Cara Mudah Atasi Derita Gout

Golongan masyarakat yang tidak mengamalkan kehidupan yang sihat sering kali alami masalah kesihatan yang teruk. Pelbagai jenis penyakit yang sering dialami oleh mereka yang kurang peka terhadap kesihatan. Penyakit gout sememangnya tidak asing lagi dalam kalangan kita terutama bagi mereka yang sudah berumur. Pengidap gout memerlukan penjagaan makanan yang ketat untuk memastikan masalah sendi ini tidak menyerang. Di sini terdapat beberapa alternative bagi mereka yang ingin mengatasi masalah gout ini. 


Gout terjadi apabila terdapat pengumpulan asid urik pada sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi. Pengumpulan ini akan membentuk Kristal berbentuk jarum dan ianya akan menyebabkan keradangan, bengkak dan sakit secara tiba-tiba pada Bahagian sendi.

TANDA-TANDA GOUT

1. Terasa sakit Bahagian buku lali, lutut dan pergelangan kaki dan tangan

2. Sakit kerap berlaku pada waktu malam dan secara tiba-tiba

3. Sakit berlarutan sehingga 1-2 minggu 

4. Timbul benjolan pada Bahagian sendi

5. Kerap membuang air kecil dengan kuantiti yang banyak

6. Kebas pada Bahagian sendi 

7. Demam yang berpanjangan akibat daripada sakit sendi


TAHAP-TAHAP GOUT

1. Asimptomatik – tidak menunjukkan sebarang gejala atau tanda

2. Akut – tanda-tanda gout timbul dengan cepat dan secara tiba-tiba

3. Interkritikal – serangan gout boleh berlarutan sehingga beberapa bulan

4. Kronik – boleh berlaku berulang kali, pesakit akan berasa sangat sakit,kejang, kaki berubah bentuk(benjolan), bengkak, demam yang teruk, sampai ke peringkat kerosakan ginjal, hipertensi dan batu karang.

PUNCA-PUNCA GOUT

1. GENETIK 

Faktor keturunan juga menjadi punca gout. Bagi mereka yang ada ahli keluarganya hadapi gout, mereka perlu lah mencegahnya daripada awal.


2. JANTINA 

Kebiasaanya gout dihadapi oleh golongan lelaki, namun wanita juga ada jika tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat.


3. OBESITI

BMI yang berlebihan akan memberi risiko tinggi untuk alami penyakit gout


4. GAYA HIDUP

Pemakanan yang tidak sihat memberi kesan ke atas gout, terutama bagi mereka yang suka makan makanan yang mengandungi asid urik yang tinggi.


5. MASALAH KESIHATAN

Pesakit kencing manis, darah tinggi, buah pinggang salah satu punca terjadinya penyakit gout


6. UMUR

Bagi golongan lelaki, 30 tahun ke 50 tahun gout akan mula menyerang, golongan wanita kebiasaanya selepas usia menapouse.


Shaklee mencadangkan beberapa vitamin yang membantu mengurangkan paras asid urik dalam badan dan membantu mengurangkan keradangan serta sakit sendi. Dengan nutrisi yang lengkap, makanan tambahan ini membantu mengatasi masalah gout yang telah lama bersarang dalam badan anda.
Vivix

Vivix mengandungi Quercetin yang terkandung dalam buah elderberry. Ia berfungsi untuk menyekat xanthine oxidase yang menggalakkan penghasilan asid urik dalam darah kita. Revestrol yang terkandung dalam vivix boleh membantu untuk baiki dan menghalang kerosakan sel.

Kandungan Vivix yang sangat tinggi antioksida membantu memperbaiki sel-sel badan yang telah rosak dan tidak mempu berfungsi sepenuhnya. Dan paling penting, Vivix membantu untuk buang kandungan toksin yang sangat-sangat tinggi di dalam organ hati, ginjal dan juga buah pinggang. Vivix bertindak untuk cuci ataupun sebagai agen detoks keseluruhan badan termasuk saluran darah kita. Vivix juga bertindak untuk meningkatkan tenaga kepada sel-sel badan yang telah lemah.

Alfalfa Complex 

Membantu mengurangkan paras asid urik dengan mengalkalikan tubuh kita. Alfalfa complex juga bagus untuk proses pembuangan.

Performance Drink

Merupakan minuman isotonik membantu untuk memastikan kandungan air yang mencukupi dalam badan dan dapat mengelakkan hidrasi.

Omega Guard

Ada kandungan omega 3 yang sangat bagus untuk kurangkan inflamasi sel disebabkan pengambilan gula dan refine carbohydrate.


AMALKAN SUPPLEMENT SHAKLEE YANG SEMULA JADI UNTUK MEMBANTU FUNGSI BADAN MENDAPATKAN NUTRISI SECUKUPNYA DAN MEMBOLEHKAN ANDA MENIKMATI KEHIDUPAN YANG SIHAT DAN BAIK
You Might Also Like

0 comments

Daripada anda semua beli daripada dealer yang tidak tahu sah atau tidak ahli keshakleeannya, baik korang semua daftar terus jadi ahli shakl...