Punca dan Cara Atasi Masalah Jerawat Batu Dengan Selamat dan Berkesan

Muka kotor jika dipenuhi dengan jerawat dan parut, memang membuatkan kita berasa segan untuk berhadapan dengan orang luar. Bukan minta untuk memiliki muka yang kotor dengan jerawat, kekadang kita lupa untuk pentingkan penjagaan muka yang betul. Lagi Nampak kotor jika muka kita dipenuhi dengan jerawat batu. Sukar untuk digambarkan dengan kata-kata sebab mereka yang melihat memang jijik, bagi yang menanggung lagi merana. Terdapat beberapa punca terjadinya jerawat batu dan ikuti cara mengatasi jerawat batu yang menjijikan.


Jerawat batu ini selain daripada kelihatan jijik, ia juga memberikan rasa sakit yang teruk dan ia juga memberi rasa denyut pada tempat jerawat batu. Sehingga satu masa ianya membuatkan sakit kepala. Itu pengalaman saya semasa mengalami masalah jerawat yang teruk. Terdapat punca utama yang membuatkan jerawat batu, antaranya adalah seperti berikut.

PUNCA-PUNCA JERAWAT BATU

1. PSIKOLOGI

Jerawat sangat berkait rapat dengan bebanan fikiran seseorang. Semakin tertekan seseorang ianya membuatkan hormone tidak stabil dan membuatan kelenjar minyak pada kulit meningkat. Seperti yang ramai tahu muka berminyak akan membuatkan jerawat timbul dan bakteria merebak pada seluruh muka. 

2. PENGGUNAAN KOSMETIK

Jerawat batu juga boleh muncul kerana penggunaan kosmetik yang merbahaya. Merbahaya bermaksud kosmetik yang mempunyai bahan kimia yang boleh memudaratkan kesihatan. Penggunaan alat make up yang berlebihan juga akan membuatkan liang pori tersumbat. Jika tidak dicegah liang pori tersumbat ianya boleh merosakkan kulit muka.

3. GENETIK

Masalah kulit muka berjerawat batu kebiasaanya berkait rapat juga dengan genetic, jika ada ahli keluarga yang mempunyai masalah yang sama, makan anda berpotensi untuk mendapatkan masalah yang sama. Jerawat batu ini juga berlaku terutama mereka yang ada masalah kulit muka berminyak.

4. PERSEKITARAN

Punca yang paling ramai hadapi berkaitan jerawat batu adalah disebabkan oleh persekitaran yang tidak sihat. udara yang kotor, sering terdedah dengan cahaya matahari tanpa pelindungan membuatkan kulit muka cepat rosak dan jerawat batu akan muncul.

Punca-punca ini perlu di atasi untuk memastikan muka bersih, jerawat batu ini jika ingin kenalnya adalah kita rujuk kepada ciri-cirinya. Ciri tersebut adalah seperti berikut.

CIRI-CIRI JERAWAT BATU

1. KERAS DAN SAKIT BILA DITEKAN

Bagi mereka yang ada jerawat, untuk mengenalpasti jenis jerawat kita boleh pegang dan tekan, jerawat batu biasanya ianya keras dan sakit apabila ditekan. Untuk memeriksa jerawat pastikan dengan tangan yang bersih ini untuk mengelak jangkitan bakteria pada jerawat yang boleh membuatkan ianya berjangkit pada kawasan lain.

2. UKURAN BESAR

Ciri lain jerawat batu adalah jerawatnya besar daripada jerawat lain. Dalam keadaan lain ianya boleh membuatkan muka menjadi bengkak. 

3. CEPAT TERSEBAR KE TEMPAT LAIN

Jerawat baru cepat tersebar ke tempat lain. Ini terjadi kerana kita suka picit jerawat. Oleh kerana jerawat batu saiznya besar ianya membuatkan kita geram untuk picit. Tabiat memicit jerawat memang perlu dielakkan. 

Kesakitan jerawat batu memang membuatkan kita tertekan, ini kerana jerawat batu berbeza dengan jerawat lain. Untuk memastikan jerawat batu kecut dan hilang, kita perlu lakukan perkara-perkara tersebut.

CARA MENGATASI MASALAH JERAWAT BATU

1. Mendapatkan rehat yang secukupnya dan pastikan diri bebas daripada tekanan kerja atau tekanan lain.

2. Minum air masak secukupnya untuk memastikan oksigen cukup untuk badan lebih tenang.

3. Mengamalkan cara penjagaan muka dengan betul dan selamat.

4. Cuci muka dengan bersih selepas kenakan make up.

5. Amalkan vitamin yang diperlukan oleh badan untuk menjaga kulit dari dalam

6. Rajinkan diri untuk buat facial di rumah (masker)

Di sini terdapat cara mudah dan selamat untuk kita amalkan bagi memastikan muka sihat dan bersih serta yang penting bebas daripada jerawat batu yang menyakitkan.

1. PENJAGAAN LUARAN

Kenapa YOUTH? Dihasilkan secara klinikal oleh pakar kulit bertaraf dunia, YOUTH merupakan skin care yang pertama memberi jaminan 100% tanpa kompromi dengan hasilnya, wanita telah dibuktikan secara kilinikal memiliki kulit yang kelihatan lebih muda dan sihat. Dihasilkan sepenuhnya dari sumber tumbuh-tumbuhan dan ianya bebas daripada bahan kimia yang merbahaya.

klik link testimoni Youth Untuk Melihat Hasilnya
2. PENJAGAAN DALAMAN

SHAKLEE COLLAGEN POWDER

Shaklee Collagen Powder menyediakan kepada anda 4,000mg Kolagen proprietari RSS (Sisik Ikan Merah), kolagen yang dipilih dengan teliti yang diekstrak daripada sisik Ikan Merah.
Bukan sekadar memberikan kolagen, ia turut mengandungi tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji Camellia Japonica, ekstrak Pfaffia, eskstrak kerang-kerangan, Laktobasilus asidofilus, Vitamin C, B2 dan B6. Berat molekul rendah untuk penyerapan yang tinggi.

Pek individu untuk pengambilan segera, bila-bila masa, di mana sahaja*

Tahukan Anda

Kolagen bertindak seperti “gam” yang mengikat tubuh anda dan ia ditemui dalam otot, tulang, tendon dan paling banyak, dalam kulit. Kolegen dikenali kerana manfaatnya kepada kulit, seperti menjadikan kulit anda lebih tegang, elastik, dan gebu, mengurangkan liang pori, kedutan dan garis halus, merangsang kulit yang lebih cerah dan licin, kuku yang kuat serta rambut yang lebat dan bersinar.

Pengeluaran kolagen secara semula jadi berkurangan apabila umur bertambah, menyebabkan kulit kendur, kedutan dan garis halus terbentuk dan rawan pada sendi menjadi lemah. Tingkatkan kolagen anda sekarang untuk kulit yang kelihatan lebih sihat!

SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda. kelebihan lain vitamin c ini adalah untuk menghilangkan parut jerawat yang degil. Juga memainkan peranan penting dalam penyelenggaraan kolagen dengan mengekalkan enzim-enzim aktif yang terlibat dalam penghasilan kolagen.

Tahukah Anda?

Tubuh anda mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, anda perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh anda melalui pemakanan harian dan suplemen.

Keistimewaan Shaklee

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

ESP 

Sumber protein soya non-GMO ini telah dihasilkan di bawah Program Pemeliharaan Identiti(IPP), yang bermaksud sumber kacang soya ini dipantau dan dikawal dengan ketat sepanjang proses penanaman sehingga pemprosesan. Ianya menghasilkan sumber protein yang berkualiti tinggi. Bagi mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam ianya adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut. Oleh itu, pengambilan protein setiap hari membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri.

GLA COMPLEX

GLA adalah jawapan kepada kulit yang cantik dan berseri. GLA adalah asid lemak omega-6 penting yang digunakan oleh badan anda untuk menghasilkan prostaglandin- bahan yang membantu mengawal pelbagai fungsi tubuh, termasuk kesihatan kulit anda. Miliki kulit yang sihat dan lembut dengan Shaklee GLA Complex. Dengan mengamalkan GLA ianya dapat Kekalkan Kelembapan Kulit, Membantu meningkatkan kelembapan kulit dan Membantu mengembalikan kehalusan serta kelembutan kulit.

3. TIPS-TIPS UNTUK MASALAH MUKAHUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Nombor Keahlian Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah AlamYou Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...