bayi jika suhu badan terlalu tinggi dan terdapat sakit-sakit lain yang menyerang ketika demam. Oleh sebab itu, ketika hamil kita perlukan makanan yang boleh meningkatkan sistem imun badan kita. Selsema dan demam ketika hamil memang tidak boleh dielakkan jika badan tidak mempunyai daya tahan yang tinggi. Dalam hal ini, disebabkan imun badan rendah maka di sini ayuh sama-sama amalkan cara melindungi diri daripada demam dan selsema ketika hamil. 


Ketidakselesaan badan ketika hamil membuatkan emosi ibu hamil terganggu dan langkah mencegah serta melindungi diri daripada demam dan selsema perlu diambil. Sebelum itu, kita kenal pasti symptom-simptom dahulu demam selsema ketika hamil ini. Antara tanda-tanda tersebut adalah badan terasa suam, pening kepala, bersin tidak henti dan suhu badan menjadi panas. Jika terdapat symptom-simptom ini, boleh ikuti langkah ini.


LANGKAH AWAL REDAKAN DEMAM DAN SELSEMA

1. Minum air masak secukupnya untuk mengelak berlakukan hidrasi.

2. Berehat iaitu baring dengan selesa agar badan lebih lega dan tenang.

3. Mengambil makanan kerana bayi dalam kandungan memerlukan zat secukupnya. Jika tiada selera, boleh makan berasaskan buah-buahan.

4. Jika badan panas, letak tuala basah pada dahi untuk meredakan suhu badan. 

Kebiasaanya kalau demam ini akan pakej dengan selsema, bagi ibu hamil yang ingin mencuba cara alternative lain selain makan ubat, boleh ikuti langkah berikut.


ALTERNATIF MELEGAKAN SELSEMA KETIKA HAMIL

1. Jika hidung tersumbat, anda boleh gunakan kaedah pernafasan wap. Caranya adalah ambil bekas berisi air panas, halakan muka ke muka bekas tersebut dan buat pernafasan dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. Ulang pernafasan tersebut sehingga hidung berasa lapang. Lagi elok jika anda letak tuala menutupi kepala dan bekas berisi air panas tersebut.(Awas jangan sampai terkena air panas tersebut, sila buat secara berhati-hati)

2. Jika selsema ketika tidur dan ianya menganggu ibu hamil, ibu hamil tinggikan bantal di kepala dan bernafas macam biasa. Elak tidur dengan kipas dan penyaman udara.

3. Minum sup sayur atau sup ikan panas untuk melegakan selsema (jangan minum panas-panas, nati lain pula jadinya)

4. Banyakkan makan makanan yang boleh tingkatkan imun badan. Apabila imun badan tinggi, maka badan boleh menahan daripada terkena jangkitan selsema tersebut.Jika demam dan selsema ibu hamil semakin teruk, dinasihatkan untuk terus berjumpa doctor dan dapatkan nasihat mereka. Risiko demam ketika hamil boleh memberi kesan kepada bayi jika ianya berlarutan. Jika batuk dan demam berpanjangan ianya akan membuatkan badan lagi rendah daya tahan dan membolehkan jangkitan. Oleh sebab itu, jika demam ketika hamil, perlu segera sembuhkan demam tersebut. Semasa hamil amat penting untuk menjaga kesihatan agar tidak alami masalah demam yang teruk. Pemakanan juga perlu dititikberatkan agar zat yang secukupnya untuk bayi dalam kandungan dan makan makanan yang boleh meningkatkan sistem imun badan amat diperlukan. Jika anda tidak mampu memakan makanan yang berzat, maka amat lah penting untuk ibu hamil mengambil makanan tambahan untuk melengkapi nutrient harian ibu hamil. Terdapat beberapa makanan tambahan yang lengkap dengan nutrisi serta yang boleh meningkatkan imun badan dan ianya boleh mengurangkan batuk serta selsema ibu hamil. Antaranya makanan tambahan berikut adalah seperti berikut.

1. VITAMIN C

Seperti yang ramai tahu, vitamin c amat diperlukan oleh badan untuk membantu tingkatkan sistem imun badan. Apabila sistem imun badan tinggi maka ianya boleh membantu mengatasi dan mengelak terjadinya demam yang teruk. Vitamin C amat penting untuk ibu hamil kerana sistem pertahanan badan ibu hamil semakin menurun ketika hamil dan senang dijangkiti oleh demam dan selsema. Oleh sebab itu, ibu hamil perlu mengambil vitamin dalam pemakanan harian. Shaklee Sustained Release Vita-C Plus menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh. Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya.


2. OMEGA GUARD

Omega guard membantu mengurangkan keradangan pada tekak apabila ibu hamil demam dan alami batuk yang teruk. Selain itu, omega membantu melancarkan peredaran darah bagi menstabilkan tekanan darah ketika demam. Ibu hamil perlu memilih minyak ikan yang berkualiti agar wang yang dilaburkan adalah bermanfaat. Jika beli minyak ikan yang murah tetapi tidak berkualiti ianya sangat merugikan. Kenapa dicadangkan mengambil omega guard Shaklee? Ini kelebihannya.

2.1 Minyak Ikan Tulen Berkepekatan Tinggi

OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang asli dan tulen.

2.2 Minyak Ikan

OmegaGuardTM membekalkan spektrum luas asid lemak omega-3 yang terdiri daripada tujuh komponen utama, termasuk EPA untuk kesihatan keseluruhan dan DHA untuk fungsi dan perkembangan minda yang normal. Satu sajian OmegaGuard membekalkan 990mg asid lemak omega-3.

2.3 Gred Farmaseutikal Yang Tulen

OmegaGuard dihasilkan melalui proses proprietari penyulingan molekul berganda yang bertujuan untuk meningkatkan kepekatan asid lemak omega-3 dan pada masa yang sama menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang sering mencemari pelbagai spesis ikan.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Id Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL

KENAPA VITAMIN SHAKLEE?


Anda Juga Berminat :
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...