Alternatif Atasi Kanser Ovari Pembunuh Senyap Wanita

Ovari merupakan organ paling penting bagi wanita, di situ tersimpan kebahagian yang tiada tandingannya. Dalam hal ini, kita perlu menjaganya dengan sebaik mungkin agar tidak diserang oleh pelbagai jenis penyakit yang semakin tular kini. Kanser ovary adalah satu penyakit yang sangat merbahaya jika tidak dirawat ianya menjadi salah satu pembunuh senyap bagi wanita. Bagi penyakit kanser ovary ini, terdapat alternative untuk mencegah dan atasi masalah ini.


Badan kita terdiri daripada sel-sel yang berkembang dan membesar dalam keadaan normal. Jika terdapat unsur lain iaitu penyakit maka, sel tersebut akan membesar secara mendadak dan tidak terkawal dalam pada itu ianya merosakkan sel-sel yang sihat. Keadaan ini menunjukkan kanser telah menyerang sistem sel badan kita. Kanser adalah satu penyakit yang melibatkan sel. Apabila kanser menyerang ovary yang merupakan sepasang organ di mana tempat benih dan hormone wanita maka merencat aktiviti harian serta emosi.FAKTOR YANG BERKAITAN DENGAN KANSER OVARI
1. Risiko kanser ovari berlaku pada wanita lebih 50 tahun umurnya.

2. Berat badan berlebihan / obesity

3. wanita itu tidak mempunyai anak atau menopos pada usia lewat

4. Sejarah keluarga yang mempunyai kanser ovari dan kanser payu dara. Disebabkan perwarisan genetik yang rosak

MENGESAN KANSER OVARI

1. Pemeriksaan ultrasound – untuk melihat keadaan ovari sama ada normal atau tidak

2. Ujian darah CA 125 – ujian untuk melihat kandungan protein dalam darah, jika parasnya meningkat kebiasaanya ada kaitan dengan kanser ovary yang jenis merbahaya.

3. Pemeriksaan CT Scan – Scan di kawasan berkaitan iaitu abdomen,pelvis dan dada.

4. Biopsy – pengambilan tisu/sel untuk ujian makmal

5. Ujian saringan genetic/keturunan sama ada terdapat mutasi pada gen

Kanser ini memberi risiko tinggi kepada organ lain jika ianya tidak dirawat dengan cepat. Antara organ berpotensi adalah pelvis dan juga akan merebak pada tulang belakang, otak dan peparu.

RAWATAN PAKAR

1. Pembedahan – rawatan ini perlu perbincangan antara keluarga dan pesakit ianya kerana jika kanser di tahap yang teruk, kedua-dua ovary perlu dibuang. Namun untuk mengenal pasti tahap kanser tersebut. Sampel sel daripada tiub fallopio, rahim, lapisan lemak dalam abdomen dan kelenjar limpa diperlukan untuk ujian tahap kanser tersebut.2. Kemoterapi – menggunakan ubatan sitotosik untuk membunuh sel kanser, kebiasaanya kimoterapi ini dibuat selepas pembedahan. Dalam kes lain, kemoterapi dilaksanakan dahulu untuk mengecilkan saiz ketumbuhan dan menyenangkan proses pembedahan.GEGALA KANSER OVARI

Tiada gejala yang teruk dikesan kerana Kanser ini kebiasaanya sudah merebak apabila ia diketahui. Jika terdapat perubahan pada badan kita, perlulah merujuk kepada pakar untuk pemeriksaan lanjut. Antara gejala tersebut adalah:

1. Pendarahan Selepas Menopaus

2. Haid Tidak Teratur Dan Banyak

3. Perut Tidak Selesa

4. Mudah Letih

5. Kerap Membuang Air Kecil

6. Sakit Seakan Senggugut

7. Perubahan Berat Badan Secara Drastik

8. Kembung/bengkak perut- kesakitan jarang berlaku melainkan kanser sudah membesar atau berlaku pendarahan di dalam ovary.

Gejala dan symptom tersebut apabila terjadi kepada anda, dinasihatkan untuk terus berjumpa dengan doctor untuk memastikan penyakit tersebut. Pemeriksaan lanjut diperlukan kerana, gejala tersebut juga menyerupai penyakit lain iaitu PCOS atau fibroid/cyst.

ALTERNATIF DAN LANGKAH PENCEGAHAN KANSER OVARI

1. Pengambilan makanan yang sihat dan seimbang, pemakanan seharian kita melambangkan tahap kesihatan kita. Oleh itu, jom sama-sama ubah corak pemakanan ke arah yang lebih sihat dan lengkap dengan nutrisi untuk badan.

2. Pengambilan makanan tambahan untuk memastikan fungsi badan melaksanakan tugasnya dengan baik.Vivix Shaklee adalah membantu melindungi dan memperbaiki sel DNA kita. Vivix Shaklee sesuai diambil untuk membantu pemulihan pesakit kanser dan mengembalikan sel yang kuat dan sihat.

VITAMIN E


Pengambilan lebih dari 1,200 IU sehari untuk anti-oksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun badan, menghalang dan melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas.
AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


UNTUK MAKLUMAT LANJUT PROMO BULAN NOVEMBER 2017?

HUBUNGI KAMI SEKARANG!!!!!!

WHATSAPP : 0146403509

Liley Wane Bt Anuar 

FACEBOOK : Liley WaneKawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya

Jalan Kebun Shah Alam ( COD hari minggu sahaja)

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL
KENAPA VITAMIN SHAKLEE?
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...