Tips Selamat Atasi Jerawat Degil Berpunca Daripada Resdung

Ramai kalangan kita mengalami masalah jerawat yang susah dan degil untuk kecut dan pulih. Jika kecut, ianya bersifat sementara dan akan tumbul semula. Semua pencuci dan skin care guna tetapi langsung tidak memberi kesan apa-apa, malah muka menjadi lebih teruk. Terlalu asyik mencari alternative menghilangkan jerawat, tetapi kita lupa cara untuk atasi masalah resdung. Apa kaitan resdung dengan jerawat degil? Jom ikuti tips atasi resdung yang menyebabkan jerawat degil.


Resdung adalah apabila terdapat keradangan pada rongga sinus, kebiasaannya ianya berlaku kerana terdapat jangkitan kuman. Apabila terjadi keradangan pada selaput sinus, mucus iaitu hingus tidak dapat mengalir keluar dengan lancar. Rongga dipenuhi rembesan dan kuman senang untuk membiak dan boleh menyebabkan resdung yang teruk. 

Terdapat banyak jenis tanda-tanda resdung yang senang untuk kita kenal pasti dan paling ramai tidak perasaan adalah jerawat pada muka. Jerawat resdung sememangnya susah untuk pulih, ianya hanya akan elok jika kita merawat resdung. 

Untuk pengetahuan semua, jerawat yang berpunca daripada resdung ada potensi untuk mempunyai kuman yang bahaya terutama bagi jerawat yang bernanah. Oleh sebab itu, kita tidak boleh memicit jerawat kerana ianya memberi kerosakan pada kulit berdekatannya. Selain itu juga, jerawat resdung apabila dipicit akan menyebabkan parut yang sukar untuk hilang. Untuk memastikan jerawat resdung dirawat dengan baik, kita perlu amalkan beberapa perkara ini.

TIPS UNTUK ATASI JERAWAT RESDUNG

1. JANGAN PICIT JERAWAT

Rahsia terbesar untuk mengatasi masalah jerawat adalah dengan membaca ayat ini “ JANGAN PICIT JERAWAT” amalan memicit jerawat boleh membuatkan jerawat semakin banyak dan ianya boleh meninggalkan parut. 


2. PASTIKAN JERAWAT MENGECUT

Untuk lebih selamat dan senang untuk mengurangkan jerawat, kita perlu pastikan jerawat mengecut dan sila pastikan jari dan kuku anda tidak memicitnya. Bakteria dan kuman daripada jari boleh menyebabkan jerawat semakin teruk dan bernanah. Selain itu juga, ianya boleh merebak kepada kawasan lain. 

3. GUNA PRODUK UNTUK MENGECUTKAN JERAWAT

Untuk memastikan jerawat mengecut, gunakan produk yang bersesuaian dan selamat. Ini kerana, penggunaan produk yang tidak bersesuaian membuatkan muka bertambah teruk dan mungkin boleh membuatkan masalah lain sebagai contohnya adalah muka berminyak dan menggelupas.

4. SENTIASA MENGGUNAKAN PRODUK YANG SELAMAT DAN BEBAS BAHAN KIMIA

Produk yang bebas bahan kimia merbahaya amat perlu diambil untuk memastikan kulit muka dalam keadaan bersih. Kenapa perlu pilih yang bebas bahan kimia? Ini kerana bahan kimia boleh membuatkan kulit sensitive dan ianya memberi kesan buruk kepada kesihatan kulit. Cadangan yang paling selamat dan berkesan serta semula jadi adalah menggunakan rangkaian YOUTH. Kenapa YOUTH? Dihasilkan secara klinikal oleh pakar kulit bertaraf dunia, YOUTH merupakan skin care yang pertama memberi jaminan 100% tanpa kompromi dengan hasilnya, wanita telah dibuktikan secara kilinikal memiliki kulit yang kelihatan lebih muda dan sihat. Dihasilkan sepenuhnya dari sumber tumbuh-tumbuhan dan ianya bebas daripada bahan kimia yang merbahaya.


klik link testimoni Youth Untuk Melihat Hasilnya

5. PENJAGAAN DALAMAN UNTUK ATASI RESDUNG

5.1 Alfalfa ComplexMembantu mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinuisitis).

Alfalfa raja tumbuhan dan Ramuannya yang kaya dengan sumber klorofil dapat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).

Namun begitu, mereka menghidap penyakit SLE tak digalakkan mengambil alfalfa sebagai suplemen.


5.2 B Complex

Kandungan B6 dalam B Complex berperanan penting untuk memulihara selaput lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.

Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan di bahagian muka.

Membantu dalam membina protein dalam tubuh.

5.3 Vitamin C

Ia berfungsi sebagai antioksida yang unggul dalam meningkatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang menghadapi serangan penyakit.

Mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.

Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.

Amalan dan tips ini perlu diamalkan selalu kerana badan kita menggunakan tenaga setiap hari untuk fungsinya. Untuk masalah jerawat resdung ini, pemakanan amat penting untuk dijaga, kebiasaannya mereka yang resdung akan alah dengan makanan yang berasaskan laut seperti udang, ketam, sotong dan kekerangan. Jika mahukan muka yang bersih daripada masalah jerawat, kita perlulah berkorban untuk sementara dan setelah kita dapat sesuaikan diri dan faham keadaan muka ianya menyenangkan untuk mengawal. Penjagaan muka harian juga amat penting untuk memastikan muka bebas daripada kotoran yang boleh menyebabkan jerawat.

“BERTINDAK SEKARANG, UNTUK KEHIDUPAN YANG LEBIH BAIK DI MASA AKAN DATANG”

"IKHTIAR SIHAT DENGAN KHAZANAH ALAM"


HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT SERTA KONSULTANSI PERCUMA


WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
Nombor Keahlian Shaklee :1226806
FACEBOOK : Liley Wane
Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah AlamYou Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...