Tips Atasi Kerosakan Kulit Wajah Daripada Sinaran UV

Pancaran matahari boleh menyebabkan kesihatan terjejas. Bagi mereka yang sering bekerja dalam panas terik memang risiko untuk kulit rosak amat tinggi. Seperti yang ramai tahu, sinaran UV akan memberi kesan buruk kepada kulit wajah dan badan yang lain. Langkah pencegahan daripada kulit rosak teruk perlu diambil untuk memastikan kulit sihat dan berseri dan Tips Atasi Kerosakan Kulit Wajah Daripada Sinaran UV. 

Sering terdedah pada masa 10 pagi hingga 4 petang merupakan risiko untuk kulit rosak, ianya kerana pada waktu tersebut pancarannya memang terik. Terdapat beberapa tanda pada kulit apabila kita terdedah dengan pancaran matahari. Antaranya adalah kulit menjadi rosak iaitu kelihatan gelap. Kulit menjadi gelap disebabkan oleh menahan dan melindungi tubuh daripada menjadi rosak yang teruk. Sebab kulit adalah berfungsi untuk melindungi tubuh kita. Bukan hanya kulit, mata jika terdedah lama pada pancaran matahari juga boleh menyebabkan penyakit.

Jika kita biarkan kulit terdedah dengan matahari ianya boleh membuatkan kanser kulit dan yang lebih ketara adalah proses penuaan menjadi lebih cepat. Penuaan cepat memang membuatkan ramai orang risau terutama mereka yang mementingkan kecantikan.

Untuk memastikan kulit kita sentiasa terlindung dan bebas daripada masalah lain, kita perlu mencegahnya. Langkah pencegahan adalah seperti berikut.

PENCEGAHAN DARIPADA MENDAPAT KESAN BURUK AKIBAT TERKENA CAHAYA MATAHARI

1. MINUM AIR MASAK SECUKUPNYA

Kuantiti air sehari perlu la mencukupi untuk mengelak badan kehilangan banyak air. 


2. KRIM/LOSYEN PELINDUNGAN MATAHARI

Pancaran matahari membuatkan kulit rosak dan kita perlu la memakai krim yang boleh melindungi kulit. 20 minit sebelum melakukan aktiviti atau meredah pancaran matahari kita perlu memakai krim pelindungan matahari. Hindari diri daripada berada di bawah pancaran matahari terlalu lama. Penggunaan krim pelindungan perlu la yang SPF 15 ke atas. Paling terbaik adalah SPF 50.

3. ALATAN PELINDUNGAN MATAHARI

Untuk mencegah daripada terkena pancaran matahari yang terik, kita juga perlu memakai alatan yang boleh lindungkan daripada pancaran tersebut. contohnya memakai pakaian melitupi tubuh, pakai cermin mata hitam, memakai topi dan pemakaian perlulah daripada material yang bagus. Pakaian perlu la yang longgar dan warna yang bersesuaian.


4. GAYA HIDUP

Waspada dengan ubat-ubatan yang boleh meningkatkan sensitivity kulit terhadap cahaya matahari. Antara ubat-ubatan adalah diuretic, tetracycline, doxycycline, antibiotic sulfa, ubat anti-radang bukan steroid dan banyak lagi. Bagi peminat tegar kosmetik yang mempunyai bahan kimia merbahaya, anda perlu berhati-hati kerana ianya boleh memberi kesan yang buruk kepada kulit.

TIPS UNTUK ATASI MASALAH KULIT ROSAK TERUTAMA KULIT WAJAH

1. PENJAGAAN DALAMAN

SHAKLEE COLLAGEN POWDERShaklee Collagen Powder menyediakan kepada anda 4,000mg Kolagen proprietari RSS (Sisik Ikan Merah), kolagen yang dipilih dengan teliti yang diekstrak daripada sisik Ikan Merah.

Bukan sekadar memberikan kolagen, ia turut mengandungi tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji Camellia Japonica, ekstrak Pfaffia, eskstrak kerang-kerangan, Laktobasilus asidofilus, Vitamin C, B2 dan B6. Berat molekul rendah untuk penyerapan yang tinggi.

Pek individu untuk pengambilan segera, bila-bila masa, di mana sahaja*

Tahukan Anda?

Kolagen bertindak seperti “gam” yang mengikat tubuh anda dan ia ditemui dalam otot, tulang, tendon dan paling banyak, dalam kulit. Kolegen dikenali kerana manfaatnya kepada kulit, seperti menjadikan kulit anda lebih tegang, elastik, dan gebu, mengurangkan liang pori, kedutan dan garis halus, merangsang kulit yang lebih cerah dan licin, kuku yang kuat serta rambut yang lebat dan bersinar.

Pengeluaran kolagen secara semula jadi berkurangan apabila umur bertambah, menyebabkan kulit kendur, kedutan dan garis halus terbentuk dan rawan pada sendi menjadi lemah. Tingkatkan kolagen anda sekarang untuk kulit yang kelihatan lebih sihat

VIVIX 

Pengawalan Genetik / penuaan, Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosokan umur sel. Ujian klinikal berjaya menunjukkan, ramuan Vivix Shaklee mengaktifkan satu pengawalan genetik utama dan hasilnya menolong melambatkan penuaan di tahap sel. Selain itu, Mitochondria adalah penjana tenaga di dalam sel. Namun, apabila peranan mitochondria menurun, tenaga sel turun menurun. jadi sel jadi tidak bertenaga untuk melawan penyakit juga melakukan fungsi normal. Fungsi Vivix Shaklee adalah menggalakkan pembentukkan tenaga baru mitochondria seterusnya membantu meningkatkan tahap tenaga di dalam sel juga. Kesannya, fungsi otak, sistem kardiovaskular, imun dan sendi juga berfungsi lebih efisyen.

VITAMIN E

Vitamin E terkenal sebagai ‘vitamin kulit’. Berfungsi untuk baiki sel kulit yang rosak. Tompok hitam ialah sel kulit yang mesti dirawat. Selain itu vitamin E juga mempercepatkan penghasilan sel kulit baru yang cantik.

ESP

Protein membina tubuh anda, seperti batu-bata yang membina rumah anda. Ia adalah penting untuk pertumbuhan, penyelenggaraan dan pembaikan tisu dalam badan anda, termasuk kulit anda. Merupakan minuman yang lazat dan kaya dengan protein berasaskan tumbuhan, Shaklee ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder menggalakkan pembaharuan sel untuk membina asas kepada kulit yang sihat.

2. PENJAGAAN LUARAN

Dihasilkan secara klinikal oleh pakar kulit bertaraf dunia, YOUTH merupakan skin care yang pertama memberi jaminan 100% tanpa kompromi dengan hasilnya, wanita telah dibuktikan secara kilinikal memiliki kulit yang kelihatan lebih muda dan sihat. Dihasilkan sepenuhnya dari sumber tumbuh-tumbuhan dan ianya bebas daripada bahan kimia yang merbahaya.

klik link testimoni Youth Untuk Melihat Hasilnya“BERTINDAK SEKARANG, UNTUK KEHIDUPAN YANG LEBIH BAIK DI MASA AKAN DATANG”

"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Nombor Keahlian Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah AlamYou Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...