Alternatif Untuk Atasi Masalah Slip Disc

Demam urat, itu biasa kita dengar apabila terasa sakit belakang atau lenguh-lenguh. Tetapi kita perlu sedar, bermula dengan tanda-tanda ini lanya akan merebak kepada penyakit lain. Jika dibiarkan akan memberi kesan buruk kepada kesihatan kita. Slipped Disc salah satu penyakit yang memberi impak negative kepada rutin harian kita. Jika ada diantara kita alami masalah ini, terdapat beberapa alternatif untuk mengatasinya.SLIPPED DISC

Apabila keadaan tulang belakang pesakit iaitu kusyen pelapik tulang belakang beralih tempat juga membonjol ke belakang ianya akan menekan bahagian saraf tunjang pesakit iaitu spinal cord atau saraf akar, itu gambaran kepada masalah slipped disc yang dialami oleh pesakit. Pakar perubatan biasanya menggunakan term Prolapsed Intervertebral Disc(PID) atau Herniated Nuclus Pulposus(HNP)Rujuk gambar.

Annulus fibrosus dan Nucleus pulposus merupakan 2 bahagian utama disc tulang belakang kita. Ianya bertindak sebagai penyerap tekanan serta membenarkan pergerakkan berlaku antara tulang belakang kita dan 2 bahagian ini fungsinya sebagai pelapik antara ruas tulang belakang(vertebral body)


BAGAIMANA SLIPPED DISC INI BERLAKU?

Slipped disc terjadi apabila struktur Annulus Fibrosus terkoyak ini membolehkan Nucleus pulposus terkeluar dan menekan struktur saraf.


PUNCA SLIPPED DISC

1. Trauma contohnya pesakit jatuh terduduk, mengalami kemalangan jalanraya dan sebagainya.

2. Pesakit mengangkat bebanan yang berat contohnya kerana pekerjaan, atau mendukung anak untuk tempoh masa yang lama

3. Tidak menjaga postur belakang semasa duduk atau mengangkat barang. Posisi membongkok akan menyebabkan disk menekan saraf di belakang.

4. Duduk terlalu lama contohnya pemandu lori dan bas yang duduk berjam-jam lamanya kerana memandu

5. Sukan mengangkat berat

BAGAIMANA HENDAK MENGESAN MASALAH  SLIPPED DISC?

MRI atau Magnetic Resonance Imaging  perlu dilakukan. MRI juga akan dilakukan sekiranya pesakit mempunyai simptom dan tanda tekanan pada saraf iaitu lemah otot, kebas atau tidak dapat mengawal kencing dan air besar. Oleh itu adalah amat penting untuk kita membuat Imbasan Xray terlebih dahulu bagi melihat struktur tulang belakang.


RAWATAN

Postur badan

menggunakan postur badan yang betul dan mengelakkan diri daripada mengangkat benda-benda yang berat. Postur yang betul boleh mengelakkan masalah ini menjadi lebih serius kerana pesakit yang gemar duduk membongkok akan mengakibatkan disk beliau makin tertonjol ke belakang dan menekan saraf.

Ubat Penahan Sakit

Pesakit akan diberi ubat penahan sakit dan ubat anti-radang bagi mengurangkan kesakitan.

Fisioterapi

Termasuk menggunakan kaedah haba (heat therapy) dan ultrasound boleh membantu. Senaman bagi menguatkan otot belakang juga akan diajarkan kepada pesakit. Bagi sesetengah pesakit, teknik lumbar traction (menarik pinggang pesakit dengan pemberat bagi meregangkan ruas antara tulang belakang pesakit) didapati turut membantu.

Pembedahan

Pembedahan yang dilakukan melibatkan pembuangan disk yang menekan saraf. Ia dilakukan dengan menggunakan kamera xray khas (Image Intensifier) di bilik bedah. Teknik terkini melibatkan bukaan yang kecil dengan menggunakan kamera dan alatan khusus bagi membuang disk yang bermasalah.

ALTERNATIF UNTUK ATASI MASALAH 

SLIP DISC 


Vivix™


Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur Disc tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc. Menyokong kesihatan sendi dan kesihatan tubuh dengan memberikan keperluan secara menyeluruh. Apa itu VIVIX

Ostematrix


Mengandungi kalsium, magnesium dan beberapa vitamin dan mineral yang lain. Kalsium sangat baik untuk tulang dengan memastikan tulang kuat dan padat. Ia juga penting untuk kesihatan ligamen dan otot. Ostematrix dilengkapi dengan vitamin D untuk  membantu penyerapan kalsium dengan lebih cekap dan untuk pertumbuhan tulang.

Omega Guard


Omega-3 merupakan anti inflamasi baik. Ia membantu mengurangkan keradangan akibat sakit sendi, mengurangkan degradasi tulang.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=664a26f366b9ef4988631e95af9b366d


UNTUK MAKLUMAT LANJUT PROMO BULAN NOVEMBER 2017?

HUBUNGI KAMI SEKARANG!!!!!!

WHATSAPP : 0146403509
Liley Wane Bt Anuar 
FACEBOOK : Liley Wane


Kawasan COD : Putrajaya/Dengkil/Cyberjaya
Jalan Kebun Shah Alam 

POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA DENGAN KADAR YANG SPECIAL


KENAPA VITAMIN SHAKLEE?
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...